Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATATRASA
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIA
ĮDOMYBĖS

Stroganina – šaldytų žuvų delikatesas

 
2014 01 23 6:00
Žuvys ištraukiamos iš eketės ir paliekamos lauke 25 laipsnių šaltyje 10-12 valandų. odditycentral.com nuotrauka

Stroganina yra ką tik sugautų ir sušaldytų žuvų delikatesas, gaminamas Jakutijoje, Šiaurės Rusijoje. Tai žiemiškas skanumynas. Jį sudaro ilgi, ploni Arkties upėse pagautų ir sušaldytų žuvų, pavyzdžiui, lašišų arba eršketų, griežinėliai.

Šis užkandis patiekiamas su lygiomis dalimis sumaišyta druska ir juodaisiais pipirais. Kartais šaldytos žuvys papuošiamos bruknėmis arba žalumynais. Geriausia stroganiną gaminti iš ką tik pagautų žuvų. Pasak jakutų, tuomet jų skonis būna švelnus ir gaivus.

Maisto apdorojimo šalčiu technologija yra gana išskirtinė. Šiaurės Rusijoje, kur dėl užšalusios žemės sunku išauginti daug šviežios produkcijos, ji taikoma gana dažnai. Šis metodas atsirado iš būtinybės. Rusams reikėjo kaip nors kaupti sumedžiotų gyvulių mėsą arba sugautas žuvis, taigi jie ėmė jas šaldyti, o atšaldę valgė žalias.

Stroganiną paruošti gana paprasta. Upės lede išgręžiamos skylės ir pro jas ištraukiamos žuvys. Tada jos paliekamos sušalti 25 laipsnių temperatūroje. 10-12 valandų pašaldyta žuvis supjaustoma nedidelėmis porcijomis. Svarbiausia, kad ji nepradėtų tirpti, kol nepateks į burną. Pavaišintas atitirpusia stroganina jakutas tikriausiai įsižeistų.

Stroganina – tikras delikatesas. Ji nepigi net ir Jakutijoje, o, pavyzdžiui, Maskvoje įperkama tik nedaugeliui. Rusai labiausiai mėgsta ją vartoti kaip užkandį prie degtinės.

odditycentral.com, LŽ

DALINKIS:
0
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"