Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATATRASA
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIA
ĮDOMYBĖS

Patiekalų iš sraigių negalima „padauginti“

 
K.Lisauskė Kristinos Kučinskaitės nuotrauka

Patiekalas „gurmanišku“ neretai vadinamas ne tik todėl, kad jo sudėtyje – reti ingredientai, bet ir todėl, kad jo negalima „kimšti“ tiek, kiek svajoji, o reikėtų ragauti tiek, kiek derėtų.

„Sraigių vienu kartu galima suvalgyti 70 – 150 gramų. Didesnis kiekis skrandžio darbą tik pasunkins. O tie, kurie netoleruoja baltymų, apskritai delikateso turėtų atsisakyti“, - sakė virtuvės šefas Povilas Katilius, Kauno restorane „Fresh Meals“ surengęs valgių iš sraigių gamybos pamoką.

Jo teigimu, šiais laikais reikiamų tokiems patiekalams ingridientų rasti nesunku. Sraigės jau ne vienerius metus maistui auginamos ir Lietuvoje. Sudėtingiausia jas apdoroti bei išmokti ruošti. Jei sraigės yra verdamos per ilgai, tuomet būna labai kietos, o jei per trumpai – negardžios.

„Sugadinau ne vieną sraigę, kol radau tinkamiausią receptą“, - su šypsena sako pats patiekalus kuriantis P.Katilius. Improvizuoti mėgstantis virtuvės šefas sraigių užkandį pirmą kartą paragavo su draugais viešėdamas Ispanijoje. Tuomet jūros gėrybių restorane jis paprašė padavėjo virtuvei perduoti užsakymąą: „Noriu ko nors ne iš jūros gėrybių kategorijos, bet skanaus“. Patiekalas paliko malonius prisiminimus ir paskatino domėtis neįprastais ingridientais.

P.Katilius sraigių neruoštų be česnako, sviesto ir žolelių. Dar jis mėgsta valgį pagardinti citrina. „Jei verdu sraigių sriubą, tuomet jas išgliaudau. Jei kepu orkaitėje, jas palieku kiautuose“, - paaiškino pašnekovas.

Į pamoką atėjęs renginių organizatorius Paulius Šiupienius sakė ne sykį gaminęs patiekalus iš sraigių, bet mielai sužinąs šį tą naujo. Jo išskirtinis recepto ingridientas – cinamonas.

Dainininkas Mindaugas Mickevičius – Mino pasakojo tik kartą ragavęs sraigių užkandžio. „Tiek sraiges, tiek jūros gėrybes mėgstu. Man jas valgyti ne bjauru. Na, gal neskanaučiau tik tarakonų“, - pasakojo atlikėjas.

Sužinoti patiekalų iš sraigių gamybos paslapčių atėjo ir verslininkas Gintautas Strolys, dizainris Kęstutis Lekeckas, rankinių dizainerė Kristina Lisauskė.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"