TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Palangos dumbliai kosmetikai netinka

2012 08 28 8:04
Palangiškiai į krantą išmestus dumblius sovietiniais laikais veždavo į Latvijos supirktuves, o dabar jais tręšia želdinius, daržus. / Deniso Nikitenkos nuotrauka

Baltijos jūra prie Palangos šiuo metu į krantą ėmė mesti vis daugiau rudų dumblių. Tiesa, jie paplūdimiuose ilgai neužsiguli. Vietos žmonės noriai renka tuos dumblius ir vežasi į sodus ar daržus. Tačiau yra ir tokių smalsuolių, kurie naudoja juos... kaip kosmetikos priemonę.

Sovietmečiu krantus nuklodavę Baltijos jūros dumbliai buvo ne tik geros trąšos, bet ir konditerijai, kosmetikai tinkama medžiaga. Kaip trąšas dumblius naudoja ir Palangos komunalinis ūkis. Bendrovė juos renka, maišo su lapais, juodžemiu ir tręšia kurorto gatvių gėlynus.

Nešvarūs ir galbūt nuodingi

Dažnas į Palangą paskutinėmis vasaros dienomis pasimėgauti užsukęs poilsiautojas, neapsikentęs nosį riečiančio specifinio kvapo, apeina rudų dumblių juostą prie tilto. Kiti jų gniutuluose ieško gintaro lašelių, įstrigusių mažyčių Baltijos jūros krevečių ar kitokių vaikus stebinančių vėžiagyvių.  

"Esu skaičiusi ir tikrai žinau, kad dumbliai turi labai daug mineralinių medžiagų, vitaminų, kurie puikiai atgaivina ir maitina veido odą. Todėl renku tuos dumblius, galbūt pasidarysiu iš jų veido kaukę", - LŽ teigė viena pakrante vaikštinėjanti garbaus amžiaus moteris.

Visuomenės sveikatos biuro Klaipėdos miesto skyriaus visuomenės sveikatos specialistas Aurimas Petrauskas įspėjo nesielgti lengvabūdiškai ir jokiu būdu netepti išmestų dumblių ant veido. "Žinoma, rudadumbliuose yra daug mikroelementų, vitaminų E, C, mineralų, bet būtina įvertinti ir galimą žalą odai. Juk jie greičiausiai nešvarūs, pilni naftos produktų likučių. Kita vertus, pasitaiko organizmui nuodingų dumblių", - LŽ sakė specialistas.

Puikiausia trąša

Nors dumbliai netinka veido odai prižiūrėti, želdiniams ar sodo žemei tręšti jie dar ir kaip praverčia. Palangos komunalinio ūkio vadovas Konstantinas Skierus LŽ tikino, kad jo bendrovė kasmet rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais dumblius renka, pūdo, maišo su juodžemiu, lapais ir naudoja kaip trąšas Palangos želdiniams.

"Pernai buvome pririnkę 20 kubinių metrų dumblių, užpernai - net 200 kubinių metrų. O šiemet kol kas jų mažoka. Jūra išmeta dumblių ir greitai vėl pasiima atgal. Jau laukiame, kada išmes gausiau, nes reikia trąšų želdiniams, gėlynams, mat tam jokios chemijos nenaudojame. Žmonės irgi šakėmis kabina tuos dumblius, krauna į automobilių priekabas ir vežasi į sodus, tręšia daržus. Tai išties labai gera trąša", - tvirtino pašnekovas.

K.Skieraus žodžiais, sovietmetį menantys darbuotojai yra pasakoję, esą tuomet dumbliai būdavo surenkami, džiovinami ir vežami į Latviją. "Ten juos supirkdavo konditerijos fabrikas saldainiams gaminti, o farmacijos įmonė - vaistams. Juk tie dumbliai iš tolo atsiduoda jodu. Dabar niekur nebevežame, nes nėra paklausos", - kalbėjo Palangos komunalinio ūkio vadovas.

Rudeniop į krantus išmetamų dumblių nenaudoja ir bendrovė "Spila", pramoniniu būdu iš spirulinos gaminanti įvairius maisto papildus, tabletes ir kitokią produkciją. Įmonės direktorius Vytas Rimkus LŽ sakė, kad Lietuvoje Baltijos išmetami dumbliai netinkami pramonei, be to, jų palyginti labai nedaug. "Kaip trąša jie tikrai tinka. Į jūrą patenka daug azoto, fosforo junginių, kuriuos dumbliai pasisavina, tad vėliau jais patręšus laukus šios medžiagos grįžta atgal į gamtą. Žinoma, kad Pietų Švedijoje rudadumbliai renkami, bet ten paplūdimius valyti padeda ir Vyriausybė, o mūsiškių dar niekas nenaudojo nei kosmetologijai, nei juo labiau maistui. Jie nėra tam tinkami ir verslui tokia veikla neapsimokėtų", - aiškino bendrovės direktorius.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"