TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Karalienė mėgsta paprastą maistą

2012 03 17 16:00

Markas Flanaganas - Jos karališkosios didenybės vyriausiasis virėjas. Jis vadovauja visoms Bakingamo rūmų virtuvėms ir asmeniškai sudarinėja Elžbietai II valgiaraštį. Todėl žurnalistai jo nuolat klausia, ką labiausiai mėgsta karalienė.

"Į šį klausimą jums neatsakys nė vienas virėjas, - nusišypso M.Flanaganas. - Jei visi žinos, kas labiausiai patinka vienam ar kitam karaliui, išvykęs į užsienį jis tik tuo ir bus vaišinamas. Todėl tik pasakysiu, kad gamindami tiek karalienei, tiek jos svečiams stengiamės vengti aštraus maisto. Juk žmonės nevienodai reaguoja į prieskonius. Patiekalas, kuris vienam atrodys tik aštrus, kitam gali būti nevalgomas. Jei kuris nors iš svečių mėgsta aštrius valgius, pasiūlome padažo, kad ir garstyčių."

M.Flanaganas sako, kad šiuolaikinė anglų virtuvė smarkiai pasikeitusi, lyginant netgi su netolima praeitimi. Londone gausu puikių restoranų, o anglai stengiasi valgyti sveikai. Anglų virėjai pradėjo daug keliauti, tad susipažino su kitų tautų kulinarinėmis tradicijomis. Be to, padidėjo susidomėjimas istorine anglų virtuve, dėl to labai populiaraus tapo virėjas Hestonas Blumenthalis, pritaikantis senoviškus patiekalus prie šių dienų gyventojų skonio.

M.Flanaganas pristato anglų virtuvę užsienio svečiams per oficialius priėmimus ir visuomet sugeba pradžiuginti net didžiausius gurmanus, pavyzdžiui, patiekdamas rūkytų Abroto gaminių (Abrotas - nedidelis Škotijos miestas, nuo seno garsėjantis rūkytomis žuvimis).

Vaišių pobūdis labai priklauso nuo delegacijos vizito programos, nuo to, kam dengiamas stalas - pietums ar vakarienei, nuo svečių skaičiaus ir t. t.

Šiandien labai sunku sugalvoti ką nors visiškai nauja ir apstulbinti svečius, todėl kai kurie virėjai bando šokiruoti, pavyzdžiui, patiekdami aštriai sūrių ledų. "Aš pats linkęs elgtis priešingai. Nederinu nesuderinamų produktų, o stengiuosi išryškinti natūralų jų skonį. Jos didenybė mėgsta paprastus, neprašmatnius patiekalus, juk ji jau garbaus amžiaus. Turiu sudaryti jai meniu dviem dienoms į priekį. Paprastai receptus imu iš specialios knygos ir pateikiu kelis valgiaraščio variantus. Vieną iš jų karalienė patvirtina. Arba pasako, ko pageidauja." M.Flanaganas prisimena ir netikėtą princo Williamo pageidavimą, kad jo vestuvėms būtų iškeltas vaisinis tortas, kurį jis mėgo vaikystėje. Laimei, recepto ieškoti archyve neteko - princas jaunas ir rūmuose iki šiol tebedirba virėjas, kepdavęs jam šį skanėstą.

M.Flanaganas džiaugiasi savo pavaldinių komanda, kurią sudaro 21 virėjas. Tai labai patyrę virtuvės meistrai, pavyzdžiui, jo dešinioji ranka Bakingamo rūmuose dirba jau 30 metų.

Parengė DANA KURMILAVIČIŪTĖ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"