TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Mažose sėklose - didelė gydomoji galia

2012 09 18 8:24
LŽ archyvo nuotrauka/Moliūgų sėklose gausu organizmui reikalingų medžiagų.

"Sėklose yra visų mums reikalingų medžiagų, tik per mažai jų valgome", - apgailestavo "Žolinčių akademijos" prezidentė Danutė Kunčienė, knygelės "Slėpinys sėkloje" autorė.

D.Kunčienė tvirtina, kad sėklas tiesiog būtina valgyti, nes jose gausu vitaminų, mineralų, taip pat polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurių organizmas pats negamina. Šios rūgštys skatina atsinaujinti ląsteles, saugo nuo vėžio, stiprina nervus, gerina kepenų veiklą, širdies ir kraujagyslių funkcionavimą. Sėklos yra ir puikus energijos šaltinis. Be to, jos valo iš organizmo toksinus ir šlakus.

Šildantys plikalai

D.Kunčienė ne tik išmano gydomąsias sėklų savybes, bet ir yra sukūrusi ne vieną skanaus bei sveiko valgio receptą. Atvėsus orams ji siūlo pasigaminti tirštų, sriubas primenančių srėbalų ir plikalų. Sėklos yra aliejingos, o toks gėrimas gerai šildo.

Kai norisi ko nors skanaus ir lengvo, D.Kunčienė rekomenduoja saulėgrąžų sėklų antpilą. Paskrudintos sėklos sumalamos kavos malūnėliu, geras jų šaukštas užpilamas beveik verdančiu vandeniu, o kai gėrimas truputį atvėsta - pasaldinamas medumi. Jei kamuoja kraujospūdžio problemos, praverstų įberti cinamono.

"Ir pasisotinsite, ir atgausite jėgas", - žadėjo D.Kunčienė. Jos teigimu, toks gėrimas puikiai stiprina imunitetą, tad ypač naudingas operacijų, kito sudėtingo gydymo nualintiems žmonėms. Jis labai tinka onkologiniams ligoniams, žarnyno operacijas patyrusiems pacientams, negalintiems valgyti kokio nors kito maisto.

Sėmenys - aukso vertės

Nesudėtinga pasidaryti ir linų sėklų (sėmenų) plikalo. Pirmiausia jas reikia paskrudinti, o kai atvės - sugrūsti ir užpilti bepradedančiu virti vandeniu. Tada išmaišyti ir 10-15 minučių palaikyti termose. Kad gėrimas nenusibostų, reikėtų jį gaminti vis kitokį: paskaninti maltomis kalendromis, pankoliais (jei pučia pilvą), kmynais ar cinamonu.

D.Kunčienė priminė, kad sėmenys turi vertingų omega-3 ir omega-6 rūgščių, baltymų, gleivingų medžiagų. Linų sėklose esančios medžiagos labai gerai veikia odą, plaukus ir nagus. Ne veltui jau nuo senovės linų sėmenų aliejų spaudę lietuviai vadino jį skystuoju auksu.

Gydymui vartojamą plikalą geriausia gerti rytą, vadinamosiomis skrandžio (nuo 7 iki 9) valandomis. "Išgėrę pasivartykite tarsi buteliukas, lyg sutepdami save iš vidaus. Tada plikalo poveikis bus geresnis nei nepasijudinus", - patarė D.Kunčienė.  

Linų sėklas patogu tiesiog susimalti, tačiau kavos malūnėliu to negalima daryti. Pakilus temperatūrai sėmenys praranda gydomąsias savybes ir gali net pakenkti. Anot D.Kunčienės, juos reikia grūsti pipirinėje.

Namie sumaltus linus galima laikyti ne ilgiau kaip savaitę. Pirkti jų vaistinėje jau sumaltų, kai neaišku, kada tai buvo padaryta ir ar produktas tebeturi vertingųjų medžiagų, nepatartina.

D.Kunčienė priminė, kad senoliai nekaupdavo linų sėklų keleriems metams, tad ir mums geriausia suvartoti jas iki naujo derliaus. "Sėmenų galite pabarstyti ir ant košės, ir ant bulvių. Bet sėklytės būtinai turi būti smulkintos. Jei neperkrimsite luobelės, viskas, ką jos turi viduje, paprasčiausiai pasišalins iš organizmo", - sakė žinovė.

Moliūgų sėklų miltukai

Žolinčių prezidentė labai giria ir moliūgų sėklas. Mat jos turi polinesočiųjų riebalų rūgščių, proteinų, labai turtingos cinko ir magnio, vitaminų E, C, PP, B2. Moliūgų sėklos skatina ląsteles atsinaujinti, jose esantis lecitinas saugo nervų sistemą, mažina cholesterolio kiekį, tinka visiems, turintiems bėdų dėl kepenų.  

