TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Mėsos gamybos industrija planuoja pristatyti vegetarišką „mėsą“

2012 03 15 10:12

Kol mėsainių auginimas mėgintuvėlyje kainuoja šimtus tūkstančių dolerių, mokslininkai surado alternatyvą – daržovių perdirbimas į „netikrą“ mėsą. Tai gali būti žymiai ekonomiškesnis variantas. Europoje vykdomas projektas jau startavo – buvo įsteigta „netikros mėsos“ gamykla.

Gamyklos laboratorijoje pradėti skaičiavimai: per valandą su turima įranga gamykla gali pagaminti apie 60-70 kilogramų vegetariškos mėsos. Gaminys panašus į plokštę – apie vieno centimetro storio. Šis produktas vizualiai labai panašus į mėsą – tiek spalva, tiek sultingumu. Šiuo metu pagrindinė mokslininkų užduotis – tobulas skonis, kurio dėka šis pakaitalas galėtų konkuruoti (ar netgi laimėti konkurencinę kovą) prieš mėsą.

„Mūsų tikslas – ne tik sukurti natūralų produktą, kuris turėtų malonų skonį. Jo galiojimo laikas turėtų būti ilgas, kaina mažesnė nei mėsos bei, svarbiausia, tikti vegetarams ir alergiškiems žmonėms“, – teigia mokslininkas Florian Wild.

Prognozuojama, kad šio produkto atsiradimas gali kardinaliai pakeisti gyvulių auginimo pramonę ir sustabdyti gyvulininkystės daromą žalą aplinkai. Ištobulinus gamybos būdus, bus siekiama pigiai ir sveikai „maitinti“ viso pasaulio žmones. „Karvės ir kiaulės turi suėsti apie 4 kilogramus grūdų, kad priaugtų pusę kilogramo grynos masės ir galėtų „tapti“ mėsainiais ar sultingais kepsniais“, – sakoma pranešime.

Laboratorijoje jau buvo „iškeptas“ pirmasis gaminys iš kviečių, žirnių, lubinų, pupelių bei sojos. Mokslininkai sąmoningai negamina produkto iš vienos rūšies augalų, kadangi daugelis žmonių turi alergiją vienai ar kitai sudedamajai daliai. Buvo sukurtas platus spektras receptų su įvairiomis kombinacijomis, kad žmonės, kenčiantys nuo alergijos ar maisto netoleravimo, turėtų didesnį pasirinkimą.

Kad pagamintų mėsos pakaitalą, turintį mėsos tekstūrą ir skonį, turėjo susivienyti mokslininkai ir mėsos perdirbimo įmonės. Mokslininkų grupė dirbo su gamtos išteklių ir gyvosios gamtos mokslų universitetu Vienoje, Wageningen universitetu Olandijoje, 11 mažų bei vidutinio dydžio maisto perdirbimo įmonių, ekologiškų produktų gamintoju Ispanijoje.

Planuojama, kad „netikra mėsa“ prekyboje pasirodys ateinančiais metais. Jau kovo 27-30 dienomis šis „stebuklas“ bus pristatytas „Anuga Foodtec“ mugėje, kuri vyks Vokietijos mieste Kelne.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"