TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Lengvas ir gaivus vynas karštą vasarą

2014 08 09 6:00
Šiuos gaivius vynus galite įsigyti "Vyno klubo" parduotuvėse Stumbrų g. 15, Vilniuje ir Liepų g. 20, Klaipėdoje. Plačiau apie "Vyno klubo" produktus ir renginius: www.vynoklubas.lt

"Karštą vasarą malonu gerti atvėsintą baltąjį, rožinį arba lengvą raudonąjį vyną, kuriame yra nedaug alkoholio, bet pakankamai gaivios rūgštelės", - pataria vyno ekspertas Ilja Šarovas.

Specialisto manymu, galima rinktis baltąjį portugališką „Vinho Verde“, gaivų rožinį iš Provanso arba lengvą raudonąjį vyną iš Austrijos. Verta atkreipti dėmesį į karšto klimato šalių ir regionų vyną, gaminamą iš vietinių veislių vynuogių. Jis nebūtinai bus labai gaivus, tačiau minkštas, vaisių skonio ir tiks prie lengvų vasaros patiekalų.

- Ar žmonės žino, kaip laikyti vyną? - LŽ teiravosi Iljos Šarovo.

- Dauguma žmonių įsigytą vyną išgeria per artimiausią parą, todėl jo laikymas daugeliui neaktualus. Skaičiuojama, jog ne daugiau kaip 10 proc. vyno namie užsiguli ilgiau nei savaitę. Kita vertus, apie 90 proc. parduodamo vyno nėra skirta laikyti ilgai, tad patariama jį išgerti per metus dvejus nuo derliaus surinkimo datos. Tai pasakytina apie nebrangų kasdienį vyną, kurio geriausios savybės atsiskleidžia, kai jis jaunas, o ilgainiui pradeda blėsti. Be abejo, net trumpuoju laikotarpiu svarbu vengti didelių temperatūros svyravimų ir šviesos poveikio vynui, todėl jam reikėtų paieškoti tamsios ir vėsios vietos. Jei butelis užkimštas mediniu kamščiu, vyną derėtų laikyti gulsčią, kad neišsausėtų kamštis. Antraip jis gali susitraukti ir praleisti orą, kuris pamažu oksiduos ir sugadins vyną.

"Vyno klubo" ekspertas Ilja Šarovas.

- Ar laikymo sąlygos lemia vyno skonį?

- Galima išskirti teigiamą ir neigiamą poveikį. Prie neigiamo priskirtinas jau minėtas oksidacijos pavojus, tiesioginės saulės šviesos, aukštesnės nei 25°C arba žemesnės nei 0°C temperatūros poveikis. Tokiais atvejais vynas gali greitai prarasti savo savybes ir net surūgti. Jeigu laikymo sąlygos yra stabilios, trumpuoju laikotarpiu vynas išlaikys savo gaivumą, o ilguoju - įgaus papildomų brandos aromatų.

Svarbu pažymėti, kad ne visiems patinka subrendęs vynas, kuriame nustoja dominuoti pirminis vaisių skonis, gaivumas ir susidaro labiau kompleksiškas kvapo ir skonio derinys. Didesnį brandinimo potencialą turinčio vyno sąraše paprastai pasirodo Bordo, Burgundijos, Ronos slėnio, Pjemonto, Toskanos, Riochos raudonasis vynas, baltasis vynas iš Vokietijos, Austrijos, Elzaso ir Burgundijos, desertinis vynas iš Soterno, Tokajaus ir Vokietijos, taip pat Šampanės, Porto ir Madeiros vynas.

- Ar skiriasi baltojo, rožinio ir raudonojo vyno laikymo sąlygos?

- Baltasis ir rožinis vynas ne toks atsparus šviesos poveikiui, ypač jei butelis iš šviesaus stiklo. Rekomenduojama tokio vyno pateikimo temperatūra taip pat yra žemesnė. Tačiau laikymo sąlygos gali būti vienodos - tai nepriklauso nuo vyno spalvos.

- Iki kiek laipsnių derėtų atvėsinti visų rūšių vyną?

- Baltąjį rekomenduojama patiekti 8-12°C. Rožinis, saldus ir putojantis vynas paprastai patiekiamas žemesnės nei 10°C temperatūros, o ąžuolinis baltasis vynas geriausiai atsiskleidžia, kai yra patiekiamas kiek didesnėje kaip 10°C temperatūroje. Lengvas ir jaunas raudonasis vynas gali būti atvėsintas iki 15°C, bet kai vyno "charakteris" tampa sudėtingesnis, tinkama temperatūra gali siekti ir 20°C. Šiltesnės temperatūros vynas atskleidžia daugiau aromatų ir skonio savybių, tačiau jis turi būti puikiai subalansuotas, kad aukštesnė temperatūra neišryškintų vyno trūkumų ir nesustiprintų alkoholio pojūčio.

- Kodėl svarbu neperšaldyti vyno?

- Žema temperatūra mažina vyno aromatingumą ir skonio intensyvumą, todėl peršaldytas vynas gali pasirodyti blankus ir neišraiškingas. Jeigu vynas atrodo per šaltas, tokiu atveju visada verta leisti jam sušilti taurėje. Jį patartina atkimšti ir išpilstyti į taures prieš keletą minučių, kai bus patiekiamas maistas.

- Kaip žinoti, ar vynas atšaldytas tinkamai?

- Norint tinkamai atvėsinti butelį vyno gali prireikti iki valandos šaldiklyje arba keletą valandų šaldytuve.

- O jei svečių atvyksta netikėtai: dėti trumpam į šaldiklį ar į kibirėlį su ledais?

- Net laboratoriniai tyrimai parodė, kad efektyviausiai vynas atšaldomas būtent kibirėlyje su ledais - 3-4 kartus greičiau nei šaldiklyje. Taigi tą patį rezultatą galima pasiekti per 15-20 minučių.

VILNIUJE: Stumbrų g. 15, (prie "Panoramos")

KLAIPĖDOJE: Liepų g. 20 (netoli pašto)

www.vynoklubas.lt

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"