TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Maistas padeda nuo mažakraujystės

2012 04 24 8:15

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistų teigimu, mažakraujystės atvejų Lietuvoje sumažėtų bent perpus, jei žmonės tinkamai maitintųsi.

Geležies turi daugybė maisto produktų, ypač raudona mėsa (jautiena, veršiena, kepenys). Jos taip pat gana daug žuvyse, paukštienoje, burokėliuose, pupose, pupelėse, žaliuosiuose žirneliuose, raudongūžiuose kopūstuose, krienuose, petražolėse, dilgėlių, burokų lapuose, grybuose, kiaušinių tryniuose, grikių, ryžių kruopose, lęšiuose, avižiniuose dribsniuose, džiovintuose vaisiuose, riešutuose, slyvose, granatose, žemuogėse, vynuogėse, morkose, pomidoruose, net bulvėse. Labai mažai šios mineralinės medžiagos turi pienas, jo produktai, įvairių riebalų gaminiai, aukščiausios rūšies miltai.

Nors daugelyje vaisių ir daržovių geležies yra, dažniausiai ji pasisavinama gana prastai. Geriausiai geležis paimama iš mėsos - šiuo požiūriu vertingiausi liežuviai (5 mg/100 g), triušiena (4,4 mg/100 g), kalakutiena (4 mg/100 g), vištiena (3 mg/100 g), jautiena (2,8 mg/100 g). Blogiau pasisavinama geležis, esanti kepenyse (nors bendras jos kiekis kepenyse yra 3 kartus didesnis nei kitoje mėsoje) ir žuvyse. Tyrimų duomenimis, iš raudonos mėsos pasisavinama net 20-40 proc. geležies, o iš daržovių - vos 2-10 procentų.

Kad organizmas gautų kuo daugiau geležies su maistu, reikia ne tik pasirinkti tinkamus produktus, bet ir mokėti juos derinti. Visi žinome, kad nepatariama mėsos užgerti pienu. Kodėl? Jis trukdo pasisavinti geležį. Patartina gerti rūgščių pieno produktų - kefyro, jogurto.

Geriausiai geležis pasisavinama su vitaminu C, todėl mėsą reikėtų vartoti su daržovėmis. Valgant daržoves kartu su mėsa, žuvimis ar paukštiena, geležies iš augalinių produktų gaunama net 3 kartus daugiau! Tai dviguba nauda.

Geležį iš organizmo šalina ne tik pienas, bet ir kava, arbata, ypač stipri, sėlenos, špinatai, augalinė ląsteliena, kalcio ir fosforo junginiai. Vaistai, kuriuose yra aliuminio, magnio ir kalcio, arba kolestiraminas su geležimi sudaro netirpius junginius, todėl jos pasisavinama mažiau.

Įtarus mažakraujystę būtina kreiptis į gydytoją ir atlikti tyrimus, kad būtų nustatyta tiksli diagnozė, ligos priežastys ir laiku paskirtas tinkamas gydymas.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"