TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Sveikatos aruodai - vasaros uogose

2012 07 17 8:37

Vasara dosni vitaminų ir kitų organizmui naudingų medžiagų. Kol soduose ir turguose dar gausu uogų, neprošal prisiminti, kas ko vertas.

Braškės dosnios vitamino C, 100 g braškių šio vitamino yra 66,6 mg. Toks kiekis visiškai tenkina suaugusio žmogaus vitamino C paros poreikį. Iš mineralinių medžiagų braškėse daugiausia kalio - 1453 mg šimte gramų uogų.    

Avietės gerina virškinimą, mažina pykinimą, stabdo uždegimus, gydo avitaminozę ir mažakraujystę. Vertingiausios yra miško avietės. Džiovintuose uogose yra salicilo rūgšties, kuri veiksminga nuo peršalimo, gripo, anginos.

Žemuogėse yra baltymų, riebalų, angliavandenių, daug fosforo, geležies, vitamino C. Taip pat jose nemažas kiekis beta karotino (provitamino A), vitaminų B1, B2, B6, K, E. Žemuogių rekomenduojama valgyti sergant inkstų, šlapimo pūslės ligomis, jei tulžyje ar šlapimo pūslėje yra akmenų. Taip pat jos spartina kraujo apytaką ir medžiagų apykaitą. Žemuogės gydo cukrinį diabetą, peršalimo ligas. Šios uogos mažina insulto tikimybę. Šviežios žemuogės panaikina nemalonų burnos kvapą, dantenų uždegimą. Manoma, kad valgant šias uogas tirpsta dantų akmenys.

Juodieji serbentai - vienos vertingiausių uogų, turinčios dietinių, maistinių ir profilaktinių gydomųjų savybių. Ypač gausu juose askorbino rūgšties (vitamino C), kitų vitaminų, tad juos sveika valgyti kenčiantiems nuo aterosklerozės. Kaip magnio šaltinis, jie tinka sergantiems hipertonija. Be to, malšina galvos ir sąnarių skausmus, mažina cukraus kiekį kraujyje. Jie tirština kraują.

Vyšnios padeda nuo mažakraujystės, jose gausu geležies. Tad jų iki soties turėtų valgyti moterys, kurių mėnesinės gausios. Vyšnios reguliuoja kraujo krešėjimą. Dėl antiseptinių savybių vyšnios "atbaido" stafilokokus ir streptokokus.

Agrastai - švelniai rūgštoko skonio. Uogos normalizuoja skrandžio ir žarnyno veiklą, padeda organizmui atsigauti po sunkių ligų. Agrastuose gausu vitaminų C, B, P, karotino taip pat kalio ir vario druskų, o neprinokusiose uogose daug ir gintaro rūgšties. Yra pektinų, iš organizmo padedančių pašalinti sunkiuosius metalus.

Agrastai mažina kraujospūdį ir stiprina kraujagysles. Uogas tinka valgyti gydant inkstų bei šlapimo pūslės ligas, varant šlapimą ir tulžį. Agrastų sultys mažina troškulį ir gaivina, bet šiek tiek laisvina vidurius, paskanintos medumi gydo gerklės perštėjimą. Saikingai šias uogas reikėtų vartoti sergant cukriniu diabetu, skrandžio, dvylikapirštės žarnos opalige, kolitais.

Mėlynės labai naudingos akims. Taip pat mėlynės stabdo viduriavimą. Trintų uogų kompresai gydo egzemą ir hemorojų. Jose randama įvairių, žmogaus organizmui naudingų medžiagų.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"