TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Šokoladinė pasaka: kaip pasaulis išprotėjo dėl riešutų užtepo

2014 05 29 6:00
Albos miestelis papuošė balkonus "Nutellos" vėliavomis, o miestiečiai buvo nemokamai vaišinami šiuo šokoladiniu riešutų užtepu. Reuters/Scanpix nuotraukos

Produktui, kuris vadinasi "Nutella", sukako 50 metų. Pernai 160 pasaulio šalių šio užtepo suvartota 365 mln. kilogramų - tiek pat, kiek sveria "Empire State" pastatas Niujorke. Prieš pusę šimtmečio mažame Šiaurės Italijos miestelyje to niekas negalėjo nė įsivaizduoti.

Kai po Antrojo pasaulinio karo po Europą klaidžiojo alkis, jaunas konditeris puoselėjo savo viziją. Pietro Ferrero gyveno krašte, garsėjančiame riešutų gausa ir skoniu. Laikai buvo sunkūs, šokoladiniai skanėstai paprastiems žmonėms - neįkandami. Pietro svajojo apie gardėsį iš trupučio kakavos ir daug riešutų, kuriuo galėtų mėgautis kiekvienas. Jis ieškojo visiems prieinamos prabangos formulės.

"Nutellos" atsiradimo istorija turi laimingą pabaigą. Mažutis P. Ferrero verslas, atsiradęs vaizdingame Albos miestelyje, Italijos Pjemonto regione, išaugo iki didžiulės tarptautinės bendrovės, kurios metinė apyvarta dabar siekia daugiau nei 8 mlrd. eurų. Bet iki to laiko buvo nueitas ilgas kelias.

1946 metais Pietro pradėjo gaminti pastą, kurią pardavinėjo gabalais, suvyniotą į foliją. Tai buvo tarsi kieta "Nutella", pjaustoma peiliu. Po kelių metų pasirodė ir pirmoji tepama produkto versija. Ir tai buvo pirma didžiulė sėkmė. Šis naujas produktas pakeitė italų supratimą apie šokoladą, kuris buvo laikomas gardumynu, valgomu tik ypatingomis progomis, per Kalėdas ar Velykas. O tai, ką pasiūlė Pietro, buvo galima tepti ant duonos, tuomet sudariusios didelę dalį raciono.

Receptą, kurio paslaptis saugoma iki šiol, ištobulino Pietro sūnus Michele Ferrero. Jis sudėjo užtepą į stiklinį indą, ir taip atsirado "Nutella", užkariavusi Italiją, Europą ir pasaulį.

Kas lėmė tepamo kremo neregėtą triumfą? Pirmiausia, pavadinimas. Jame yra žodis "nut", reiškiantis riešutą, ir galūnė "-ella", iškart susisiejanti su tokiais itališkais produktais kaip mozzarella (sūris), tagliatella (makaronai), caramella (saldainiai).

Italams tai buvo pirmas prabangos produktas, prieinamas masėms ir suteikiantis modernumo jausmą. Stiklinis indas simbolizavo tradiciją, o plastikinis dangtelis - tai, kas modernu, pigu ir funkcionalu.

"Nutella" niekuomet nebuvo parduodama kaip šokolado pakaitalas. Akcentas visai kitas - riešutai ir pienas, o ne cukrus ir sotieji riebalai, kurių joje gausu.

Galiausiai "Nutella" yra siejama su vaikais bei visa šeima ir tapo neatskiriama pusryčių dalimi. Daugelis žmonių pasaulyje neįsivaizduoja, kad galėtų pradėti dieną be "Nutellos".

Italija pažymėjo "Nutellos" penkiasdešimtmetį išleisdama jubiliejinį pašto ženklą.

BBC, LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"