TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Sustorėjai - gerai, nepavyko - keisk požiūrį

2012 07 17 8:47
Riba tarp normalaus rūpinimosi savimi ir liguisto prisižiūrėjimo gana slidi./Corbis/Scanpix nuotrauka

Vasara išdavikiškai išryškina papildomus kūno kilogramus. Tačiau graužiasi ir tie, kurie, jų manymu, yra per liesi. Patarimai šiems yra visiškai priešingi nei apkūniesiems.

Pasak dietologės Daivos Pipiraitės, dėl per mažo svorio į specialistus kreipiamasi gerokai rečiau nei turint kilogramų perteklių, bet tokių pacientų tikrai pasitaiko. Kad sveria per mažai, mano ne tik moterys, bet ir vyrai. Dažniausiai tuo skundžiasi jauni, 18-25 metų žmonės.

Tikra ar įsivaizduojama  

"Tai gali būti tikrai reali problema. Įvertinę žmogaus svorį, riebalų kiekį, apskaičiavę kūno masės indeksą (KMI) matome, kad šis per mažas, gerokai mažesnis nei norma. Kitas klausimas - kiek tai yra keistina", - sako D.Pipiraitė.

Anot dietologės, neretai žmogus sveria per mažai, bet tai iš prigimties normalus asmens svoris. Tiesiog jis mažesnis nei vidutiniškai daugumos gyventojų.

Pasidomėjus, kokie to žmogaus tėvai arba vienas iš tėvų, paaiškėja, kad jie irgi yra to paties tipo. Taigi, liesumas dažniausiai būna paveldėtas.

"Mažas svoris gali būti visiškai normalus, jeigu žmogus dėl to neturi sveikatos problemų, nesiskundžia bendru silpnumu, žemu kraujospūdžiu, taip pat - dažnomis infekcijomis, peršalimais. Jeigu pacientas per mažai valgo ir yra per liesas, gali nukentėti žarnų imuninė sistema. O juk 70 proc. organizmo limfocitų yra žarnose. Bet jeigu panašių problemų nėra, nedidelis svoris žmogui galbūt yra normalus", - teigia D.Pipiraitė.  

Iš pacientų ji ne kartą girdėjo, kad į dietologą kreipėsi ne todėl, kad patys blogai jaučiasi, o dėl aplinkinių pastabų.

"Nutukimas, kai kūno masės indeksas siekia daugiau kaip 30, iš tiesų yra liga, bet šiuo atveju elgiamasi korektiškai. O kai svoris yra per mažas, nors tai ir nėra liga, tokie užgauliojimai tikrai nereti", - apgailestauja dietologė.

Problema - liguistas rūpinimasis   

Žinoma, pasitaiko ir tokių situacijų, kai liesumą lemia perdėtas tam tikrų standartų vaikymasis.   

"Sakykime, moteris yra liekna, nes ji labai savimi rūpinasi, nuolat kontroliuoja, ką valgo. Galbūt kam nors vizualiai ji atrodys per liekna, galbūt jos svoris iš tiesų per mažas pagal kūno masės indeksą, bet šiuo atveju svarbu suvokti, ar tas rūpestis nėra liguistas ir nedaro įtakos fizinei sveikatai. Riba tarp normalaus rūpinimosi savimi ir liguisto savęs prižiūrėjimo gana slidi. Tačiau sergantieji nervine anoreksija jau yra ne mūsų, bet psichiatrų pacientai", - teigia D.Pipiraitė.   

Ji primena, kad yra ir kita kategorija žmonių, kuriems visiškai nesvarbu, ką valgo. Jie šlamščia viską, nesveikai ir daug, bet jų svoris vis tiek išlieka mažas. Tai lemia medžiagų apykaitos ypatumai. Dažniausiai tai jauni žmonės, maisto kaupimasis jiems gali pradėti reikštis sulaukus vyresnio amžiaus.

Anot D.Pipiraitės, pasakymas "valgau daug ar mažai" yra subjektyvus, nes vienam žmogui ir 100 gramų bus daug, o kitam - mažai ir 300.

Norint išsiaiškinti, ar svoris iš tikrųjų yra problema, kartais tenka rašyti dienoraštį, jame registruoti suvalgytus produktus ir jų kiekius. Kitais kartais situaciją padeda suprasti ir detalus pašnekesys.

LŽ archyvo nuotrauka/Dietologė D.Pipiraitė pabrėžia, kad siekiant priaugti svorio svarbiausia rasti būdą, kaip suvartoti daugiau kalorijų.

Daugiau ar riebiau

Kai siekiama priaugti svorio, svarbiausia rasti būdą, kaip suvartoti daugiau kalorijų. Klausimas, ar reikia padidinti produktų kaloringumą ir, tarkim, rinktis riebesnę varškę ar mėsą, ar derėtų didinti suvartojamo maisto kiekį?

Gali būti, kad žmogus negali suvartoti didesnio maisto kiekio, nes jo virškinimo sistema tiek nepajėgia apdoroti. Tokiu atveju rekomenduojama mažinti nedaug kalorijų turinčių produktų, kurie paprastai įvardijami kaip sveikesni, suvartojimą. Pavyzdžiui, dera valgyti mažiau daržovių.

"Norinčio sustorėti asmens racione riebalų turi būti daugiau nei rekomenduojama visiems žmonėms. Kiekvienas vartojamas produktas turi būti maksimaliai kaloringas. Sakysim, patariama rinktis riebų sūrį ar grietinėlę. Atitinkamai reikia elgtis ir su skysčiais. Štai vietoj vandens reikėtų gerti kalorijų turinčių gėrimų, tokių kaip sultys ar pienas", - pabrėžia D.Pipiraitė.

