TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Talinas: ieškantiems rojaus skrandžiui

2014 06 24 14:45

Vasara - kelionių metas ir visai nesunku aplankyti kaimynus. Nebūtina toli dairytis, galima savaitgalį nušokti į Taliną. O jame iš bado numirti galima. Ypač vasarą, kai į miestą suplūsta ordos alkanų polisiautojų iš Suomijos ir Rusijos – ne vien iš kaimynų Peterburgo ir Pskovo, bet ir iš atokesnių miestų.

Restoranai visose senamiesčio gatvėse jau nuo balandžio atidarė terasas, ir gatvės ėmė panėšėti į vieną didelę užstalę, kur geriamas alus, apie nesudėtingus savo nuotykius įvairiomis kalbomis tauškia turistai o užsisakant patiekalus galima tiesiog pasidairyti po kaimynų lėkštes, nereikia nei meniu. Beje, dienos valgiaraščiai sutrumpėjo ir tapo mažiau įtaigūs net geruose restoranuose, turistas juk toks žmogus, ieškantis rojaus žemėje už tris skatikus, dėl jo pernelyg neverta plėšytis – neįvertins ir nesugrįš.

Miesto gyventojai jau seniai nuo svečių pasislėpė savo sodybose prie jūros, arba be jos, ir kepa dešreles gruzdintuvėse. Senamiestis atiduotas svetimiems. Tačiau ir žiemą, net ne per “senuosius” Naujuosius metus, per kuriuos į Taliną suplūsta Piteris, skaniai ir jaukiai pavakarieniauti nėra paprasta. Ne todėl, kad nebūtų restoranų. Jų – apstu, tačiau miesto svečių – dar daugiau. Ir dauguma jų – turtingi Suomijos piliečiai, kuriems net ir Estijos kainoms gerokai prisivijus suomiškąsias, čia pigiau nei Helsinkyje.

Keturiuose Talino keleivinio uosto terminaluose iš keltų pilvų bent kartą per valandą išvirsta minios valgytojų, uliotojų ir vartotojų.

Visais metų laikais jie paklūsta “penktadienį-į-Taliną”, “sekmadienį-iš-Talino” ritmui, pasikartojančiam it kokia bangų mūša, o štai vasarą tas ritmas susiplaka į energingą akivarą, regis, težinantį vieną – “į- Taliną”, “į-Taliną”, “į-Taliną” - judėjimo kryptį.

Todėl jeigu norite įdomiai pavakarieniauti, o ne vien pavalgyti, iš anksto rezervuoti vietas restorane būtina.

Kitaip Sezamas tiesiog neatvers savo durų, pasmerkdamas jus hesburgerių, picų ir kelių gruziniškų užeigų su chačiapuriais malonei. Estai, mėgstantys gyvenimą planuoti iš anksto, stalelius restoranuose užsisako kelioms dienoms per savaitę, o paskui tiesiog atšaukia rezervacijas, jeigu keičiasi planai – ne priešingai.

Na, bet jeigu galėtumėte rinktis, nuoširdžiai patariame vengti estiškos virtuvės. Be gerai žinomų karkų, žirnienių ir “lietuviškos mišrainės”, kuri visame pasaulyje vadinama “rusiškomis salotomis”, Rusijoje -- “Olivje”, o Estijoje – mažiau veidmainiškai tiesiog “bulvių mišraine”, joje dar aptiksite “mulgi kapsad” – raugintų kopūstų su miežinėmis kruopomis, keptos kraujinės dešros ir šaltienos. Šiame tiesmukiškame sąraše maloniai išsiskiria nebent “kilu leib” – juodos duonos sumuštinis su kilke ir kiaušiniu.

Estijoje dabar vėjažuvių metas.

Tad siūlytume aplenkti turistinius “Peppersak” ir “Estlander” (pastarajame tiekiama kanapių užtepėlė, bet jos pavadinimas kur kas įdomesnis, nei skonis), nors stilizuotais viduramžių drabužiais apsidariusios fėjos padavėjos labai maloniai kvies.

