Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISGYNYBAŠEIMA IR SVEIKATA
ŠVIETIMASŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIJA
ĮDOMYBĖS

Nenori spalvomis žymėti saldumynų

 
LŽred@lzinios.lt
2014 08 21 6:00
Ragaujant spalvinguosius prancūzų migdolinius gardėsius iš tiesų galima prarasti saiką.
Ragaujant spalvinguosius prancūzų migdolinius gardėsius iš tiesų galima prarasti saiką. fablesandfocaccia.com nuotrauka

Prancūzijos šokolado ir pyragaičių gamintojai pasipiktino vyriausybės siūlymu klijuoti ant maisto gaminių įspėjimus apie produktų keliamą pavojų sveikatai. Tokios naujovės nuspręsta imtis siekiant, kad šalyje sumažėtų nutukusių žmonių.

4500 šokolado ir pyragaičių gamintojų spaudžia Sveikatos apsaugos ministeriją atsisakyti sumanymo žymėti maisto produktus spalvotomis etiketėmis. Mat numatyta, kad etiketės būtų skirtingų penkių spalvų, pradedant žalia, nurodančia, kad produktą valgyti sveika, ir baigiant raudona. Šia spalva būtų žymimi gaminiai, kurių geriausia vengti arba valgyti labai mažai. Šokoladas šioje spalvų skalėje būtų žymimas raudona spalva.

Prancūzijos šokolado ir pyragaičių gamintojų konfederacija pradėjo socialinę kampaniją žiniasklaidoje, taip siekiama priešintis idėjai, kad šokoladą valgyti yra nesveika. Atvirame laiške sveikatos ministrei konfederacija tikina, kad nuo šokolado netunkama. Laiške teigiama, kad produktų ženklinimo sistema nesumažins nutukimo ar cukrinio diabeto, taip pat primenama, jog tokia sistema JAV nebuvo veiksminga.

Moksliniai tyrimai rodo, kad keletas gabalėlių juodojo šokolado per savaitę gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir kraujo spaudimą. O polifenoliai, esantys kakavoje ir šokolade, slopina riebalinių ląstelių susidarymą. Tačiau Sveikatos apsaugos ministerija tvirtina, kad šokoladą valgyti derėtų atsargiau, nes jame yra daug riebalų. Vyriausybė nori, kad tėvai skatintų vaikus valgyti sveiką maistą ir mažiau juos lepintų pyragaičiais bei šokoladu.

Kitos Vakarų šalys Prancūziją, kurioje nutukimo rodiklis yra vienas mažiausių Europoje, jau seniai laiko mitybos pavyzdžiu ir žavisi jos virtuve. Tačiau ir čia nutukimo problema, ypač tarp jaunų žmonių, didėja. Šalies, kuri ilgą laiką buvo maisto kultūros tvirtovė, gyventojai pamėgo nesveiką maistą.

telegraph.co.uk, LŽ

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaJurgos virtuvėKomentaraiReklaminiai priedai
KonkursaiKultūraLietuvaMokslas ir ITPrenumerata
PasaulisSportasŠeima ir sveikataŠvietimasKarjera
TrasaŽmonės
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"