Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATATRASA
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIA
ĮDOMYBĖS

Kaune augs kininis nykštukas

 
2016 01 14 9:10

Į VDU Kauno botanikos sodą iš Didžiosios Britanijos atkeliavo ypatingas siuntinys. Šiuo metu neišvaizdus dekoratyvinio banano (Musella lasiocarpa) daigelis bus pasodintas oranžerijoje, o po metų jis bus perkeltas augti lauke.

„Žinome atvejų, kad Lietuvoje žiemoja granatmedžiai, budlėjos, figmedžiai. Manau, kad ir šis augalas ištvers mūsų žiemas ir gražiai papildys šalčiui atsparių augalų kolekciją“, – sakė VDU Kauno botanikos sodo Kolekcijų skyriaus vadovas dr. Arūnas Balsevičius. Šiuo metu Botanikos sodo oranžerijoje auga penkių rūšių bananai. Tarp jų augsiantis daugiametis žolinis augalas Musella lasiocarpa oranžerijoje sustiprės, o kitais metais jam bus rasta tinkama vieta po atviru dangumi. Šis augalas nebijo iki –17,8 laipsnių spaudžiančio šalčio, o gerai apmulčiuotas jis gali ištverti ir šaltesnę žiemą – net iki –23,3 laipsnių.

Specialistai teigia, kad dekoratyvinį bananą geriausia auginti trąšiame, vidutiniškai drėgname, gerai drenuojamame dirvožemyje. Augalas mėgsta saulėkaitą, tačiau gali augti ir daliniame pavėsyje. Vėsesnio klimato zonose rekomenduojama šį augalą auginti vazonuose. Atėjus rudeniui, prieš pirmąsias šalnas, jį rekomenduojama įnešti į šiltesnes patalpas, kad galėtų ramiai peržiemoti. Žiemą vazonuose augančius augalus laistyti negausiai.

Šis dekoratyvinis bananas dažnai vadinamas kininiu nykštuku arba auksiniu lotuso bananu. Laukinėje gamtoje aptinkamas kalnuotose vietovėse Junanio provincijoje Pietų Kinijoje. Augalų mylėtojai jį augina dėl jo vaisių, kurie yra nevalgomi (botaniškai bananų vaisiai – uogos) ir žiedų, kurių pumpurai prieš žydėjimą primena lotoso žiedus. Šis bananas žydi visą vasarą, tačiau auginamas šaltesnėse zonose nesubrandina vaisių.

DALINKIS:
0
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"