Moliūgų sėklas irgi patogu susimalti. Iš šių miltelių galima pasidaryti skanios ir vaistingos užtepėlės, pridėjus į ją, pavyzdžiui, erškėtrožių arba sutrintų juodųjų serbentų. Ir spurgas verčiau pabarstyti ne miltiniu cukrumi, o maltomis moliūgų sėklomis.

Aguonpienis - ne vien per Kūčias

D.Kunčienė apgailestavo, kad aguonų sėklas prisimename tik Kūčių vakarą. Juk jos labai naudingos - turi daug organinių ir mineralinių medžiagų, alkaloidų, baltymų, angliavandenių, taip pat fosforo, kalio, kalcio, geležies, cinko, folio rūgšties.

Anot D.Kunčienės, aguonpienį turėtume vartoti ilgesnį laiką. Šis produktas ypač tinka, kai prasideda kaulų retėjimas, neramiai miegama arba, tarkime, kai vaikui po valgio urzgia pilvukas. Į aguonpienį įbėrus truputį valerijono šaknies miltukų, pilvelis tikrai nurims. Paskanavus gėrimo iš vakaro, pagerėja miegas.

Aguonpieniui reikalingas sėklytes galima malti kavamale. Užplikius ir įbėrus šiek tiek sezamų, jis tampa dar skanesnis.

Mūsų senoliai aguonpienį gerdavo tamsiuoju metų laiku, kai vis dažniau apnikdavo liūdesys. "Galite būti ramūs - šis pienas neturi netinkamo poveikio. Prisiminkime, kaip anksčiau darydavo mamos: įberdavo aguonų į skudurėlį ir duodavo vaikams čiulpti. Visi taip augo ir nieko nenutiko", - pabrėžė D.Kunčienė.

Žolinčių prezidentės žodžiais, aguonos naudingos ir vyresniems žmonėms, ypač moterims, kai joms prasideda menopauzė.

Šimtas veikliųjų medžiagų  

Pastaruoju metu D.Kunčienė labai populiarina juodgrūdes, kurios, anot pašnekovės, gydo beveik visas ligas. Anksčiau jos buvo gana gausiai auginamos ir Lietuvoje, o dabar dažniausiai atvežamos iš Egipto, Turkijos. Šių sėklų aliejaus galima rasti sveiko maisto parduotuvėse ar skyriuose.

Vertingas juodgrūdžių poveikis yra ištirtas ir moksliškai pagrįstas. Jose rasta daugiau kaip 100 veikliųjų medžiagų. Šios sėklos turi eterinių ir riebalinių aliejų, organinių rūgščių, saponinų, kartumynų, vitamino E. Juodgrūdėse esančios polinesočiosios rūgštys stiprina imunitetą, slopina alerginę reakciją (pavyzdžiui, sergant šienlige). Šios sėklytės gerina smegenų veiklą, skatina virškinimą ir šlapimo išsiskyrimą. Tačiau labiausiai jos stiprina akių tinklainę, todėl dedamos į akims skirtus preparatus. Juodgrūdes turėtų pamėgti tie, kurie skundžiasi trumparegyste.

Jos yra ir geras antidepresantas. "Jeigu apima liūdesys, kokią savaitę gausiau pavartokite juodgrūdžių sėklų", - teigė D.Kunčienė, turėjusi progą įsitikinti jų gydomąja galia.

Pasak pašnekovės, juodgrūdžių sėklų aliejus labai naudingas ligoniams, gydytiems chemoterapija. Taip pat tiems, kurie turi bėdų dėl kaulų čiulpų, jei atliktos kaulų čiulpų operacijos.

Šermukšnių turtai

Itin vertingos ir šermukšnių uogos, slepiančios vaistingąsias sėklytes. Anot D.Kunčienės, tai vaistas nr. 1 storosios žarnos ligoms, net storosios žarnos vėžiui gydyti. Šermukšnių uogose gamta labai gerai suderino visą kompleksą vitaminų, tad nieko nereikia vartoti papildomai. Šios uogos mažina apetitą, minkština vidurius.

D.Kunčienė ragina jas skinti dabar, nelaukti, kol nules paukščiai. Kad nebūtų tokios aitrios, patartina 1-2 paras palaikyti šaldytuve, o paskui džiovinti.  

"Iš džiovintų uogų išeina nuostabi arbata. Šaukštą šermukšnių reikia užpilti karštu vandeniu ir sutrinti mediniu kočėlu, kad uogos "pasileistų", o tada pilti vandens tiek, kiek reikia", - patarė D.Kunčienė.  

Sutrinti šermukšniai labai skanūs su medumi. Sveikuoliškos kulinarijos žinovė pasigamina savitos chalvos: ima šaukštą sutrintų šermukšnių, prideda šaukštą medaus, šaukštą sumaltų moliūgų sėklų ir truputį saulėgrąžų. Paskui tepa visa tai ant trapučio ir džiaugiasi šviežiu, skaniu bei vitaminingu valgiu.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"