Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISGYNYBAŠEIMA IR SVEIKATA
ŠVIETIMASŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIJA
ĮDOMYBĖS

Šventinio stalo iššūkiai bus nebaisūs

 
2016 12 23 19:49
Lietuvos žinių archyvo nuotrauka

Vaišių maratonas skatina persivalgyti, taip pat dažnai valgomas riebus maistas, prarandamas saikas, užmirštami maisto derinimo principai.

Tai dažnai baigiasi pilvo pūtimu, sunkumu skrandyje, pykinimu, kitais nemaloniais pojūčiais virškinimo sistemoje ir… sugadinta šventine nuotaika.

Ne valgykite, o vaišinkitės

Pasak sveikatos specialistų, norint gerai jaustis per šventes, prie stalo reikia klausyti ne tik skrandžio užgaidų, bet ir proto balso.

„Pati laikausi vienos paprastos taisyklės, kurią rekomenduoju ir kitiems – nuo stalo atsikelti neprisivalgius iki soties, kai dar lyg ir galėtum valgyti. Sotumas ateina vėliau, po maždaug 20 minučių, todėl tik tuomet pajuntame, kad maisto suvartojome pakankamai. Jei prisivalgysime labai daug, po kurio laiko pasijusime apsunkę, persivalgę, gali sutrikti skrandžio veikla“, – spaudai išplatintame pranešime sako Ingrida Mažuolienė, „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė.

Persivalgymo per šventes išvengti nėra lengva, nes lankome svečius, namuose taip pat ne kartą sėdamės prie stalo. Dėl šios priežasties vaistininkė pataria visuomet šalia turėti preparatų augalinių fermentų pagrindu su papajos vaisiais, ananasais, mėtomis, kalendromis, skirtų skrandžio veiklai gerinti, virškinimui palengvinti. Išvengti sutrikusio virškinimo taip pat padės tam tikra valgymo tvarka.

„Teisingiausia būtų valgymą pradėti nuo vaisių ir vandens, o vėliau ragauti sotesnius patiekalus – mėsą, žuvį. Desertą reikėtų valgyti kiek palaukus, ne iš karto ir tik tuomet, jei dar nesijaučiate sotūs. Geriausia maistą ragauti, mėgautis juo, o ne prisivalgyti. Kadangi per šventes maisto būna daug, įvairaus ir nekasdieniško, natūralu, kad norisi visko. Tiesiog reikia visko valgyti po truputį, po nedaug“, – pataria vaistininkė.

I. Mažuolienė sako, kad valgant maisto geriau neužsigerti, nes, atsiskiedus skrandžio sultims, skrandžio veikla sulėtėja arba visai sutrinka. Tinkamiausias laikas gerti skysčius yra prieš valgį arba baigus valgyti.

Greitoji pagalba – vanduo

Paprastai per šventes žmonės daug ir dažnai valgo nesuderintą maistą, mažai juda, daug laiko praleidžia sėdėdami, neapsieinama ir be alkoholio. Dėl to dažniausiai skundžiamasi pilnumo, sunkumo jausmu. Skrandžio veiklos sutrikimai dažniausiai pasireiškia skausmu epigastriume, rėmens graužimu, pykinimu, kai kada ir vėmimu, spazminiais skausmais pilvo ir skrandžio srityje.

Persivalgymas gali baigtis rimtomis komplikacijomis: sukelti skrandžio, kasos ar kepenų uždegimus, išprovokuoti kepenų dieglį, kurie būdingi tulžies pūslės akmenligei, gali atsirasti ar paūmėti opaligė. Virškinimo sutrikimus taip pat gali sukelti ir blogai sukramtytas, paskubomis suvalgytas maistas. Dar viena prastos savijautos po švenčių priežastis – valgymas vėlai vakare.

Jei šventinio stalo vaišės jūsų skrandžiui vis dėlto pasirodė per sunkios ar neįprastos, pasidarė negera ar sutriko virškinimas, pirmiausia griebkitės ne vaistų, o vandens. „Sunegalavus, vandenį reikėtų gurkšnoti dažnai, bet po nedaug, daugiau pajudėti, pavaikščioti, kad išsijudintų visas organizmas, o taip pat ir skrandis. Jei savijauta nepagerėja, teks ateiti iki vaistinės – gelbėsime mes“, – šypsosi vaistininkė ir pažymi, kad maistas yra ne vienintelis švenčių akcentas.

„Svarbiausia, kad šventės būtų sočios visomis prasmėmis – kad netrūktų ne tik maisto, bet ir artimųjų šilumos“, – sako I. Mažuolienė.

Gudrūs būdai išvengti persivalgymo:

• Kad vaikai suvalgytų daugiau daržovių, jas patiekite žaismingai – išpjaukite įvairiomis figūrėlėmis, išdėliokite linksmus personažus.

• Maistą į lėkštes dėkite nedidelėmis porcijomis.

• Dažniau atsikelkite nuo stalo: judėdami suvalgome mažiau.

• Kad nepadaugintumėte alkoholio, gerkite iš aukštų siaurų stiklinių.

• Valgydami maistą, jį pjaustykite ir į burną dėkite mažais kąsneliais.

• Neskubėkite užpildyti tuščios lėkštės.

• Venkite didelių lėkščių, nes į jas kyla pagunda prisidėti per daug maisto.

• Maistą patiekite su patiekalais kontrastuojančios spalvos induose – tyrimai rodo, kad taip maisto suvalgome kur kas mažiau, nes geriau matome, kiek jo liko lėkštėje.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaJurgos virtuvėKomentaraiReklaminiai priedai
KonkursaiKultūraLietuvaMokslas ir ITPrenumerata
PasaulisSportasŠeima ir sveikataŠvietimasKarjera
TrasaŽmonės
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"