TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Margučiai draugiški valgytojams

2014 04 19 9:00
LŽ archyvo nuotrauka

Artėjant Velykų šventėms, Valstybinės maisto ir veterinarijos kontrolės tarnybos (VMVT) specialistai nepašykštėjo patarimų, kaip elgtis ir ką daryti, kad šventė netaptų sunkmečiu.

Viena yra neabejotina: kiaušinis lieka šviežias ne daugiau kaip porą savaičių, jei tinkamai laikomas, o paskui jį vartoti tampa pavojinga. Geriausia žalius kiaušinius laikyti nuo +5 iki +18 laipsnių Celsijaus temperatūroje, o plauti tik prieš juos ruošiant.

Pasak VMVT Maisto skyriaus vyriausiosios specialistės Vidos Jarošienės, virtus kiaušinius kambario temperatūroje rekomenduojama laikyti ne ilgiau kaip 2 paras, o šaldytuve – iki 3 parų. „Bet kokio virto, kepto, troškinto maisto nerekomenduojama palikti kambario temperatūroje ilgiau kaip 2 valandoms – reikėtų jį padėti šaltai. Kad švenčių nuotaikos netemdytų virškinimo negalavimai, neprisipirkime ir nepriruoškime daugybės maisto, kurio nepajėgsime suvalgyti per kelias dienas“, - patarė V.Jarošienė.

VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausiasis specialistas Jonas Stanius pabrėžia, kad jau prieš 30 metų atlikti bandymai paneigė mitą, neva valgant kiaušinius didėja blogojo cholesterolio kiekis kraujyje.

Kaip išsirinkti kiaušinius?

J.Stanius pataria pirmiausia atkreipti dėmesį į kiaušinių ženklinimą. Pirmasis skaičius ant kiaušinio nurodo vištų dedeklių laikymo būdą: 1 – vištos laikomos laisvai, t. y. gali vaikščioti lauke; 2 – laikomos ant kraiko (dažniausiai paukštynuose ir pastato viduje, kur gali laisvai vaikštinėti); 3 – laikomos narvuose; 0 – laikomos ekologinėmis sąlygomis (šie kiaušiniai patys vertingiausi).

Raidžių trumpinys nurodo valstybės kodą: LT – Lietuva, LV – Latvija; PL – Lenkija ir pan.

Raidėmis A ir B žymima kiaušinių klasė. B klasės kiaušiniai naudojami perdirbti.

Penki paskutiniai skaičiai – paukštyno registracijos numeris. Jie reiškia, kad paukštynas yra kontroliuojamas VMVT. Smulkūs ūkininkai, laikantys mažiau nei 50 vištų, ženklinti kiaušinių neprivalo.

Ant pakuotės esančioje etiketėje privalo būti nurodytas produkto tinkamumo vartoti terminas.

Ant pakuotės nurodomas ir kiaušinių dydis: XL – labai dideli (nuo 73 gramų), L – dideli (63–73 g), M – vidutiniai (53–63 g), S – maži (iki 53 g).

Nuo lukšto spalvos kiaušinio turinio maistinės savybės nepriklauso, o lukšto tvirtumui didžiausią įtaką daro naudojami pašarai. Tvirčiausias lukštas yra tada, kai višta laikoma laisvai, lesinama pilnaverčiais subalansuotais pašarais.

Dažai nepavojingi

Natūraliais dažais (svogūnų lukštais, ąžuolo ar juodalksnio žievės nuoviru, beržų lapais, raugintais burokėliais, samanomis) marginti kiaušiniai neįgauna tokios sodrios spalvos kaip dažant pramoniniu būdu pagamintais dažais, tačiau ryškus dažas įsigeria ne tik į lukštą, bet ir kiaušinį. Ar per Velykas neprisivalgom kenksmingų medžiagų?

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Pušinaitė sakė, jog dažų, skirtų kiaušiniams marginti, sudėtyje būna vienas dažiklis arba kelių dažiklių mišinys. „Tokie dažiklių preparatai dažniausiai išgaunami iš maisto produktų ir kitų valgomų bei natūralių gamyboje naudojamų žaliavų. Jos fiziškai arba chemiškai ekstrahuojamos ir taip atrankiniu būdu išgaunami maistinių ar aromatinių sudedamųjų dalių pigmentai“, – aiškino V.Pušinaitė.

Specialistė pabrėžia, kad visi tokie dažai, kurių sudėtyje yra leidžiami naudoti dažikliai, yra tinkami naudoti, o jais nudažyti margučiai pavojaus sveikatai nekelia.

Reikėtų rinktis dažus, kurių ženklinime yra nurodyta „maisto produktams“ arba dar konkretesnė nuoroda, pavyzdžiui, „dekoratyviniam kiaušinių lukštų dažymui“. Turi būti nurodytas ir kiekvieno sudėtyje esančio dažiklio pavadinimas bei E numeris, laikymo ir naudojimo sąlygos, tinkamumo vartoti terminas, grynasis kiekis, gamintojas ar fasuotojas.

Dažikliai, leidžiami naudoti kiaušiniams dažyti

E numerisMaisto priedo (dažiklio) pavadinimas
E 100Kurkuminas
E 101Riboflavinai
E 102Tartrazinas
E 104Chinolino geltonasis
E 110Saulėlydžio geltonasis FCF, apelsinų geltonasis S
E 120Košenilis, karmino rūgštis, karminas
E 122Azorubinas, karmosinas
E 123Amarantas
E 124Ponso 4R, košenilis raudonasis A
E 127Eritrozinas
E 129Alura raudonasis AC
E 131Patentuotas mėlynasis V
E 132Indigotinas, indigokarminas
E 133Briliantinis mėlynasis FCF
E 140Chlorofilai ir chlorofilinai
E 141Chlorofilų ir chlorofilinų vario kompleksai
E 142Žaliasis S
E 150aPaprastoji karamelė ( 1 )
E 150bŠarminė sulfitinė karamelė
E 150cAmoniakinė karamelė
E 150dSulfitinė amoniakinė karamelė
E 151Briliantinis juodasis BN, juodasis PN
E 153Augalinės anglys
E 155Rudasis HT
E 160aKarotenai
E 160bAnatas, biksinas, norbiksinas
E 160cPaprikų ekstraktas, kapsantinas, kapsorubinas
E 160dLikopenas
E 160eBeta-apo-8'-karotenalis (C 30)
E 161bLuteinas
E 161gKantaksantinas
E 162Burokėlių raudonasis, betaninas
E 163Antocianinai
E 170Kalcio karbonatas
E 171Titano dioksidas
E 172Geležies oksidai ir geležies hidroksidai
E 173Aliuminis
E 174Sidabras
E 175Auksas
E 180Litolrubinas BK
DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"