TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Prieskoniai – sveikatai ir imunitetui stiprinti

2011 10 30 14:29

Prieskoniniai augalai gali būti ne tik puikus maisto skonio ir aromato šaltinis, bet ir būdas pataisyti sveikatą. Nors Lietuvoje jie dažnai pamirštami ir pasirenkami sintetiniai prieskoniai, tačiau jau nuo seno, prieskoniai vartojami ir kaip vaistas.

Honkongo universiteto mokslininkai nustatė, kad kuo didesnė prieskonio antioksidacinė vertė, tuo labiau jis apsaugo mus nuo žalingo bakterijų poveikio. Nustatyta, kad vieni efektyviausių prieskonių, norint atsikratyti maiste besidauginančių bakterijų, yra gvazdikėliai, cinamono lazdelės. Pietų šalyse ypatingai mėgstami aštrūs prieskoniai, todėl žmonės čia rečiau serga žarnyno vėžiu, širdies, virškinamojo trakto bei kitomis ligomis.

Jei peršalote ar tiesiog norite sustiprinti imunitetą, nereikia bėgti į vaistinę pirkti vitaminų ar vaistų, pirmiausia, pažiūrėkite, kokie prieskoniai guli Jūsų virtuvėje. Žmonės prieskonius jau žino 12000 metų ir tik paskutinius 100 metų jie buvo negailestingai atmesti.

Raudonasis aštrusis (Čili) pipiras. Aitriosiose paprikose esantis kapsacinas skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, naikina kenksmingas bakterijas skrandyje, žarnyne ir burnos ertmėje, stabdo vėžio vystymąsi, skatina energijos gamybą organizme – degina riebalus. Tačiau šiuos prieskonius turite vartoti ypač saikingai.

Juodieji pipirai. Juodieji pipirai skatina virškinimą. Europoje juodųjų pipirų preparatai vartojami kaip vidiniai vaistai virškinimui pagerinti, nuo dujų kaupimosi ir pilvo pūtimo, esant blogam apetitui. Jie malšina spazmus, todėl tinka skrandžio skausmams slopinti.

Didžiosios Britanijos mokslininkai nustatė, kad juodųjų pipirų preparatai veiksmingai slopina bakterijų, kurios dažnai sugadina maisto produktus ir sukelia apsinuodijimą, dauginimąsi.

Cinamonas. Tai yra šildantis prieskonis. Jis mažina kraujo krešumą ir uždegiminius procesus, padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje bei veikia stiprus antioksidantas. Raudonoji cinamono medžio žievė turi ypač daug eterinių aliejų, kurie labai naudingi nuo mažo kraujospūdžio ir kraujo apytakos problemų turintiems žmonėms.

Ciberžolė. Veiklioji ciberžolės medžiaga kurkuminas turi gydomųjų savybių, Vėžines ląsteles ji pradeda naikinti per 24 valandas. Ciberžolė bandoma kaip vaistas nuo artrito ir net silpnaprotystės. Kurkuminas, esantis ciberžolėje,  saugo kraujagysles nuo aterosklerozės, puikiai stimuliuoja imuninnę sistemą ir veikia kaip natūralus antibiotikas. Tačiau jei sergate gastritu, tulžies akmenlige ar opa, šį prieskonį vartoti draudžiama.

Lauro lapai. Padeda atsikratyti vidurių užkietėjimo, valo organizmą nuo susikaupusių šllakų, gerina medžiagų apykaitą. Juose yra magnio, kalio, kalcio, geležies, fosforo baltymų, angliavandenių, cinko, seleno, vitaminų A, E, B1, B2, PP, folio rūgšties. Jei sergate inkstų nepakankamumu, reikėtų vartoti ypač atsargiai, nes juose gausu fosforo ir kalio.

Imbieras. Šį prieskonį geriau vartotį šviežią, nei maltą, nes taip jis išlaiko daug daugiau gydomųjų savybių. Imbieras turi vitaminų C, B1, B2, A. Jame gausu magnio, fosforo, kalcio, taip pat aptinkama geležies, kalio, natrio ir cinko. Jis lėtina senėjimo procesą, padeda virškinimui, palengvina artrito keliamą skausmą. Imbieras žvalina, išblaško nerimą, ramina nervus bei veikia kaip afrodiziakas.

Imbierą reikėtų vartoti itin atsargiai jei turite akmenų tulžies latakuose, sergate cukriniu diabetu, esate nėščia ar turite padidėjusį kraujospūdį.

Gvazdikėliai. Hipokratas buvo vienas pirmųjų gydytojų, panaudojusių gvazdikus gydymui. Jais gydoma dar ir šiandien. Gvazdikėliai naudojami nuo astmos, nevirškinimo, laringito, sumažėjusio kraujospūdžio, impotencijos. Neutralizuoja toksinus, gelbsti nuo peršalimo. Pasižymi skausmus mažinančiomis ir uždegimus slopinančiomis savybėmis.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"