Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISGYNYBAŠEIMA IR SVEIKATA
ŠVIETIMASŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIJA
ĮDOMYBĖS

Lenkų kūčios su lietuvišku prieskoniu

 
2007 12 27 0:00

Nors lenkų ir lietuvių Kūčių tradicijos panašios - ant šventinio stalo turi būti patiekta ne mažiau kaip 12 patiekalų, - net ir ilga bendra abiejų šalių istorija visiškai suvienodinti tradicijų nesugebėjo.

Lenkijoje Kalėdų išvakarėse ant stalo karaliauja karpis ir tradicinis bigosas - virti rauginti kopūstai su rūkytos dešros gabalėliais, ir visai nežinomas lietuviams būtinas aguonpienis su kūčiukais. Tačiau, kaip rašo dienraštis "Super express", be šio lietuviško patiekalo per Kūčias neapsiėjo kai kurie Lenkijos politikai.

Buvęs Lenkijos prezidentas Aleksanderas Kwasniewskis, jo žmonos Jolantos žodžiais, yra geras kulinaras, o kadangi jo tėvai kilę iš Vilniaus krašto, šventiniam stalui pats ketino pagaminti aguonpienį ir kūčiukus.

Valgyti kūčiukus rengėsi ir buvęs Lenkijos vidaus reikalų ministras Ryszardas Kalyszas. Jis Kūčias valgyti planavo pas uošvę, taip pat kilusią iš Vilniaus krašto ir iki šiol gaminančią labai skanius vilnietiškus Kūčių patiekalus.

Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas Kūčias šventė su šeima ir giminaičiais gimtajame Gdanske, bet nesulaužė jau daug metų šiame pajūrio mieste egzistuojančios tradicijos - vidurdienį jis su benamiais sėdo prie Kūčių stalo turgaus aikštėje, kurį padengė vietos restoranų savininkai ir miesto savivaldybė. "Kūčios - tai diena, kai turime prisiminti visus, netgi tuos, kurių gyvenimas ne itin gerai klostosi", - sakė premjeras.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaJurgos virtuvėKomentaraiReklaminiai priedai
KonkursaiKultūraLietuvaMokslas ir ITPrenumerata
PasaulisSportasŠeima ir sveikataŠvietimasKarjera
TrasaŽmonės
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"