Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATA
TRASAŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR IT
ĮDOMYBĖS

Spalvų burtai

2014 11 29 6:00
Puodelio spalva turi įtakos kavos skoniui, todėl indą derėtų rinktis atidžiau. 1hdwallpapers.com nuotrauka

Dauguma žmonių paklausti, kaip ruošia kavą, nurodo, kad paskanina ją cukrumi, grietinėle arba pienu. Tačiau šio gėrimo skonį ir aromatą, pasirodo, nulemia ne tik mūsų pasirinkti ingredientai, bet ir puodelio spalva!

Žurnale „Flavour“ publikuotas tyrimas atskleidžia, kaip kavos skonis priklauso nuo puodelio, iš kurio yra geriama, spalvos. Ji gali būti saldesnė tiesiog pakeitus puodelį. Tyrėjai teigia, jog mėlyni ir stikliniai indai sumažina kavos kartumą.

Australijos ir Didžiosios Britanijos mokslininkams pavyko įrodyti, kad kava, geriama iš baltų puodelių, tikrai yra kartesnė nei skanaujama iš kitos spalvos indo. Atliekant eksperimentą 36 savanoriai ragavo kavą iš trijų skirtingų – mėlyno, balto ir permatomo – puodelių.

Kavos, geriamos iš balto keramikinio puodelio, skonis buvo intensyvesnis nei gurkšnojamos iš permatomo stiklinio indo. Mokslininkai įsitikinę, kad ruda spalva asocijuojasi su kartumu, todėl baltame puodelyje ši spalva atrodo intensyviausia, o gėrimas - ne toks saldus. Kava saldžiausia buvo mėlyname inde.

Pati idėja, kad spalva gali keisti maisto ar gėrimo skonį, nėra nauja. Pavyzdžiui, braškių putėsiai baltoje lėkštėje yra saldesni ir aromatingesni nei juodoje lėkštėje. Karštas šokoladas skaniausias oranžiniame arba kreminiame puodelyje, pastarajame atrodo dar šiek tiek saldesnis ir aromatingesnis.

Dailymail.co.uk, LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"