TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Prancūzijos virtuvė praranda karūną

2015 04 17 6:00
Viską gaminti savo virtuvėje restoranams neapsimoka.
AFP/Scanpix nuotrauka

Mikrobangų krosnelė? Kokia apgavystė, daranti gėdą prancūzams - gurmanų tautai, garsėjančiai gastronomija ir aukštąja virtuve!

Žymus restoranų savininkas Xavier Denamuras sukėlė neregėtą triukšmą Prancūzijoje, kai pareiškė, kad kone du trečdaliai kavinėse, baruose ir bistro siūlomų patiekalų yra paruošti pramoniniu būdu ir paskui klientui tik pašildyti mikrobangų krosnelėje. Jis net palygino prancūzų virtuvę su pigių oro linijų maistu. "Mikrobangė tapo geriausia šefų drauge", - piktinosi X. Denamuras. O juk prancūzų virtuvė yra pripažinta UNESCO pasaulio paveldu, šalis sulaukia daugiausia pasaulyje turistų. Tačiau pastaruoju metu vis gausėja ženklų, kad Prancūzija praranda virtuvės karūną. Pernai nė vienas prancūzų restoranas nepateko į 50 geriausių pasaulio restoranų sąrašo pirmąjį dešimtuką. Jame dominavo Ispanijos, Jungtinės Karalystės, JAV, Brazilijos ir Danijos maitinimo įstaigos. Apskritai tik penki Prancūzijos restoranai buvo įtraukti į sąrašą, o pirmąją vietą užėmė Danija.

Prancūzijos vyriausybė taip susirūpino savo šalies kulinariniu paveldu, kad pasitelkė į pagalbą net du Michelino žvaigždutes pelniusių restoranų šefus veiksmų planui sudaryti. Jie sumanė 20 priemonių, kurias reikėtų įgyvendinti siekiant pataisyti padėtį. Tačiau ir patys pripažino, jog pasaulinė Prancūzijos virtuvės šlovė jau "nebe ta". Prancūzų virtuvę ypač nusmukdė vidutinės ir pigios maitinimo įstaigos, įsikūrusios, pavyzdžiui, Senos krantinėse, kur knibžda turistų.

Xavier Denamuras supykdė Prancūzijos virėjus atskleidęs juodąsias restoranų paslaptis.

Vienas pernai atliktas tyrimas parodė, kad 31 proc. restoranų (neskaitant kavinių, barų ir greitojo maisto užeigų) siūlo pramoniniu būdu pagamintą ir pašildytą maistą. Tačiau X. Denamuras tvirtina, jog padėtis nepalyginti blogesnė: taip yra pagaminti 7 iš 10 patiekalų. Prancūzo žodžiais, šį pigų modelį primetė "godūs šaldyto maisto gamintojai, o į jų spąstus pakliuvo nepriklausomi restoranai ir visa planeta".

Pernai Prancūzijos vyriausybė priėmė įstatymą, įpareigojantį restoranus specialiu ženklu "Fit maison" ("Pagaminta namie") žymėti savo virtuvėse iš šviežių produktų nuo pat pradžios paruoštus patiekalus. Tačiau įstatymas neveikia, nes valgytojai ženklu nepasitiki. Šefai ir toliau naudoja gatavus ingredientus, pavyzdžiui, tešlą, ir vis tiek nurodo, kad kepiniai "pagaminti namie".

X. Denamuras netveria pykčiu. "Pats savo rankomis sukapoju totorišką bifšteksą iš gabalo šviežios mėsos, o kiti nusiperka faršo vakuumo pakuotėje, kur sumaišyta gal dešimties karvių mėsa iš įvairių šalių, ir vis tiek sako, esą tai "pagaminta namie". Jei negalite išvirti sultinio padažui, išvis jo negaminkite. Padažas iš pramoninio sultinio nėra "pagamintas namie", - mokė X. Denamuras.

Kylančios žaliavų kainos ir brangūs darbuotojai yra viena priežasčių, kodėl restoranai patys nebegamina patiekalų. Pirkti šaldytus ir gatavus produktus iš maisto kombinatų pigiau 5 ar net 10 kartų.

"The Times", LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"