“Kaerajan” Rotušės aikštėje, tiekiantis smarkiai europiniam vartotojui adaptuotus estų virtuvės patiekalus už šiek tiek per daug eurų, yra bene vienintelė valgymo vieta, kurioje galima leistis į estiškos gurmanijos avantiūrą.

Tačiau tai nereiškia, kad visi tie turistai į Estiją vežasi savo sumuštinius. Anaiptol. Tai, ką mes siūlome ragauti Taline, vadinama Naująja šiaurės virtuve.

Ir ji yra smagi. Skiriamieji bruožai: ypač mažos porcijos, ekologiniai produktai, meniu iš ne trijų-keturių pozicijų ir daug rinkodarinio bei dizaineriško vudu: burokėlių čipsai, agurkų pesto, upinių žuvų ikrai, grikiniai blyneliai, tekšių uogienė.

Kad valgytojai neišeitų gurgiančiais pilvais, į stalą didžiai ceremoningai pirmiausiai pateikiama duonos su sviestu: kelių rūšių duonos, į kurios tešlą buvo primaišyta tai pomidorų, tai morkų, ir bandelių ar pampuškų.

Sviestas dažniausiai ant kokio nors romantiško akmenėlio ar lentelės, o peiliai – mediniai. Patariame tos duonos su sviestu prisivalgyti net jeigu vengiate angliavandenių.

Po visos tos duonos išties lengvai tipls dar iš užkandžiai, dažniausiai dekoruoti gėlytėmis ar džiovintų ridikėlių griežinėliais, pagrindinis patiekalas, kuris vėlgi bus gero skonio ir gan paprastas, bet visad ypač dekoratyvus, ir desertas. Pasirengę? Veriame duris kartu!

Noa

Šis restoranas yra už miesto ribos Viimsyje (apie 20 minučių kelio automobiliu, prie Piritos sukti į dešinę), bet gailėtis neteks – sūris čia patiekiamas tiesiai pelėkautuose, bulvių košė – holivudinės žalios spalvos, keptas baklažanas su ožkos sūriu ir pomidorų padažu tirpsta burnoje, jautienos antrekotas - per pusę lėkštės. Baltos lentinės grindys, dideli atviri langai į jūrą, šviesu ir linksma.

Kainos trijų rūšių: 6, 12 ir 18 EUR visose maisto pozicijose, todėl pavakarieniauti dviese pavyks už 80 EUR.

Rana tee 3, +372 508 05 89 http://www.noaresto.ee

Kas netingėtų pavažiuoti dar keturiasdešimt kilometrų iki “Oko” vyresniojo "Noa" restorano pusbrolio, galėtų paskanauti rimtesnių "dyvų" – degintų porų, pelenuose išvoliotų putpelės kiaušinių su lėtoje ugnyje kepta lašiša (lėkštėje krykštauja spalvos – juoda, oranžinė, rausva), ar ant masyvios medžio šakos it žaisliukai ant eglutės sukabintų apskritų kimštų blynų. O desertui - karamelinį “skruzdžių lizdą”, dekoruotą tikromis šaldytomis skruzdėlėmis.

Punase laterna/Sadama tee 1, (+372) 53 00 4440, http://www.okoresto.ee

Neh

Restoranas įsikūręs už senamiesčio ribos, buvusiuose plytiniuose uosto sandėliuose. Produktai į virtuvę tiekiami iš nuosavos fermos Muhu saloje. Kadangi be tiesioginės paskirties restoranas dar reklamuoja kitą savininkų verslo objektą - išskirtinį viešbutį Muhu, be burtų čia neapsieinama. Štai alksnio malkomis rūkytos Baltijos silkės užkandis į stalą atkeliauja stikliniame puode kartu su dūmais. Nuvožus dangtelį pirmiausia pasimėgaujama dūmais, o tik vėliau – silke su rapsų aliejumi ir aviečių actu. Strutienos karpačio – sezoninis patiekalas, tiekiamas iš Muhu salos fermos, jeigu rasite meniu, - labai rekomenduojame.

