TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Kuo stiprinosi gladiatoriai?

2014 11 19 6:00
Tipišką senovės Romos gladiatorių valgiaraštį sudarė kviečių, miežių ir pupelių patiekalai. Reuters/Scanpix nuotrauka

Senovės Romos gladiatoriai jėgoms atgauti vartojo gėrimą, pagamintą iš pelenų, acto ir vandens.

Mokslininkai ištyrė II amžiuje gyvenusių gladiatorių kaulus, rastus Efeso mieste, dabartinės Turkijos teritorijoje. Tai senovės Romos imperijai priklausiusios Azijos provincijos sostinė. Anuomet čia gyveno daugiau kaip 200 tūkst. žmonių.

Tuometiniai kovotojai maitinosi visiškai kitaip nei dabartiniai sportininkai - šie suvartoja itin daug baltymų. Tipišką gladiatorių valgiaraštį sudarė kviečių, miežių ir pupelių patiekalai. Kai kurie romėnų istorikai gladiatorius menkinamai net vadino „miežių valgytojais“.

Vienos medicinos universiteto profesoriaus Fabiano Kanzo komanda išanalizavo 53 žmonių palaikus, iš kurių 22 buvo gladiatorių. Tyrėjai išmatavo anglies, azoto, sieros koncentraciją kauluose, taip pat kitų medžiagų kiekį ir nustatė ryškų skirtumą tarp gladiatorių ir paprastų žmonių palaikų. Kovotojų kauluose aptikta dvigubai daugiau stroncio. Mokslininkams tai leidžia spėti, kad gladiatoriai vartojo mineralų papildus.

Vadinasi, pelenų, acto ir vandens gėrimas, minimas senovės tekstuose, nebuvo tik prasimanymas. Anot F. Kanzo, pelenus romėnai naudojo patiekalams pagardinti - dūmų aromatui suteikti, taip pat gydymosi tikslams. Žmonės neturėjo kavos ar arbatos, bet mėgavosi vynu, taip pat acto ir vandens gėrimu, kuris jiems buvo tarsi limonadas. Tyrėjų manymu, pelenų gėrimą gladiatoriai galėjo gerti po kovų, galbūt ir po treniruočių, siekdami numalšinti skausmą bei paskatinti žaizdų gijimą.

livescience.com, LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"