TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Kokį obuolį valgyti?

2011 12 25 12:00

Nuo seno sakoma, kad maistas, išaugintas šimto ar dviejų šimtų kilometrų atstumu nuo tos vietos, kur gyveni, yra pats sveikiausias. Kodėl? UAB „Dembavos sodai“ direktorės ir buvusios ilgametės Lietuvos verslinių sodų asociacijos prezidentės Vitalijos Kuliešienės teigimu, kuo iš toliau vaisiai gabenami, tuo labiau jie apdorojami chemiškai, kad ilgai galėtų būti sandėliuojami, nesupūtų. O kur dar aplinkos tarša, kuri proporcingai didėja priklausomai nuo įveikto atstumo?

Šalia išauginto vaisiaus nereikia apdoroti, nuplovus galima valgyti į sveikatą. Pasak sodininkės, labiausiai tai taikytina obuoliams. Daug kas priklauso ir nuo vasaros bei rudens orų. Kuo orai vėsesni, tuo mažiau vaisius puola kenkėjai, tuo mažiau reikia cheminių priemonių, tad obuoliai būna ekologiškesni.

„Daugelis mūsų sodininkų labiau linksta į desertines obuolių rūšis, tačiau senieji šios srities verslininkai vis daugiau soduose pasilieka senųjų obelų veislių, kurios prisitaikę prie mūsų klimato. Šių veislių obelų vaisiuose yra žymiai daugiau pektinų. Obuoliuose esantys pektinai padeda iš organizmo pašalinti toksines medžiagas, oksalatus, sunkiųjų metalų druskas, cholesterolį, todėl mūsų obuoliai yra vertingesni už išaugintus pietų kraštuose. Pavyzdžiui, „Bogatyr“, „Auksis“, antaniniai obuoliai – jų konsistencija labiau pritaikyta mūsų vartotojui“, – sako V. Kuliešienė.

Bendrovės „Dembavos sodai“ direktorė pasakoja, kad įmonė turi ir kitų rūšių obuolių, nes vartotojai yra labai reiklūs. Ypač tie, kurie gyveno užsienyje: jie pirkdavo tik šiltuose kraštuose išaugintus obuolius, nes šie saldesni. Grįžę į Lietuvą jie taip pat ieško tokių obuolių, nes jiems rūgštesni nepriimtini. Mūsų soduose yra išvestinių rūšių obelų, kurios atkeliavo iš Lenkijos, Prancūzijos, Rumunijos. Obuolius, kaip ir kitus augalus, labai veikia klimato sąlygos.

Pasak direktorės, Lietuvoje negali augti tokios rūšys, kokias augina olandai, nes čia joms trūktų šilumos. „Tie obuoliai, kurie importuojami iš Vokietijos, Lenkijos ar net Ispanijos, prieš tai yra chemiškai apdorojami. Padėkite lietuvišką obuolį šalia ispaniško ir žiūrėkite, kuris pradės greičiau pūti. Viskas išsyk bus aišku. Tiesa, užsieniečiai turi tokių obelų veislių, kurios nokina vaisius labai kieta luobele. Tačiau tai esmės nekeičia: kuo toliau tuos vaisius veži, tuo labiau juos reikia tam paruošti“, – pasakoja V. Kuliešienė.

Mūsų sodininkai prieš kelerius metus labai intensyviai pradėjo įveisinėti iš kitų šalių atvežtas žemaūges obelis, tačiau jos neatlaikė stiprių šalčių. Labai daug jų iššalo. Pasvalio rajone veikiančios UAB „Aukštikalnių sodai“ vadovas Arvydas Paškevičius pripažino, kad po praėjusios labai šaltos žiemos iššalo net 20 ha obelyno. Vadovas taip pat sako, kad senųjų veislių obelų nežada atsisakyti, nes mūsų vartotojams šie obuoliai naudingiausi.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"