TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Stroganina – šaldytų žuvų delikatesas

2014 01 23 6:00
Žuvys ištraukiamos iš eketės ir paliekamos lauke 25 laipsnių šaltyje 10-12 valandų. odditycentral.com nuotrauka

Stroganina yra ką tik sugautų ir sušaldytų žuvų delikatesas, gaminamas Jakutijoje, Šiaurės Rusijoje. Tai žiemiškas skanumynas. Jį sudaro ilgi, ploni Arkties upėse pagautų ir sušaldytų žuvų, pavyzdžiui, lašišų arba eršketų, griežinėliai.

Šis užkandis patiekiamas su lygiomis dalimis sumaišyta druska ir juodaisiais pipirais. Kartais šaldytos žuvys papuošiamos bruknėmis arba žalumynais. Geriausia stroganiną gaminti iš ką tik pagautų žuvų. Pasak jakutų, tuomet jų skonis būna švelnus ir gaivus.

Maisto apdorojimo šalčiu technologija yra gana išskirtinė. Šiaurės Rusijoje, kur dėl užšalusios žemės sunku išauginti daug šviežios produkcijos, ji taikoma gana dažnai. Šis metodas atsirado iš būtinybės. Rusams reikėjo kaip nors kaupti sumedžiotų gyvulių mėsą arba sugautas žuvis, taigi jie ėmė jas šaldyti, o atšaldę valgė žalias.

Stroganiną paruošti gana paprasta. Upės lede išgręžiamos skylės ir pro jas ištraukiamos žuvys. Tada jos paliekamos sušalti 25 laipsnių temperatūroje. 10-12 valandų pašaldyta žuvis supjaustoma nedidelėmis porcijomis. Svarbiausia, kad ji nepradėtų tirpti, kol nepateks į burną. Pavaišintas atitirpusia stroganina jakutas tikriausiai įsižeistų.

Stroganina – tikras delikatesas. Ji nepigi net ir Jakutijoje, o, pavyzdžiui, Maskvoje įperkama tik nedaugeliui. Rusai labiausiai mėgsta ją vartoti kaip užkandį prie degtinės.

odditycentral.com, LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"