TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Kavos skonio paslaptys

2013 03 09 8:32
Oresto Gurevičiaus nuotraukos/Kavai gaminti naudojami įvairūs tradiciniai ir modernūs kavinukai bei indai su filtrais.

Kalbama, kad graikai žmonas renkasi pagal tai, kaip skaniai jos paruošia kavą. Galbūt kada nors ir lietuviai pradės taip daryti?

Vytautas Kratulis, kavos žinovas ir bendrovės "Šviežia kava" vadovas, apie šį gėrimą galėtų pasakoti valandų valandas. Kavos versle jis dirba daugiau negu 15 metų, todėl daug išmano. Galbūt todėl renginys "Kava Lietuvoje: mitai ir tendencijos" Vilniaus centre įsikūrusioje kavinėje "Šviežia kava" užtruko ilgiau, negu buvo planuota, - susirinkę smalsuoliai turėjo daug klausimų. Kiek puodelių galima išgerti per dieną? Kaip suprasti, ar padavėjo atneštas karštas gėrimas geros kokybės? Kaip paruošta kava skaniausia? Apie visa tai pasakojo ne tik V.Kratulis ir jo žmona Irma, bet ir 2013 metų Lietuvos kavos ragavimo čempionė Eglė Neverauskaitė, kavos ruošimo čempionas Tomas Rudys ir piešimo pieno puta vicečempionė Ramunė Turlienė.

Žinovas V.Kratulis rodo, kaip reikia uostyti maltą kavą.

Degustacijos subtilybės

Per degustaciją apie kavos skonį sprendžiama keliais būdais. Pirmiausia pažiūrima, kokia yra skrudintų ir maltų pupelių spalva. Pagal tai galima spręsti, kiek turi rūgšties, saldumo, koks galimas skonis. Tada malta kava pauostoma. Vėliau aiškinamasi, kaip kvepia ką tik pagaminto gėrimo puta. Kai ji dviem šaukštais nuimama, kava ragaujama. Kaip šmaikštavo V.Kratulis, gėrimas neturėtų priminti, kad pagamintas iš dyzelino, variklio alyvos, padangų ar medienos priemaišų. Anot specialistų, kavos kvapo intensyvumas nėra toks svarbus, kaip tai, kuo ji kvepia - gėlėmis, vaisiais ir panašiai.

Per renginį dalyviai galėjo patys išbandyti, kas yra degustacija,  spėti, kurios iš keturių pateiktų kavos rūšių geriausios. Dauguma nusprendė teisingai. O kaip degustuoja profesionalai, demonstravo pirmojo Lietuvos kavos ragavimo čempionato nugalėtoja E.Neverauskaitė. Tądien iš pradžių kava buvo tiesiog plikoma verdančiu vandeniu. "Manoma, kad norint gerai ją paruošti, būtina turėti aparatą. Tai netiesa, - patikino V.Kratulis. - Paprasčiausiai verdančiu vandeniu puodelyje užpilti šviežiai skrudintas ir maltas kavos pupeles nėra mažiau profesionalu ar blogiau. Tačiau kava turi būti šviežia." Žinovo teigimu, taip kava ruošiama ir profesionaliems degustatoriams, nes tuomet gėrimo skonis natūraliausias. Beje, geriant plikytą kavą, pirmas gurkšnis skiriasi nuo paskutinio, nes kiekvieną minutę gėrimo koncentracija stiprėja.

Ragavimo čempionė E.Neverauskaitė kavos rūšį nustato ir uostydama.

Piešimo puta menas

Susirinkusieji į renginį galėjo paragauti šių metų Lietuvos kavos ruošimo čempiono T.Rudžio espreso aparatu gamintos kavos. O V.Kratulis tuo metu pasakojo: "Dažnai būna, kad žmogus nusiperka brangią įrangą, bet nemoka su ja elgtis. Reikia žinoti, kaip sureguliuoti malūnėlį, kad espreso kava išbėgtų ne per skysta ir ne per karti. Be to, iš ryto, kai aparatas dar šaltas, tik šeštas ar septintas puodelis kavos yra tinkamos gerti temperatūros."

Kaip galima puta piešti ant kavos, kūrybingai parodė 2013 metų šio meno vicečempionė R.Turlienė. Pildama pieno putą tiesiai iš indelio, specialiu teptuku raitydama raštus, ji nupiešė šakelę, meškiuką, povą... Meistrė teigė, kad dažniausiai piešinius sugalvoja pati. "Tokiai kūrybai reikia daug pastangų, - atvirai sakė R.Turlienė. - Nėra paprasta net lapelį nupiešti." Jei kas nors nori piešti puta, bet trūksta fantazijos, pavyzdžių galima rasti internete. Kava su putos piešiniu maloni akims, todėl tokią gerti smagu.

R.Turlienė piešimo puta akimirką.

Negali pakeisti maisto

Verslininkas V.Kratulis sakė, kad kavos gaminimą galima laikyti ar bent paversti ir lietuviška tradicija, juolab kad tautiečiai šį gėrimą mėgsta. "Be abejo, mūsų šalyje kavamedžiai neauga. Tačiau jie ir Italijoje neauga. Vis dėlto niekas nedrįstų pasakyti, kad nėra tokio dalyko, kaip itališka kava", - tvirtino specialistas. Bendrovės "Šviežia kava" vadovas nuolat lanko kavos ūkius Etiopijoje, Ruandoje, Kosta Rikoje ir kitose šalyse. Pasak jo, kiekvienas kraštas turi savitus kavos skrudinimo, malimo ir ruošimo būdus. "Mūsų šalyje skrudinta, malta ir paruošta kava skiriasi nuo gaminamos kitur. Tai ir yra lietuviška kava", - tvirtino V.Kratulis. Verslininkas teigė, kad perka kavą, prieš tai nuvykęs į užsienį ir įsitikinęs jos kokybe, tada jau naudojasi logistų, padedančių prekę atgabenti į Lietuvą, paslaugomis.

Per renginį kavos žinovas V.Kratulis davė naudingų patarimų. Jis sakė, kad nupirkus kavos, prieš ją supilant į laikyti skirtą indą, šį būtina išplauti, kad neliktų buvusiosios likučių. Žinovas aiškino, kad sunokusi kava būna saldi, tokią ruošiant cukraus į puodelį dėti nereikia. O jos rūgštis turi būti maloni. Tai žinant, lengviau atskirti, ar kava kokybiška. V.Kratulis teigė, kad prekybos vietoje ant kavos pakuotės užrašyta "Arabica" dar nereiškia, kad šios rūšies yra 100 procentų. Kava gali būti ir maišyta iš kelių rūšių. Tuo derėtų įsitikinti. Anot žinovo, per dieną galima išgerti maždaug tris puodelius kavos, organizmui tai nekenks. Tačiau kava negali pakeisti maisto. V.Kratulis patarė nepiktnaudžiauti šiuo gėrimu, bet juo mėgautis.

T.Rudys tapo šių metų Lietuvos kavos ruošimo čempionu.
DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"