TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Prašo grąžinti gurmanų delikatesą

2014 09 23 6:00
Gurmanai sodines startas tradiciškai valgo užsidengę galvą servetėle. genomicgastronomy.com nuotrauka

Vyriausieji prancūzų virtuvės šefai pageidauja savo restoranuose vėl tiekti uždraustą delikatesą – patiekalą iš mažyčio paukščio giesmininko.

Sodinės startos ypač populiarios Landai regione ir kitose Pietvakarių Prancūzijos srityse. Šiuos keptus paukštelius itin mėgo Prancūzijos prezidentas Francois Mitterrand'as. Teigiama, jog tai buvo vienas paskutinių patiekalų, kurį jis valgė prieš mirdamas.

Paukštis giesmininkas yra ne didesnis už vaiko delną – maždaug 80-95 milimetrų. Ilgą laiką šis mažas paukštelis buvo didžiausias prancūzų kulinarijos pasididžiavimas.

Sodinės startos sugaunamos gyvos, uždaromos tamsioje patalpoje ir šeriamos sorų kruopomis tol, kol tampa labai storos. Tuomet jos paskandinamos armanjake ir su visais viduriais pašaunamos į orkaitę. Maisto žinovai visą paukštelį suvalgydavo iškart, ir, kaip reikalauja tradicija, užsidengę galvą dažniausiai balta servetėle.

Yra keletas šio ritualo paaiškinimų. Vieni aiškina, esą tada valgytojas gali spjaudyti kauliukus ir nesigėdyti, kad kas nors pamatys. Kiti teigia, jog užsidengus servetėle galima gardžiuotis patiekalo aromatu. Treti tvirtina, kad prie stalo taip elgiamasi norint paslėpti nuo Dievo gėdą, jaučiamą valgant paukštį giesmininką.

Sodinės startos - nykstantys sparnuočiai. Dėl savo kulinarinės vertės šie paukšteliai buvo intensyviai medžiojami, todėl kilo pavojus jiems išnykti. 1999 metais, siekiant išsaugoti paukščius giesmininkus, daugelyje Europos restoranų patiekalas iš jų buvo uždraustas.

Dabar žymus prancūzų virtuvės šefas Alainas Ducasse‘as prašo leisti pasimėgauti šiuo delikatesu bent vieną dieną per metus. Kitas garsus prancūzas, naujoviškos virtuvės išradėjas Michelis Guerard'as tikina, kad jis su kolegomis myli gamtą ir žino, kaip svarbu saugoti nykstančias rūšis. Tačiau kartu vyras pažymi, jog būtina gerbti ir šimtametes kulinarijos tradicijas, ypač Landai regione.

thelocal.fr, LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"