Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATAŠVIETIMAS
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIJA
ĮDOMYBĖS

Pamokėlės mažiems ir augesniems

 
2012 01 21 13:51

Kodėl šaldytuve laikomas šokoladas apsitraukia baltomis apnašomis?

Yra dvi šio nemalonaus reiškinio priežastys. Pirmosios rūšies apnašos atsiranda tada, kai ant šokolado susikaupia drėgmė. Šokolado cukrus ištirpsta vandenyje, o kai šis išgaruoja, delikateso paviršiuje lieka plonytis baltas jo sluoksnelis. Galime nutrinti jį pirštu, o jeigu lyžtelsime - pajusime cukraus saldumą. Tas reiškinys paprastai nekeičia paties šokolado skonio, nors jis nebe toks patrauklus. 

Kur kas sudėtingiau, kai atsiranda riebalinių apnašų. Jos atrodo tarsi rusvi išbėrimai šokolado paviršiuje. Juos sukelia kakavos aliejus - gero šokolado pagrindas. Riebalų apnašos atsiranda staigiai pasikeitus temperatūrai, pavyzdžiui, kai sušildytą šokolado plytelę padedame į šaldytuvą. Jeigu staigiai atšaldytas aliejus pakeičia savo formą, šokoladas gali pasidaryti nemalonus, "muilinas."

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataŠvietimasTrasaKarjera
Žmonės
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"