Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISGYNYBAŠEIMA IR SVEIKATA
ŠVIETIMASŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIJA
ĮDOMYBĖS

Skonį lemia gurkšnio dydis

 
2015 09 24 6:00
Pasak mokslininkų, didesniais gurkšniais idealu mėgautis rislingu, o mažesniais - šardonė.
Pasak mokslininkų, didesniais gurkšniais idealu mėgautis rislingu, o mažesniais - šardonė. napolismarion.net nuotrauka

Nauja studija turėtų atnaujinti, regis, amžinas diskusijas, kaip geriausia ragauti vyną. Tyrėjai tvirtina, kad šio gėrimo skonis priklauso nuo gurkšnių dydžio.

Skanaudamas vyną žmogus gali patirti kur kas didesnį malonumą - tereikia keisti gurkšnių dydį. Anot mokslininkų, burnoje seilių veikiamas skirtingas kiekis šio gėrimo išryškina vis kitokias skonio savybes.

Ragaujant baltąjį vyną, tokį kaip „Chardonnay“, „Semillon“ ar „Sauvignon Blanc“, mažais gurkšneliais galima aiškiau pajusti migdolų ir medžio natų. Tuo metu didesni gurkšniai paryškina citrusinių vaisių pojūtį. Pasak mokslininkų, didesniais gurkšniais idealu mėgautis rislingu, o mažesniais - šardonė.

Šio tyrimo rezultatai galbūt pakeis vyno mėgėjų požiūrį į jo skanavimą. Nors, kaip pažymi kritikai, labai sunku reguliuoti kiekvieną gurkšnį taip, kad pajustum skirtumą. Jų teigimu, vyno skoniui daugiau įtakos turi taurė ir tai, kiek joje įpilta vyno. Uoslė, anot žinovų, yra vienas svarbiausių būdų šiam gėrimui degustuoti. Jie nuolat kartoja, kad iki pat viršaus pripilta taurė trukdo pajusti vyno aromatą. Tačiau žmonės paprastai nepaiso šio patarimo, todėl greičiausiai nesivargins keisti ir gurkšnių dydžio.

„The Telegraph“, dailymail.co.uk, LŽ

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaJurgos virtuvėKomentaraiReklaminiai priedai
KonkursaiKultūraLietuvaMokslas ir ITPrenumerata
PasaulisSportasŠeima ir sveikataŠvietimasKarjera
TrasaŽmonės
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"