TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Pusžalis maistas prišaukia salmoneliozę

2012 07 24 8:37
Kiečiau virtas kiaušinis - patikimesnis./LŽ archyvo nuotrauka

Vilniaus visuomenės sveikatos centras įspėja, kad vasarą daugėja susirgimų salmonelioze. Jos priežastimi neretai tampa nepakankamai apdoroti kiaušiniai ir mėsa.

Įtarimai - žaliems kiaušiniams

Per pirmąjį šių metų pusmetį registruoti 125 šios ligos atvejai. Vien per liepos mėnesį sostinėje kilo du salmoneliozės protrūkiai, kai susirgo 30 žmonių. Šios ligos diagnozė patvirtinta 21 ligoniui.

Epidemiologiniu tyrimu nustatyta, kad abiejuose salmoneliozės židiniuose ligos priežastimi galėjo būti namuose pagamintas tortas ir ledai. Juos gaminant buvo naudojami žali vištų kiaušiniai. Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistams kelia nerimą, kad jau antrasis salmoneliozės protrūkis kyla maistui naudojant parduotuvėje pirktus vištų kiaušinius.

Salmoneliozė yra viena dažniausiai per maistą plintančių užkrečiamųjų ligų. Pagrindinis infekcijos šaltinis yra naminiai ir laukiniai gyvūnai bei paukščiai. Ligos sukėlėjai į aplinką patenka su šių gyvūnų fekalijomis. Infekcijos šaltiniu taip pat gali būti sergantis salmonelioze žmogus. Dažniausi šios infekcijos plitimo rizikos veiksniai yra kiaušiniai, vištiena ir jos produktai. Iš žalių ar nepakankamai termiškai apdorotų kiaušinių pagaminti konditerijos gaminiai yra vienas svarbiausių salmoneliozę sukeliančių veiksnių.  

Bakterijos bijo karščio

Ligos inkubacinis laikotarpis dažniausiai trunka 12-72 valandas. Liga prasideda ūmiai, salmoneliozei būdingais požymiais: pykinimu, vėmimu, skausmais duobutėje, viduriavimu vandeningomis išmatomis, karščiavimu iki 38-39 laipsnių C, šaltkrėčiu, šleikštuliu, troškuliu, raumenų, kaulų skausmais. Laiku pradėjus gydyti, ligos prognozė - gera. Salmoneliozė ypač pavojinga kūdikiams, kartais pasitaiko ir mirties atvejų.

Europos maisto saugos tarnybos duomenimis, didesnį pavojų kelia kiaušinių vidaus, o ne lukšto tarša salmonelėmis. Nepatartina valgyti ne tik nepakankamai iškeptŲ ar išvirtŲ kiaušiniŲ, bet ir netinkamai karščiu apdorotŲ mėsos patiekalŲ, įvairiŲ gaminiŲ iš faršo, paštetŲ, blyneliŲ, pyragėliŲ su mėsa. Jei jų įdaras lieka pusiau žalias, salmonelės bei jų toksinai ne tik nespėja žūti, bet gali dar ir pasidauginti.

Ruošiant maistą, reikėtų prisiminti, kad salmonelės neatsparios karščiui. Esant 80 laipsnių C temperatūrai jos žūva per 10 minučių. 20-40 laipsnių C temperatūroje, skystuose arba drėgnuose produktuose salmonelės gausiai dauginasi, nepakeisdamos nei produktų išvaizdos, nei skonio. Šios infekcijos sukėlėjai išgyvena ir žemoje temperatūroje. Atitirpintuose maisto produktuose jos atgauna aktyvumą ir pradeda daugintis.

Kaip apsisaugoti

Vilniaus visuomenės sveikatos centras primena pagrindines profilaktikos priemones, mažinančias riziką susirgti salmonelioze:

* Gyvūninį maistą vartoti tik tinkamai apdorotą karščiu;

* Šaldytuve maistą laikyti taip, kad jis nesiliestų su kitais maisto produktais, o skystis nuo žalios mėsos nenuvarvėtų į vartoti paruoštą maistą;

* Sušaldytą vištieną ar kitą mėsą reikia atitirpinti šaldytuve;

* Vištieną bei kitą mėsą prieš gaminant būtina nuplauti;

* Peilį, lentelę, kitus virtuvės įrankius bei rankas, apdorojus žalią mėsą, vištieną, reikia kruopščiai nuplauti, kad būtų išvengta kryžminės maisto taršos;

* Gaminant maistą po kiekvieno sąlyčio su žalia mėsa, kiaušiniais, žaliomis daržovėmis būtina plauti rankas;

* Perkant kiaušinius, visada reikia atkreipti dėmesį į jų realizavimo datą (kiaušinių galiojimo terminas 28 dienos);

* Kiaušinius virti ne mažiau kaip 5 minutes, o kepti iš abiejų pusių taip, kad trynys neliktų skystas;

* Neragauti ir nevalgyti žalios mėsos, faršo;

* Nelaikyti maisto kambario temperatūroje, kad jame nesidaugintų ligas sukeliančios bakterijos;

* Nelaikyti išvirtų kiaušinių daugiau nei 2 valandas kambario temperatūroje;

* Vengti tortų, ledų ir pyragaičių, kuriems pagaminti naudojami žali kiaušiniai.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"