TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Rusai grauš kupranugarių mėsą

2014 11 15 6:00
Kupranugarienos dešros parduodamos Vakarų Turkijos Izmiro mieste per kupranugarių grožio konkursą.  Reuters/Scanpix nuotrauka

Rusijos parduotuvių lentynas siūloma užkrauti elniena iš Čiukotkos, šaldyta krokodiliena iš Filipinų, buivoliena iš Indijos, o dabar dar ir kupranugariena. Skamba labai egzotiškai, galbūt netgi labai skanu, tačiau kol kas tiesa yra ta, kad Rusija susiduria su mėsos deficitu.

Maisto deficito problema Rusijoje atsirado visai ne dėl Europos ir JAV sankcijų, o dėl pačios Rusijos sankcijų sau. Nuo rugpjūčio pradžios Vladimiras Putinas uždraudė maisto importą iš Europos Sąjungos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kanados, Australijos, Norvegijos. Iš šių šalių į Rusiją nebeįvežama jautienos, kiaulienos, paukštienos, žuvų, vaisių, daržovių, sūrių ir pieno produktų.

Šį V. Putino atsaką į Vakarų sankcijas Rusijai dėl jos agresyvaus elgesio Ukrainoje rusai sutiko entuziastingai. Mat jie įsitikinę, kad vietos produktai, kad ir obuoliai, yra daug geresnės kokybės nei įvežtiniai, be to, bus gera proga Rusijai atkurti savo žemės ūkį, visko pasigaminti pačiai, suklestės savos įmonės.

Kol visa tai tik tuščios kalbos, neturinčios nieko bendra su realiomis galimybėmis, randasi keistų pasiūlymų. Štai Astrachanės valstybinio technikos universiteto mokslininkai kartu su ūkininkais ketina pradėti gaminti šaldytus pusfabrikačius iš kupranugarienos. Apie tokius kaip Rusijos ūkininkai vargiai kas nors yra girdėjęs, tačiau kupranugarių Astrachanės srityje yra - 5 tūkst., arba 70 proc. Rusijoje veisiamų šių augalėdžių gyvūnų. Šiuos duomenis pateikia "Izvestijos". Rašoma, kad tai daugiausia kalmukų veislės kupranugariai (95 proc.), kiti - mongoliški ir kazachiški.

Regione veikia 5 stambūs kupranugarių veisimo ūkiai. Augintojai teigia, kad susidomėjimas kuprių mėsa didėja. Anksčiau kupranugariena buvo valgoma tik kaimuose, kur gyvena kazachai, bet dabar pirkėjų daugėja. Kita vertus, ši produkcija didelės paklausos neturi. Kupranugario mėsa yra kieta ir tinka tik mėgėjams, o rūkytos kupros yra delikatesas, bet vien dėl jų auginti kupranugarių neapsimoka.

Sunku įsivaizduoti, kad rusai pradėtų misti kupranugariena, bet ieškoma būdų, kaip apdoroti mėsą, kad jos gaminiai būtų minkšti. Astrachanės mokslininkai sako tokį būdą radę ir jau užregistravę vieną patentą bei toliau kuria kupranugarienos patiekalus: sriubas, kukulius, suktinukus, ieško, kaip padaryti minkštą ištisinį kupranugarienos gabalą.

Astrachanėje per muges šį rudenį kuprių mėsos kilogramas kainavo 150 rublių (maždaug 9 litai), visur kitur brangiau, bet vis tiek pigiau nei jautiena.

Kupranugarių mėsa šimtmečiais buvo klajoklių kulinarinių tradicijų pamatas. Klajokliai valgė tik tokius produktus, kurie gali ilgai išsilaikyti, arba iš gyvulių, genamų su savimi, - dažniausiai tai būdavo kupranugariai. Jų mėsą mainydavo į kitus produktus ir daiktus.

Kupranugarienoje nėra riebalų sluoksnių, todėl ji laikoma dietine mėsa. Kupranugaris valgomas nuo liežuvio iki uodegos, panašios į virvę. Skoniu mėsa primena jautieną, kuo jaunesnio gyvulio, tuo brangesnė ir skanesnė. Geriausia laikoma kupros mėsa. Paprastai ji kepama su prieskoniais arba iš jos gaminamas ragu. Suaugusio kupranugario mėsa verda mažiausiai 4 valandas.

newsru.com, LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"