Kainos: 25-30 EUR už pagrindinį patiekalą. Pietūs dviem ir pora taurių vyno – 100 EUR.

Lootsi 4, (+372) 60 22 222, www.neh.ee

Dominik

Istoriniame senamiesčio name kelių salių vyno restoraną yra pamėgę suomiai. Rekomenduojame trintą Jeruzalės artišokų sriuba (iš tikrųjų tai prašmatnus ir Taline paplitęs topinambų pavadinimas) su anties kojelės drožlėmis ir putpelės kiaušiniu, tuno tartarą su aviečių padažu ir smidrų salotomis. Tarp patiekalų į stalą paduodamas šampaninis šerbetas – skoniui pakeisti. Skanu, tik saldoka. Antis raudonojo vyno padaže niekuo neišsiskirianti, todėl vietoj jos rekomenduojame desertą – braškių sriubą su baltojo šokolado kremu.

Kainos: iki 20 EUR už patiekalą, pietūs dviem ir pora taurių vyno 100 EUR.

Vene 10, + 372 6410 400, www.restoran.ee,

Cru

Pasislėpęs už nežymios pilkos iškabos. Jame mėgsta valgyti turtingi rusai. Tuščia sriubos lėkštė su jos priklausiniais – smulkiais žuvų ir daržovių gabaliukais bus patiekta pirma, o vėliau padavėjas baltomis pirštinėmis paslaugiai įpils skysčio. Triukas pažįstamas iš Hestono Bluhmenthalio Victorian Feast (visada galima pasikartoti YouTube), tačiau maisto kūryba yra paremta skoliniais.

Sriuboje skonių daug ir jie nesuspėję sumišti, nes produktai nevirė kartu. Pagrindiniam patiekalui rekomenduojame arktinį upėtakį su mėlynųjų midijų padažu arba krosnyje keptą ėrieną su rūgštynių padažu ir laukiniais česnakais.

Trijų rūšių desertai skanūs, iš jų išsiskiria „chokoholikus“ – šokoladinis pyragaitis su keturių rūšių ir spalvų šokolado fantazijomis. Maistas labai dekoratyvus, daugybė skonių negožia vienas kito.

Kainos: apie 20 EUR už patiekalą. Vakarienei turėkite šimtinę EUR.

Viru 8, (+372) 6 140 085, http://www.crurestoran.eu

Ribe

Nors iš restorano vasaros meniu dingo voveraičių sriubos cappuccino, kuri būdavo pateikiama kavos puodelyje su pieno puta, ir toliau „Ribe“ lieka elegantišku ir nepretenzingu restoranu su paprastais, puošniais ir skaniais naujosios šiaurietiškos virtuvės patiekalais.

Jį rekomenduojame ne priešpiečiams, kai virtuvė siūlo vien stenografuotą valgiaraštį, o vakarienei. Rinkitės staliuką viduje, o ne terasoje.

Medaus ir imbiero padaže marinuota anties krūtinėle su pankoliu ir obuolių piurė ir rizoto su krevetėmis ir špinatais įtiks įnoringiausiam skoniui.

Kainos: tas pat jau šiek tiek įkyrėjęs 100 EUR už vakarienę ir dvi vyno taurės.

Vene 10, (+372) 631 30 84, http://www.ribe.ee

Neikid

Pigesnis nei lig šiol išvardyti broliai, greičiausiai todėl, kad įkurtas ne senamiestyje, tačiau čia labai skanu. Meniu jame nesikeitė jau pusantrų metų, todėl drąsiai rekomenduojame kelis kartus išbandytus gaspačio su moliūgų ir mėtų salsa, sezoninių žuvų (dažniausiai tai bus sterkas) su žiedinių kopūstų rizoto ir pankolių salotomis bei parūkytos ėrienos „balną“ (63 laipsnių temperatūroje ilgai keptą ėrienos išpjovą su daržovėmis. Desertai nestebina – labai žinomi ir dažnai kūrybiškai pasiskolinti, kaip ir visoje Naujojoje šiaurės virtuvėje: tiramisu ir šerbetai skanūs ir geri, galima saugiai rinktis bet kurį.

