TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Nenori spalvomis žymėti saldumynų

2014 08 21 6:00
Ragaujant spalvinguosius prancūzų migdolinius gardėsius iš tiesų galima prarasti saiką. fablesandfocaccia.com nuotrauka

Prancūzijos šokolado ir pyragaičių gamintojai pasipiktino vyriausybės siūlymu klijuoti ant maisto gaminių įspėjimus apie produktų keliamą pavojų sveikatai. Tokios naujovės nuspręsta imtis siekiant, kad šalyje sumažėtų nutukusių žmonių.

4500 šokolado ir pyragaičių gamintojų spaudžia Sveikatos apsaugos ministeriją atsisakyti sumanymo žymėti maisto produktus spalvotomis etiketėmis. Mat numatyta, kad etiketės būtų skirtingų penkių spalvų, pradedant žalia, nurodančia, kad produktą valgyti sveika, ir baigiant raudona. Šia spalva būtų žymimi gaminiai, kurių geriausia vengti arba valgyti labai mažai. Šokoladas šioje spalvų skalėje būtų žymimas raudona spalva.

Prancūzijos šokolado ir pyragaičių gamintojų konfederacija pradėjo socialinę kampaniją žiniasklaidoje, taip siekiama priešintis idėjai, kad šokoladą valgyti yra nesveika. Atvirame laiške sveikatos ministrei konfederacija tikina, kad nuo šokolado netunkama. Laiške teigiama, kad produktų ženklinimo sistema nesumažins nutukimo ar cukrinio diabeto, taip pat primenama, jog tokia sistema JAV nebuvo veiksminga.

Moksliniai tyrimai rodo, kad keletas gabalėlių juodojo šokolado per savaitę gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir kraujo spaudimą. O polifenoliai, esantys kakavoje ir šokolade, slopina riebalinių ląstelių susidarymą. Tačiau Sveikatos apsaugos ministerija tvirtina, kad šokoladą valgyti derėtų atsargiau, nes jame yra daug riebalų. Vyriausybė nori, kad tėvai skatintų vaikus valgyti sveiką maistą ir mažiau juos lepintų pyragaičiais bei šokoladu.

Kitos Vakarų šalys Prancūziją, kurioje nutukimo rodiklis yra vienas mažiausių Europoje, jau seniai laiko mitybos pavyzdžiu ir žavisi jos virtuve. Tačiau ir čia nutukimo problema, ypač tarp jaunų žmonių, didėja. Šalies, kuri ilgą laiką buvo maisto kultūros tvirtovė, gyventojai pamėgo nesveiką maistą.

telegraph.co.uk, LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"