TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Pirmasis Lietuvoje stouto alus

2013 12 07 7:27
Iš viso subrandinta mažiau nei 10 tūkstančių „20 statinių“ stauto. Oresto Gurevičiaus (LŽ) nuotraukos

„Švyturio“ aludariai žengė naują žingsnį Lietuvos alaus kultūros istorijoje: alaus mėgėjams pristatė išskirtinį gaminį – pirmąjį Lietuvoje stauto stiliaus „20 statinių“ alų.

Pasak specialistų, šio stiliaus alus geriamas pamažu, tarsi viskis.

Tamsios spalvos, tirštas, išskirtinio skonio alus tris mėnesius brendo Klaipėdos daryklos rūsyje specialiai iš Škotijos salos atgabentose viskio statinėse, tad yra įgavęs viskio ir ąžuolio skonių. Pasak gamintojų, toks alaus gaminimo būdas pasaulyje nėra naujiena, nes viskio ir alaus salyklai panašūs. Tik Lietuvoje tokiu būdu jis dar nebuvo gaminamas. Gruodžio pradžioje parduotuvių lentynose pasirodė pirmieji naujojo gaminio buteliai.

Į degustaciją atskubėjo dizainerė Jolanta Talaikytė.

Lėtam gurkšnojimui

„Siekiame puoselėti alaus kultūrą, parodyti, koks jis gali būti įvairus. Šis stauto stiliaus alus yra skirtas lėtam gurkšnojimui, įvertinant jo turtingą aromatą ir skonį. Jį degustuoti reikia tarsi viskį, pamažu. Tiesa sakant, vieno šio alaus butelio užtenka paragauti keliems“, – susirinkusiems kalbėjo vyriausioji „Švyturio“ aludarė Džuljeta Armonienė. Aludarė receptą sukūrė laikydamasi stauto stiliaus alaus reikalavimų – tai turi būti beveik juodos spalvos, salyklinio skonio, tirštas ir sodrus alus.

Alus ir viskis - giminaičiai

Alaus brandinimui aludariai pasirinko amerikietiško ąžuolo statines. 20 vienetų į Klaipėdą atkeliavo tiesiai iš Škotijos, „Bunnahabhain“ viskio daryklos. Nuo 1881 metų Ailos saloje veikianti darykla šiose statinėse prieš tai brandino viskį.

Pasak "Švyturio" alaus kultūros vystymo vadovo Andriaus Bagdzevičiaus, viskio, o ne romo, vyno ar tekilos statinės pasirinktos buvo ne šiaip sau. Viskis yra gerbiamas tarp aludarių, nes tai yra alaus giminaitis. Ir net nelabai tolimas. "Viskis yra distiliuotas ir vėliau ąžuole brandintas alus. Taip, taip, iš to paties salyklo, net užmaišymo katilai labai panašūs kaip alaus daryklose, - teigė jis. - Viskio populiarumas labai didelis ir nuolat augantis, todėl gauti statines nebuvo taip jau paprasta. Nepadėjo nei keliolika laiškų, kviečiančių bendradarbiauti ir parduoti panaudotas statines, nes visi viskio gamintojai statines naudoja vėlesnėms partijoms brandinti. Visiems atrodė įdomu, bet atsiprašinėjo - statinių reikia patiems. Nes kol išdistiliuotas spiritas 3 metus nepaguli ąžuolo statinėje, tol jis net negali vadintis viskiu - tokios tradicijos Škotijoje." Tačiau lietuviams pasisekė, jie gavo 20 ąžuolinių 250 litrų talpos statinių.

Naujuoju alumi mėgavosi aktorius Dalius Mertinas.

Keliavo iš Šiaurės Amerikos

Statinių istorija nepaprasta. Prieš tai jose 18 metų Ailos saloje brendo viskis. O į Škotijos salą dar seniau jos buvo atvežtos iš Šiaurės Amerikos. Škotams pasisekė, nes amerikiečiai savo viskį brandina tik naujose ąžuolo statinėse. Škotijoje jis brandinamas nenaujo ąžuolo statinėse, todėl mielai visas tas panaudotas statines nupirko.

Garsi ir pati sala, kurioje škotai gamina savo viskį. „Bunnahabhain“ viskio darykla stovi ant kranto, turi nedidelį uostą. Iš karto prie akmenuoto paplūdimio įtaisytas užrašas su gamyklos pavadinimu - kad laivai suprastų, koks čia uostas ir pristatytų tai, ko reikia. Tai viskio daryklos uostas.

Pasak vyriausiosiosi "Švyturio" aludarės Džuljetos Armonienės, šis alus buvo kurtas laikantis stauto stiliaus reikalavimų - alus turi būti beveik juodos spalvos.

Per tuos 18 metų, kol statinėse snaudė škotiškas viskis, į jas įsigėrė ir susipynė saldumo, vaisių, riešutų, jūros, ąžuolo skoniai. Ragaujant naują alų galima ieškoti ir dar daugiau poskonių - ką žinai, kiek ten visko dėjosi aplink statines jūros skalaujamoje saloje. Degustuojant daugelis juto ir dūmo aromatų, kakavos, šokolado, likerio ir džiovintų vaisių užuomazgos. Tai gana tirštas, stiprokas alus (7,9 laipsnių) su turtinga ruda šokolado spalvos kremine puta.

Someljė ir virtuvės šefas Donatas Dabrovolskas patarė šį alų derinti su intensyvaus skonio patiekalais -brandintais sūriais, vytinta ir rūkyta mėsa, taip pat su ypatingai saldžiais ir kartumo turinčiais desertais, sodriu juoduoju šokoladu.

Šis stiprus ir tirštas alus gali būti saugomas ilgesnį laiką nei įprastas alus. Gurmanams sukurto alaus partija ribota, kiekvienas butelis pažymėtas individualiu numeriu. Iš viso subrandinta mažiau nei 10 tūkstančių „20 statinių“ stauto.

Naujo gaminio degustacijoje dalyvavo ir olimpinė čempionė Daina Gudzinevičiūtė.

Už aukciono pinigus sodins ąžuoliukus

„20 statinių“ alus ką tik pristatytas sostinės viskio bare "King & Mouse“. Vakaro svečiai ne tik degustavo naująjį alų, bet ir varžėsi aukcione, kuriame galėjo įsigyti pirmuosius tris šio alaus butelius. Azartiškas vakaro svečias Aivaras Rakauskas įsigijo 003 ir 002 numeriais pažymėtus butelius už 100 ir 150 litų. Pirmąjį butelį, pažymėtą numeriu 001, aukcione įsigijo Lietuvos aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas, kuris už jį pasiūlė 500 litų. Už surinktus pinigus „Švyturys“ pavasarį pasodins 20 ąžuoliukų. Taip aludariai atsidėkos gamtai už 20 ąžuolinių statinių, kuriose buvo brandintas viskis.

Iš Škotijos atsivežtose statinėse „Švyturio“ aludariai alaus daugiau negalės brandinti, antram naudojimui jos jau netinkamos. Lietuvoje savo kelią baigusiomis statinėmis planuojama papuošti daryklą.

Stauto alų ragavo ir aktorė Gražina Baikštytė.
Aktorius Vytautas Rumšas skelbė pirmųjų trijų butelių aukcioną .
DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"