Kainos: iki 15 EUR už patiekalą, galima dviese pavakarieniauti už 60-70 EUR.

Vismari 3, (+372) бб 6604 581б, http://www.neikid.ee

CityMarina

Tai vasaros restoranas su terasa, greičiau ne restoranas, o užeiga uosto rajone prie neišvaizdžios automobilių stovėjimo aikštelės. Jeigu atsisėsite lauke ir žiūrėsite į vieną pusę, matysite krūmokšnius ir kiek prišiukšlintą pievą. To nedarykite. Atsisėskite taip, kad matytumėte jachtų prieplauką – judančių, besišvartuojančių, plazdinančių vėliavas. Bus smagu. Tačiau jei rašinys ne apie kino teatrus, o apie restoranus, patarsime, nukeliauti iki stiklinio prekystalio, kuriame puikuojasi iš ryto pagautos žuvys ir bakstelėti pirštu ne į kokį sterką ar plekšnę, o į vėjažuvę. Dabar vėjažuvių metas, tad paragauti verta. Vėjažuvės ašakos ir nugarkaulis žalsvi, tik ne todėl, kad virėjai jums pateikė senstelėjusį egzempliorių, o todėl, kad joje labai daug fosforo. Taigi, CityMarina.

Kainos: 10-15 EUR už patiekalą, vakarienė dviem su pora namų vyno taurių 60 EUR

Kuunari, (+372) 564 2004, http://www.citymarina.ee/

Kolm sibulat

Padaužiškas restoranas vidury buvusio darbininkų rajono, tačiau surasti jį verta, nes Talino taksi yra pigus – už kelionę sumokėsite 5 EUR į vieną pusę, ir išleidę 10 EUR kelionei, sutaupysite apie 50 EUR vakarienės sąskaitoje. Ir užkandžiai, ir pagrindiniai patiekalai čia kainuoja iki 10 EUR arba vos vos brangiau.

Restorano savininkai – trys jauni linksmų plaučių Estijos rusai, pavadinimą parinkę pagal estiškas rusų pravardžiuokles, mat Estijoje vietiniai rusai vadinami svogūnais – pagal jų prie Peipsi ežero sėkmingai auginamų svogūnų plantacijas.

Restorano ypatybė tokia: čia galima ateiti ar atvažiuoti be puošnių batelių ir kostiumų, bet aptarnavimas ir patiekalai bus ne tik labai geri, bet ir už trečdalį senamiesčio kainos. Patiekalų stilius – potpourri. Rasite čia ir charčio sriubos, ir lašišos sašimi, ir vištienos šnicelį. Viskas bus skanu ir elegantiškai patiekta. Paragaukite saldumyno “Ana Pavlova” – baltų morengų su miško uogomis, kurių forma, virėjų manymu, primena balerinos sijoną.

Kainos: apie 10 EUR už patiekalą, pigiau tokios kokybės maisto Taline nerasite. Vakarienė dviem ir dvi vyno taurės – iki 50 EUR.

Telliskivi 2, (+372) 66 44 055, http://kolmsibulat.eu

Moon

Taline populiarus dar vienas tų pat savininkų restoranas „Moon“, gyvuojantis jau keletą metų Kalamajoje, buvusio uosto rajone. Adresą pridedame, nors manome, kad „Moon“ (est. "aguona") šiek tiek užmigo ant laurų.

Vorgu 3, (+372) 63 14 575 http://www.kohvikmoon.ee

Bollywood (indiška virtuvė linksmai)

Šiek tiek egzaltuotas restoranas-lounge su spalvotomis pagalvėlėmis ant palangių ir valiūkiškų rytų patiekalų meniu (indiškoji virtuvės su tailandietiškosios inkliūzais). Visi kariai – puikūs, tačiau žaliasis karis iš ėrienos ir raudonasis karis iš anties krūtinėlės - ypač geri. Prie jų gausiai gausite pūkinių baltų ryžių, verta užsisakyti ir česnakinio "naano" ar "papadamų" – vieni purūs, kiti traškūs, ir visi švieži.

