Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATATRASA
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIA
ĮDOMYBĖS

Šokoladas gelbsti nuo infarkto

 
2011 10 12 0:00
Šokoladą valgyti sveika.
Užsienio spaudos nuotrauka

Švedų mokslininkų atliktas tyrimas patvirtino, kad moterys, mėgstančios juodąjį šokoladą, rečiau patiria infarktą.

Tyrimo rezultatai prisidėjo prie vis gausėjančių įrodymų, kad kakava leidžia išsaugoti sveiką širdį. Tačiau Susanna Larsson iš Stokholme įsikūrusio Karolio instituto perspėja, kad nors šokoladas naudingas sveikatai, jo valgant per daug efektas gali būti priešingas. "Šokoladą reiktų vartoti saikingai, nes jis labai kaloringas, turi daug riebalų ir cukraus. Juodajame šokolade daugiau kakavos ir mažiau cukraus nei pieniniame, todėl verčiau valgyti juodąjį šokoladą", - sakė mokslininkė.

S.Larsson ir jos kolegos išstudijavo mamografijų tyrimo, per kurį 49-83 metų moterys pasakydavo, kiek valgo šokolado, duomenis. Po dešimties metų paaiškėjo, kad infarktas dažniau ištikdavo tas moteris, kurios nemėgo šokolado (7,8 infarkto atvejo 1000 moterų). Iš tų, kurios per savaitę suvalgo daugiau kaip 45 gramus šokolado, iš 1000 moterų širdies smūgį patiria tik 2,5. Mokslininkai mano, kad palankų šokolado poveikį sveikatai lemia flavonoidai, kurie mažina kraujospūdį, o didelis kraujospūdis yra infarkto rizikos veiksnys. Be to, flavonoidai gerina kitus kraujo parametrus.

Tiems, kuriems gresia rizika patirti infarktą, gydytojai rekomenduoja kraujospūdį mažinančius vaistus, mesti rūkyti, daugiau sportuoti ir sveikiau maitintis. Tačiau sveikų maisto produktų sąraše šokolado kol kas nėra.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"