TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Ne vien duona žmogus gyvas

2015 07 24 6:00
Tebūnie palaiminta aštri Pjemonto sriuba su ančiuviais ir česnakais! Popiežius Pranciškus ją labai mėgsta. AFP/Scanpix nuotrauka

Šventa teisybė! Tai įrodo ir knyga, kurią du italų kunigai parašė apie valgius, pamėgtus šventųjų tėvų - nuo šv. Ambraziejaus iki argentiniečio Jorge Mario Bergoglio.

Leidykla "Edizioni San Paolo" išleido Romoje tarnaujančių dviejų kunigų iš Milano - dono Andrea Ciucci ir dono Paolo Sartoro - knygą apie popiežių kulinarinius pomėgius. Veikale gana ironišku pavadinimu - "Dieviškas maistas" ("Mangiare da Dio") - autoriai, jau anksčiau tyrinėję Biblijos patiekalus ir šventųjų gyvenimus, atskleidžia, ką mėgo Katalikų bažnyčios tėvai, nuo šv. Pauliaus iki Pranciškaus. Knygoje, apimančioje 2 tūkst. metų gurmanišką istoriją, pateikiama 50 receptų, o pasakojime gausu anekdotų bei įvairių nutikimų - šventi reikalai maišosi su žemiškaisiais.

Štai, pavyzdžiui, šv. Ambraziejus turėjo silpnybę triufeliams, o tėvas Gelazijus, 400 metais gimęs Afrikoje, dabartiniame Alžyre, išrado blynus. Mus pasiekė vegetariška apvalanti pilvui tarnauti nelinkusio šv. Benedikto virtuvė. Žinomi popiežiaus Leono X įpročiai - jis garsėjo užstalių, pyragų ir laukinės paukštienos pomėgiu. O tuo metu Vestminsterio abatija mėgino pripratinti savo mėsėdžius brolius prie žuvų ir vaisių.

Visi žino, kad popiežius J. M. Bergoglio mėgsta argentinietišką matę, bet "nebrokija" ir geros itališkos virtuvės. Bagna cauda receptas - pagarbos duoklė jo protėviams iš Pjemonto. Kartą Pranciškus juokaudamas prisipažino, jog dar būdamas Buenos Airių arkivyskupu nukako pas vienuoles itales pasimėgauti porcija duonos, pamirkytos į šį aštrų padažą. Neseniai jis pakvietė gimines į Vatikaną drauge pavalgyti šios Turino sriubos su ančiuviais ir česnakais.

Šiam kaimiškam valgiui priešpriešinamas įmantresnis purus baklažanų pudingas, kurį mėgsta jo pirmtakas Josephas Ratzingeris, popiežius Benediktas XVI.

Galiausiai knygoje galima rasti Galisijos aštuonkojį, kurį valgydavo piligrimai, Santjago de Komposteloje baigę kelionę pas apaštalą Jokūbą. Šis patiekalas per šimtmečius nepakitęs iki šiol ir patiekiamas Galisijos restoranuose pagal tą patį receptą. Autoriai diskutuoja apie vienuolišką kapučino kavos kilmę, ragelio - nutrenkto musulmoniško pusmėnulio - simboliką ir šiuolaikinių šefų, laikančių save bemaž dievais, ambicijas.

Knyga baigiama tokiais samprotavimais: velniai daro katilus, o Dievo tarnai, kai juos pripildo, išverda nuostabų viralą.

"Corriere della Sera", LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"