Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATATRASA
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIA
ĮDOMYBĖS

Neįprasta patirtis virtuvėje

 
2014 02 24 10:32
Artūro Bulotos nuotraukos

Beveik visą savaitę tituluotas lietuvių kilmės virtuvės šefas Maiklas Laiškonis lankėsi įvairiose Kauno įstaigose, kuriose pasakojo apie netradicinį požiūrį į virtuvę, dalino patarimus studentams ir ruošė kelis savo mėgiamus bei visai naujai sukurtus receptus. 

Gurmė ir maisto gamybos pasaulis, atvykus M.Laiškoniui, buvo gerokai sukrutęs. Juk karjeros aukštumas pasiekę virtuvės šefai mūsų šalyje nėra dažni svečiai. Kokie M.Laiškonio veiklos vingiai paliko didžiausią įspūdį tautiečiams? 2007 m. jis pripažintas geriausiu pasaulio konditeriu, o 2013 m. pelnė kulinarijos pasaulyje „Oskarui“ prilygstantį „James Beard Foundation“ apdovanojimą.

Dešimtmetį dirbęs tris „Guide Michelin“ žvaigždutes turinčiame Niujorko restorane „Le Bernardin, šiuo metu M.Laiškonis dirba kūrybos direktoriumi Niujorko kulinarijos švietimo institute, patarinėja „Ritz Carlton“ viešbučių tinklui, „Starbucks“, „Plaisir“, Walt Disney Park.

Amerikiečiams jis siūlo ir lietuvišką, tačiau mums neįprastą patiekalų interpretaciją: silkę, pagardintą rūkytomis bulvėmis, marinuotais pastarnokais ir morkomis, pietums – pikantiško skonio avienos cepelinus arba keptą antieną, derinamą su voveraitėmis, kopūstais ir juodos keptos duonos spragėsiais. O desertui – aguonines spurgas su mėlynių įdaru, gaiviu kreminiu šerbetu arba obuoliu. Būtent saldūs gaminiai yra M. Laiškonio „arkliukas“.

„Juos man kurti patinka labiausiai. Juk saldumynai padeda net tuomet, kai labai skauda. Juk pas daugelį yra likęs ryškus vaikystės prisiminimas, kai verkiant mama nusiraminimui pasiūlo... saldainį“, - su šypsena pasakojo virtuvės šefas.

Daugelyje Kauno aplankytų vietų M.Laiškonis tik dalinosi patarimais. Išimtį jis padarė svetingumo namams „Monte Pacis“, kurių virtuvėje praleido visą sekmadienio rytą. Čia daugiau nei pusšimčiui svečių jis ruošė tris desertus. Kaip teigė pats kūrėjas, pirmasis buvo labai klasikinis. Jo receptas gimė būtent Lietuvoje, kai pirmą kartą jis pamatė žalius lazdyno riešutų kotelius. Būtent šių riešutų kremu buvo įdaryti pirmieji skanėstai. Antrojo idėją „pašnibždėjo“ Baltijos kraštų kultūra, kur itin vertinama juoda, ruginė duona.

„Jos trupiniais paskaninau antrąjį, kiek modernesnį desertą“, - pasakojo M.Laiškonis.

Anot jo, trečiasis gardėsis pirmus du aplenkė „ateities sprendimais“.

„Virtuvės tendencijos nuolat tobulėja. Ir tai, kas anksčiau, regis, nedėrėjo, dabar sukuria gurmaniškus duetus. Ir galimybės, pavyzdžiui, užauginti valgomą kempinę, dabar yra tikrai didelės“, - su šypsena pasakojo M.Laiškonis.

Apie tai, kad jis kilęs iš Lietuvos, sakė žinojęs, tačiau daugelį metų tuo nesidomėjęs. Tik po trisdešimtojo gimtadienio ėmęs gilintis į praetį ir ieškoti lietuviškų šaknų. 41-erių Niujorko kulinarijos mokyklos kūrybos direktorius parašė elektroninį laišką profesoriui Alvydui Laiškoniui.

„Žinojome, kad tėčio brolis yra išvykęs į Ameriką ir dingęs, todėl Maiklo laiškas, kurį ar Lietuvoje vadinu tik Mykolu, viską sudėliojo į savo vietas“, - sakė prof. A.Laiškonis.

Pasak jo, M.Laiškonis turi savo vardu mokyklas įvairiose pasaulio šalyse. „Tokia galėtų pradėti veikti ir pas mus, Kaune“, - atsisukdamas į sūnėną svečiams, besivaišinantiems M.Laiškonio paruoštais desertais, sakė profesorius.

...

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"