TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

P.Esposito: kečupas ant picos - nepagarba kepėjui

2013 10 17 6:00
Iškepė "Pizza Metro". Picajolas P.Esposito - trečias iš dešinės. Asmeninio albumo nuotrauka

"Mano pareiga - vandenį ir miltus paversti vieninteliu, labiausiai atpažįstamu patiekalu pasaulyje", - LŽ tvirtino picajolas iš Pietų Italijos Pietro Esposito. Amato paslaptimis jis ketina pasidalyti ir su Baltijos maisto bei gėrimų mugės BAF lankytojais.

Pica - italų virtuvės išradimas, neapolietiškos virtuvės karalienė, "užkariavusi" viso pasaulio valgytojų gomurius ir skrandžius. Viena garsiausių pavardžių picos istorijoje - Esposito. XIX amžiaus pabaigoje Neapolio kepėjas Raffaele Esposito sukūrė garsiąją picą "Margherita". Pirmą kartą ji buvo iškepta 1889 metais po Italiją keliavusiai karalienei Margaritai ir jos sutuoktiniui Humbertui I. Šiandien "Margherita" vadinama itališkos (ir ne tik) picos standartu: pica turi būti apvalios formos, paruošta pagal užsakymą ir iškepta malkomis kūrenamoje krosnyje. Patys italai įsitikinę, kad skaniausios picos „Margherita“ paragausite tik atvykę į Pietų Italiją.

Prieš keletą metų šioms picoms nustatytas kokybės ženklas „D.O.C“, suteikiamas tik toms maitinimo įstaigoms, kurios ruošia picas pagal klasikines taisykles. Na, o spalio 25-oji visame pasaulyje žinoma kaip profesinė pizzaiolo šventė – taip Italijoje vadinami tik profesionalūs, aukštą meistriškumo lygį pasiekę picų kepėjai. Tokio lygio picų meistras P.Esposito pirmą kartą lankysis ir Baltijos maisto ir gėrimų mugėje BAF.

Picajolų mokykloje./Reuters/Scanpix nuotrauka

Jį pasirinko pati profesija

Į Lietuvą atvyksiantis garsiąją pavardę turintis P.Esposito - irgi Italijos pietietis. Tikrų tikriausias picajolas, sukaupęs ilgametę patirtį, gyvena mažame miestelyje netoli Neapolio, Sorento ir legendinės Pompėjos. Dirba nuosavoje picerijoje "Pizzeria Pedro's" Kava de Tirenio mieste, beje, susigiminiavusiame su mūsiškiu Kaunu. "Kai buvau mažas, gyvenau šalia tuo metu visoje Italijoje garsios picerijos, - LŽ pasakojo Pietro. - Pavadinimo jau nebeprisimenu, tačiau gerai įsidėmėjau savininko ir picajolo vardą - Gigino (liet. Džidžinas - red.). Jis pirmasis Italijoje pradėjo kepti "Pizza Metro" - metro ilgio picą. Kiekvieną dieną užuosdavau picos kvapą, ir, man regis, jis mane užbūrė. Nereikėjo ilgai sukti galvos, kuo tapti. Profesija mane pasirinko pati."

"Pica neapoliečiams - kaip saulė, - palygino Pietro. - O be saulės nėra gyvybės. Pica ypatinga tuo, kad jos paslaptys perduodamos iš kartos į kartą. Produktai, gamybos technologija, kokybė - visa tai mums labai svarbu." P.Esposito vadovauja savo picerijai, garsėjančiai firminiu picos receptu "Pizza Pedro's". Šio picajolo rankose vanduo ir druska virsta tikra poezija ir vienu labiausiai atpažįstamu patiekalu pasaulyje. Pica niekada neatsibosta - nei Italijoje, nei pasaulyje. Kodėl? "Todėl, kad ji skani, paprasta ir greitai pagaminama, - toks Pietro atsakymas. - Be to, į šį patiekalą galima dėti visko, ko širdis geidžia, pagal savo skonį. Beje, kiekvienoje šalyje vyrauja vis kitas skonis. Ko nederėtų daryti valgytojui picerijoje, tai picos "gardinti" kečupu. Tai nepagarba kepėjui. Juk kečupas užgožia tikrąjį skonį."

Nuostabus patiekalas iš miltų ir vandens./Reuters/Scanpix nuotrauka

Gera pica - iš patirties ir įkvėpimo

Beje, picajolas - tai "picų šefas", vyriausiasis picų kepėjas. Kad juo taptum, reikia baigti mokslus. Italijoje yra daugybėpicajolų mokyklų. Dar reikia patirties ir įkvėpimo. "Mane tas įkvėpimas apėmė 19 metų, - pasakojo Pietro. - Ir nuo to laiko šioje srityje dirbu jau tris dešimtmečius. Miltus ir vandenį aš paverčiu viepnu labiausiai atpažįstamų patiekalų pasaulyje. Niekada gyvenime savo klientams ir draugams nepasiūlysiu prastos kokybės produkto."

Paklaustas, ar dažnai pats valgo picą ir kiek jos rekomenduojama suvalgyti, Pietro sako: "Labai sudėtingas klausimas. Pažįstu universiteto studentų, kurie picą valgo beveik kasdien. Nors esu kepėjas, nereiškia, kad kiekvieną dieną valgau savo gaminius. Juk visur yra ribos, reikia jų paisyti. Mano regionas - Kampanija - turtingas maisto produktų, čia populiari ne tik pica. O picą, tarkim, šeima valgo kokius du kartus per savaitę."

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"