Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISGYNYBAŠEIMA IR SVEIKATA
ŠVIETIMASŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIJA
ĮDOMYBĖS

Restoranas kurtiesiems

 
2014 11 13 6:00
Ant sienų kabantys paveikslai, kuriuose pavaizduoti gestų kalbos ženklai, gali padėti restorano lankytojams užsisakyti patiekalų.
Ant sienų kabantys paveikslai, kuriuose pavaizduoti gestų kalbos ženklai, gali padėti restorano lankytojams užsisakyti patiekalų. dailymail.co.uk nuotrauka

Toronte įsikūrusiame „Ženklų“ (Signs) restorane dirba beveik vien kurti padavėjai ir padavėjos. Lankytojui užsisakyti čia patiekalą - šioks toks iššūkis.

Unikaliame restorane klientai prašomi užsisakyti maisto ir gėrimų gestų kalba. Meniu nurodyti patiekalai įtiks įvairiam skoniui. Čia galima paragauti mėsos, vištienos, žuvų, vegetariškų, veganiškų valgių, taip pat tokių, kuriuose nėra glitimo ar pieno produktų.

Šio restorano lankytojus pasitinka girdinti šeimininkė. Ji pristato svečius aptarnaujančiam personalui, o iškilus nesusipratimams - pavertėjauja. Atsisėdus prie staliuko susikalbėti su padavėjais gestų kalba turėtų padėti knygelė, kurioje iliustracijomis pavaizduoti skaičiai ir raidės. Jeigu tai nepadeda, pageidaujamą patiekalą galima parodyti ir pirštu.

Norite vištienos salotų? Suglauskite ir atleiskite smilių su nykščiu, tarsi rodydami snapą, ir abiem rankomis vaizduokite, kad maišote salotas. Galbūt trokštate paragauti triušienos? Pridėkite rankas prie smilkinių ir pajudinkite du pirštus, lyg rodydami triušio ausis.

Valgydami įgausite įdomios patirties ir išmoksite visiškai naujų dalykų. "Ženklų" savininkas Anjanas Manikumaras teigia, jog Toronte atidarydamas restoraną norėjo pakeisti klaidingą nuomonę, kad kurtieji yra neįgalūs. Ieškodami darbo šie žmonės dažnai susiduria su sunkumais. Toronte kurčiųjų yra apie 50 tūkstančių.

Anksčiau A. Manikumaras dirbo kitame restorane. Ten vyras atkreipė dėmesį, kad kurti lankytojai likdavo nusivylę, kai personalas negalėdavo su jais susišnekėti. Užsisakydami patiekalą šie žmonės tiesiog baksnodavo į meniu, nes jiems įprastos gestų kalbos padavėjai nemokėjo.

Būtent tada A. Manikumarui kilo idėja įkurti tokį restoraną, kuriame ne tik kurtieji galėtų dirbti ir ateiti pavalgyti, bet ir girdintieji daugiau sužinotų apie kurčiųjų bendruomenę.

Dailymail.co.uk, thestar.com, LŽ

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaJurgos virtuvėKomentaraiReklaminiai priedai
KonkursaiKultūraLietuvaMokslas ir ITPrenumerata
PasaulisSportasŠeima ir sveikataŠvietimasKarjera
TrasaŽmonės
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"