TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Šventiniai patiekalai valgytojams

2014 04 20 5:00
gastronomydomine.com nuotrauka

Majonezas, patiektas prie virto kiaušinio – ne naujiena, tačiau šį tą pravartu apie jį žinoti. Esame įpratę gardinti juo ne tik kiaušinių, bet ir žuvies, mėsos patiekalus, daržovių salotas.

Tai vienas kaloringiausių maisto produktų. Valgomajame šaukšte neriebaus majonezo yra apie 80 kilokalorijų, o 80 proc. riebumo – net 232 kilokalorijos, nes į pramoniniu būdu gaminamo padažo sudėtį įeina augalinis aliejus, kiaušiniai ar jų produktai, pieno produktai, cukrus. Dedama ir druskos, garstyčių, acto, maisto priedų, vandens.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos kontrolės tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausiosios specialistės Ritos Sadūnaitės, mažesnio riebumo majonezo sudedamųjų dalių sąraše dominuoja vanduo. Kuo padažas riebesnis, tuo jame daugiau aliejaus. Taigi rinkdamiesi majonezą pirmiausia atkreipkite dėmesį į jo riebumą.

Majonezo kokybė priklauso ir nuo naudojamų kiaušinių produktų. Brangesni padažai gaminami iš vištų kiaušinių trynių, tačiau majonezų gamybai gali būti naudojami ir kiaušinių milteliai arba kiaušinių trynių milteliai.

Svarbu atkreipti dėmesį į etiketėje nurodytą rūgštingumą reguliuojančią medžiagą. „Majonezo sudėtyje gali būti fermentinio acto, vyno acto, spirito acto. Tai natūralūs maisto produktai. Pigesniuose gaminiuose jie būna pakeisti acto rūgštimi (E 260), pieno rūgštimi (E 270), citrinų rūgštimi (E 330). Emulsiklių, stabilizatorių funkcijai atlikti, t.y . apsaugoti gaminį nuo susisluoksniavimo į atskiras frakcijas, naudojama ksantano derva (E 415), guaro derva (E 412), krakmolas“, - vardijo R.Sadūnaitė.

Pasak jos, Europos Komisijos leidžiamų priedų, konservantų, dažiklių, saldiklių gaminant majonezą naudojama nemažai skirtingų maisto priedų, konservantų, dažiklių ir saldiklių kiekių gamintojai neviršija, be to, jau ne vienerius metus jie gamina ir majonezą be konservantų ir dažiklių. Toks majonezais dažniausiai yra gaminamas iš rinktinių žaliavų, o riebalai subalansuoti.

Etiketėje neretai nurodoma, kad produkte yra modifikuoto arba pakeistų savybių krakmolo. Pasak R.Sadūnaitės, Tačiau šis produktas, anot jos, neturi nieko bendra su genetiškai modifikuotais augalais. „Krakmolas pramonėje gali būti chemiškai modifikuojamas, t. y. pakeičiamas. Šio proceso metu krakmolo molekulėje pakeičiamos kelios jungtys, dėl to pakinta jo technologinės savybės, tačiau krakmolo, kaip produkto, esmė dėl to nepasikeičia. O štai genetiškai modifikuoti produktai sukurti naudojant genų inžineriją“, – pabrėžė R.Sadūnaitė.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"