Anot jos, nederėtų gerti prieš valgį ir valgant, o tik po to, kai suvartojamas visas maistas. Jei valgoma sriubos, ji turi būti tiršta. Jeigu pavalgęs sriubos žmogus nebenori antrojo patiekalo, vadinasi, reikia jos atsisakyti ir valgyti tik antrąjį patiekalą. Per pagrindinį valgymą patariama papildomai pridėti riebesnių komponentų.  

Dar vienas svarbus dalykas - stebėti, ar nėra per didelių tarpų tarp valgymų. Tada pamąstyti, kaip įterpti papildomą užkandį. Šie užkandžiai tarp valgymų turi būti kaloringi, turtingi angliavandenių. Tai ir saldumynai, ledai, bandelės, šokoladas. Žodžiu, tinka visa, kas kitais atvejais būtų įvardijama kaip nesveika.

Be to, storėjantiesiems patariama valgyti vakarais, priešnakčiais pasistiprinti likus valandai iki miego.

Svorio auginimo laikotarpiu gali būti vartojami ir specialūs kokteiliai iš homogenizuoto, tyre paversto maisto. Jie tinka sveikiesiems ar ligoniams, negalintiems suvartoti reikiamo maisto kiekio. Tokiu būdu gauti daugiau kalorijų yra paprasčiau. Minėtieji papildomo maitinimo gėrimai parduodami vaistinėse.

Nauja mityba laikinai

Tiesa, tokia labai kaloringa mityba nėra rekomenduojama visam gyvenimui, o tik konkrečiu tarpsniu, kai reikia priaugti svorio. Šis laikotarpis gali trukti iki 3 mėnesių.

Svarbu, kad kitoks maisto pasirinkimas nepakenktų sveikatai. "Būtent dėl šios priežasties racionas skiriamas tik svorio priaugimo laikotarpiu. Žinoma, jei bus vartojama labai daug gyvūninių riebalų, skrudintų bulvyčių, tai gali paveikti, tarkime, cholesterolio kiekio rodiklius. Tačiau norint numesti svorio galima vartoti ne vien riebią kiaulieną, bet ir riebią žuvį. Taip pavyks išlaviruoti, kad mityba netaptų visiškai priešinga paprastai rekomenduojamai sveikai mitybai", - tikina D.Pipiraitė.  

Sprendžiama individualiai

Priaugus svorio, kalorijų poreikis kiek sumažėja. Tada iš naujo sprendžiama, kaip maitintis, norint palaikyti įgytą svorį.

"Bet jei per 1-3 mėnesius nepavyksta suvartoti daugiau maisto ir priaugti svorio ir jei žmogus nesiskundžia sveikatos sutrikimais, reikia tiesiog nustoti stengtis sustorėti. Vadinasi, padėtis tikrai normali, reikia tik pakeisti požiūrį į ją", - teigia dietologė.

Ji patikslina, kad kiekvienu atveju sprendžiama individualiai. Jeigu svoris yra labai mažas, žinoma, reikia stengtis jo prisiauginti. Bet jei KMI tik šiek tiek mažesnis nei vidutinis (sakykime, siekia 18,5-17), ir per mažas jis ne dėl ligų ar valgymo sutrikimų, vadinasi, viskas yra savo vėžėse.

Saugoti kiekvieną kaloriją

Auginant svorį kyla klausimų ir dėl fizinio aktyvumo. Kai kuriems aktualus tik raumenų prisiauginimas - dažniau tai rūpi vyrams. Tuomet mitybą reikia derinti su fiziniu aktyvumu, tam tikrais pratimais. Ir iš tiesų yra žmonių, kurie puikiai prisiaugina raumenų valgydami ir sportuodami. Kitas klausimas - kaip ilgai pavyksta tai išlaikyti.

Liesos moterys ar merginos paprastai nori priaugti visko proporcingai. Tuo atveju, jeigu išmatavus kūno sudėtį paaiškėja, kad riebalų kiekis yra labai mažas, storėjimo laikotarpiu rekomenduojama nesportuoti. Juk šiuo atveju svarbu neeikvoti energijos ir taupyti kiekvieną kaloriją.

Tiesa, neįmanoma sumoduliuoti, kad riebalai kauptųsi tik tam tikrose pageidaujamose vietose. Svoris didėja visur. Tai, kaip atrodoma, priklauso nuo žmogaus kūno tipo - ar jis yra obuolio, ar kriaušės formos.

"Vien pilvo srityje riebalai nesikaups. O jei ir atsiras pilvukas, tai nebus pilvinis nutukimas", - tikina D.Pipiraitė.  

Virškinimo ypatumai

Mėginant priaugti svorio tenka kimšti daugiau kaloringo maisto, mažinti skaidulų turinčių daržovių ar vaisių. Tačiau D.Pipiraitė tvirtina, kad maisto kiekio padidinimas nebūtinai lemia virškinimo problemas, o kai kada jas net išsprendžia.

"Žinoma, gali atsirasti tam tikras virškinimo diskomfortas", - pritaria ji. - Todėl svorio priaugimo laikotarpiu rekomenduojame tam tikrų pagalbinių medikamentų, galinčių padėti suvirškinti didesnį maisto kiekį. Nors žmogus gali ir neturėti tokių problemų. Didesnis kaloringo maisto kiekis kaip tik mažina vidurių užkietėjimą, nes tada racione būna daugiau riebalų", - teigia dietologė.   

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"