Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISGYNYBAŠEIMA IR SVEIKATA
ŠVIETIMASŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIJA
ĮDOMYBĖS

„Protingų“ produktų dešimtukas arba maistas smegenims!

 
2013 01 09 14:55
extension.unh.edu nuotr.
extension.unh.edu nuotr.

Nuo pat vaikystės esame mokomi, kad proto imlumą gerina knygų skaitymas, pokalbiai intelektualiomis temomis, pamąstymai vienatvėje ar pasaulio stebuklų pažinimas. Deja, smegenims vien minėtų dalykų nepakanka, jas 'pasotinti' reikėtų ir naudingomis maistinėmis medžiagomis.

Smegenys sveria maždaug 2-3 proc. žmogaus kūno masės, bet suvartoja apie 20 proc. visos energijos, gaunamos iš maisto.

Siūlome susipažinti su „protingų“ produktų dešimtuku, kad galėtumėte visada pasipildyti savo organizmo atsargas:

1. Gliukozė

Yra: grūdėtoje ir juodojoje duonoje, stambaus malimo miltų makaronuose. Visi išvardinti produktai turėjo savyje naudingųjų angliavandenių, tačiau gliukozės yra ir „sunkiojoje artilerijoje“: cukruje, sviestinėse bandelėse bei pyragaičiuose.

2. Geležis

Yra: grūdų produktuose, ankštiniuose, kiaušiniuose, varškėje, galvijų kepenyse. Daržovėse ir vaisiuose (pavyzdžiui, žaliuose obuoliuose) geležies yra mažai, tačiau iš jų organizmas pasisavina visą geležį.

3. Vitaminas C

Yra: juoduosiuose serbentuose (šaldytuose taip pat), saldžiosiose paprikose, šaltalankiuose ir visuose citrusiniuose.

4. B grupės vitaminai

Yra: alaus mielėse (galima nusipirkti vaistinėje), špinatuose, morkose, kukurūzuose, pupelėse, brokoliuose (B1, B2); galvijų kepenyse, neriebioje jautienoje, galvijų širdyse, silkėse, vištų kiaušinių tryniuose (B12).

5. Lecitinas

Yra: kiaušinių tryniuose, subproduktuose (galvijų ir kiaulių kepenys, inkstai).

6. Kalcis

Yra: piene ir pieno produktuose, sūryje, kiaušinių tryniuose.

7. Magnis

Yra: duonoje (ypač iš stambaus malimo miltų), ryžiuose, grikiuose, pupelėse (bet kokiam pavidale).

8. Kalis

Yra: keptose (orkaitėje) bulvėse, džiovintuose abrikosuose, šviežiuose raudonuose pomidoruose ir, be abejo, bananuose.

9. Nesočiosios riebalų rūgštys

Yra: augaliniuose aliejuose – alyvuogių, sojų, rapsų, saulėgrąžų, žemės riešutų; riebiose žuvyse – silkėje, tune, skumbrėse, žuvų taukų kapsulėse.

10. Cinkas

Yra: jūros gėrybėse – krevetėse, krabuose, austrėse. Taip pat jo yra jautienoje, liesoje kiaulienoje, avienoje. Cinko atsargas papildys ir moliūgų sėklos bei daiginti kviečiai.

Savaime suprantama, kad visų produktų išvardinti neįmanoma, tačiau pasistengėme padaryti trumpą ir gana lengvai gaunamų produktų sąrašą.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaJurgos virtuvėKomentaraiReklaminiai priedai
KonkursaiKultūraLietuvaMokslas ir ITPrenumerata
PasaulisSportasŠeima ir sveikataŠvietimasKarjera
TrasaŽmonės
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"