TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Mikroskopinis ašarų grožis

2015 08 06 6:00
Emocijų sukelta ašara. Maurice‘o Mikkerso nuotrauka

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad žvelgiate į snaiges. Kiekvienai jų būdinga unikali struktūra. Tačiau iš tikrųjų nuotraukose užfiksuotos žmogaus ašaros.

Nyderlandų menininkas Maurice‘as Mikkersas sukūrė nuostabių mikroskopinių ašarų nuotraukų. Jis siekė išsiaiškinti, ar ašaros yra vienodos, kai žmogų veikia skirtingi dirgikliai.

Vyras pasakojo, kad vieną vakarą sugalvojo paeksperimentuoti su savo artimais draugais. Jis paprašė jų supjaustyti svogūną, suvalgyti aitriąją papriką, žvelgti į ventiliatorių, pravirkti iš liūdesio ar džiaugsmo. Norėdamas palyginti, kuo skiriasi šios ašaros, Maurice‘as pasinaudojo mikroskopu.

Mokslininkai ašaras pagal jų kilmę skirsto į tris grupes. Vienos jų susidaro nuolat, nes akys nuolat yra drėkinamos. Kitos pasirodo reaguojant į kokius nors pašalinius dirgiklius, pavyzdžiui, svogūnus. Galiausiai žmogus gali apsiverkti, kai jį užplūsta kokios nors emocijos. Tyrinėtojai nustatė, kad šių skirtingų tipų ašaras sudaro skirtingos molekulės. Pavyzdžiui, emocijų sukeltose ašarose yra hormonų. Jie veikia kaip skausmo malšinamieji ir išsiskiria, kai įsitempiame.

Kiekviena ašara turi skirtingą klampumą ir struktūrą. Akyje susidarančiame skystyje yra druskų. Dėl šios priežasties ašara gali atrodyti skirtingai, kai druska kristalizuojasi. Fotografui buvo labai smalsu pažvelgti į ašaras pro mikroskopą.

Menininko nuotraukose užfiksuotos įspūdingos struktūros yra susikristalizavusi druska. Taigi dvi dėl tos pačios priežasties išriedėjusios ašaros, turinčios tą pačią cheminę sudėtį, pažvelgus iš labai arti gali atrodyti labai skirtingos. Tai priklauso nuo aplinkybių, kuriomis jos džiūsta.

dailymail.co.uk, LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"