Verta paskanauti ir Som Tam papajų salotų su orkaitėje paskrudintais kapotais anakardžių riešutais ir kalendra – jos gaivios, kvapios ir įvairių tekstūrų.

Virtuvėje pluša Indijos indai, kurių vienas jau net šiek tiek kalba estiškai. Jeigu nesuvalgytus patiekalus norite išsinešti, plastmasinės dėžutės iš virtuvės atkeliaus su nuotaikingais virėjų palinkėjimais anglų kalba.

Padavėjos dažniausiai studentės, jos gali pamiršti jūsų užsakytą alų, bet visada plačiai šypsosis ir bus malonios. Vieta paprasta, nepretenzinga ir labai miela. Vasarą veikia gatvės terasa. Vasarinio "Bollywood" filialo "Rottermani" kvartale siūlome vengti, nes meniu ten negailestingai supaprastintas, „turistų“ formato. Ten gausite vištienos ir alaus be bolivudinių stebuklų.

Gėrimai – penkių atmainų „Saku“ alus, pora rūšių viskio ir konjako bei tradiciniai populiarieji vynai, tarp kurių prisiglaudęs ir puikus itališka baltasis "Greco di Tufo, Donnachiara, Campania, DOCG" (38 EUR).

Kainos: pagrindinių patiekalų kainos suskirstytos pagal mėsos tipą: visi vištienos ir kiaulienos patiekalai po 11,9 EUR, ėrienos, antienos ir jautienos - po 13,9 EUR, žuvis 12,9 – 18,9 EUR.

Piik 31, (+372) 644 2445 http://www.bollywood.ee

Elevan

Talino senamiesčio Vene gatvėje duris su durimis surėmė bent aštuoni geri restoranai, tačiau iš jų rekomenduojame rinktis vos tris. "Elevan" – dar vienas linksmas rytų virtuvės restoranas, skaičiuojantis per dešimtį gyvavimo metų, nenuvils.

Čia – daug erdvės, vaikų žaidimų kampelis su parengtais pieštukais ir piešimo popieriaus lapais, įmantri metalinė laiptinė, atgabenta iš Radžastano, Budos galvos, nedažytos durys, medinės kolonos ir aukso spalvos sienos, jauku.

Kebabai ir troškiniai, salotos labiau ar mažiau atitrūkusios nuo Azijos (restoranas giriasi Indijos ir Pakistano tradicija) standartų ir kanonų (galite gauti ir paprasčiausių šviežių kopūstų salotų ir klasikinių mėtų ir česnakų padažų, ir mango čatnio). Porcijos milžiniškos, todėl verta prieš užsisakant pasitarti su padavėjais, arba iš anksto galvoti apie dėžutę, kurią nešitės namo. Aptarnavimas – dalykiškas ir greitas.

Vene 5, +372 6 31 31 32 http://www.elevant.ee

Čakra. Indiška virtuvė rimtai ir kiek nuobodokai

“Tikroji” indiška virtuvė. Pasididžiavimas – molinė tandoori krosnis, kurioje kepta vištiena ir ėriena yra aštroka, teisinga ir nuobodoka. Žuvų eksperimentai mažiau sėkmingi, bet tai labiau lemia indiškos virtuvės, nei restorano taisyklės.

Žiemą apytamsis restorano pusrūsis istoriniame name su plastmasinėmis stiklo durimis į vidinį kiemelį prašosi ironiškos replikos: („pataupyta!”). Tačiau vasarą vidinis kiemelis atgyja, į jį galima patekti ir pro Uus gatvės vartus. Jeigu turite reikalų Lietuvos ambasadoje toje pat gatvėje, užsukti stiklui raitos (jogurto su tarkuotais agurkais) verta.

Padavėjos tylios, nesišypsančios ir dalykiškos. Čia tiesiog valgoma, o ne pietaujama.

Kainos: pagrindiniai patiekalai 12-40 EUR, užkandžiai: 10-15 EUR.

Bremeni kaik 1, Uus 19, (+372) 641 26 15, http://www.chakra.ee.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"