TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Tikrų vikingų alus?

2014 01 15 6:00
Aplinkosaugininkai šokiruoti: kaip alkoholinio gėrimo gamybai galima naudoti tokio gražaus, ramaus gyvūno mėsą? anserbirding.com nuotrauka

Kaip pasijusti tikru vikingu? Pasak vienos Islandijos alaus daryklos, užtenka išgerti bokalą jų naujosios rūšies alaus. Šio gėrimo gamybai naudojami malti banginio kaulai ir mėsa. Aplinkosaugininkai šią naujovę pasmerkė kaip nepagarbą nykstančiai jūros žinduolių rūšiai.

Anot alaus daryklos „Steðji“ atstovo, naujasis jų gėrimas yra tamsios spalvos, švelnaus karamelės skonio ir pasižymi ant atviros ugnies keptos banginio mėsos poskoniu. Ragavusieji teigia, kad banginio mėsos skonis primena jautienos ir žuvies derinį. Šis alus nebus eksportuojamas ir, pasak alaus gamintojų, yra skirtas užgerti tokiems delikatesams kaip rauginti banginio lašiniai, kepta avies galva, avies sėklidės, sūdyta žuvis ar ryklio mėsa, valgoma tradicinių islandų švenčių metu.

Gamintojai teigia, kad 5,2 proc. stiprumo "banginių" alus yra naudingas sveikatai: banginių mėsoje gausu baltymų ir labai nedaug riebalų, be to, į gėrimą nededama cukraus, o jo gamyboje naudojamas švarus Islandijos vanduo. Alaus daryklos internetinėje svetainėje skelbiama, kad šio produkto paragavę žmonės pasijus tikrais vikingais.

Islandija, Norvegija ir Japonija yra kelios iš nedidelės saujelės šalių, kuriose medžioti banginius vis dar leidžiama. Didžiąją dalį Islandijoje sugautų banginių mėsos vietos gyventojai eksportuoja į Japoniją, o 40 proc. likusios šalyje suvartoja turistai.

Neseniai organizacijos, kovojančios už banginių ir delfinų išsaugojimą, pasmerkė banginių mėsos naudojimą maisto produktų gamybai. Ypač didelį pasipiktinimą sukėlė pasklidusi žinia, kad nykstančių finvalų (antra pagal dydį banginių rūšis) mėsa įeina į šunų ėdalo sudėtį. Anot aplinkosaugininkų, šios mėsos paklausa smunka, vis mažiau ir mažiau žmonių noriai ją valgo. Tačiau juos vis tiek šiurpina faktas, kad šis gražus, tylus gyvūnas dabar atsidūrė ant alaus butelio etiketės, nes jo mėsa yra viena alkoholinio gėrimo sudedamųjų dalių.

theguardian.com, foreignpolicy.com, stedji.com, LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"