Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISGYNYBAŠEIMA IR SVEIKATA
ŠVIETIMASŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIJA
ĮDOMYBĖS

Per Kalėdas vis dažniau skanauja kalakutų

 
2011 12 17 9:43

Senolių Kalėdoms tradiciškai keptą žąsį vis dažniau keičia kita paukštiena. Populiariausiu šventinio stalo patiekalu tampa keptas kalakutas, pranešė Lietuvos televizijos Naujienų tarnyba.

Prieš 15 metų vienas pirmųjų šalyje pradėjęs auginti apie 200 mėsinių kalakutų, dabar ūkininkas Vladas Baltuonis per metus šių paukščių užaugina iki 30 tūkst.

Anksčiau mažai vartota paukštiena populiari tapo dėl liesumo ir neaukštos kainos. Filė kilogramas kainuoja apie 20 Lt, sparneliai – 6-7 Lt, o kauliukai – vos 2 Lt.

Kalakutų ūkio savininko teigimu, kalakutienos paklausa ypač didėja prieš Kalėdas, nors užsakymų šventėms sulaukiama jau rugpjūtį. Populiariausi mažesni, iki 5-7 kilogramų sveriantys kalakutai. Juos įmonės dažnai dovanoja darbuotojams.

Anot V.Baltuonio, krizė nesumažino pirkimo, bet paskatino žmones pirkti mažesniais kiekiais. Didžioji dalis kalakutienos parduodama Lietuvoje, tačiau kalakutai keliauja ir į Latviją, Daniją, Maltą, Angliją.

Žąsienos kilogramas kainuoja panašiai – 20–25 litus, tačiau kasmet ūkininko Algio Pečiulio ūkyje ganosi vos šimtas žąsų. Jis sako jų auginantis tiek, kiek yra pirkėjų. Iki 5 kilogramų sveriančias žąsis Kalėdų stalui dažniausiai perka pasiturintys gyventojai.

Pats neįsivaizduojantis Kalėdų be keptos žąsies A. Pečiulis apgailestauja, kad šis senolių itin vertintas paukštis dabar per šventes nesulaukia deramo populiarumo. Žąsis Lietuvoje, kaip ir kalakutus, augina vos keletas ūkininkų.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaJurgos virtuvėKomentaraiReklaminiai priedai
KonkursaiKultūraLietuvaMokslas ir ITPrenumerata
PasaulisSportasŠeima ir sveikataŠvietimasKarjera
TrasaŽmonės
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"