TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Tūkstantmečiais garsėjantis moliūgas

en.wikipedia.org nuotrauka

Moliūgus šiuo metu valgo visas pasaulis. Iš vasarinių moliūgų gaminamas sviestas, saldus kremas, kepami sausainiai, sluoksniuoti pyragai, iš žieminių verdamos sriubos, jais gardinami mėsos troškiniai, lazanija.

Teigiama, kad moliūgus į Europą, tiksliau, į Ispaniją ir Portugaliją, iš Šiaurės Amerikos pargabeno didysis atradėjas Kristupas Kolumbas. Anuomet Amerikos žemyne moliūgas buvo viena pagrindinių valgomųjų daržovių, juos kartu su pupomis ir kukurūzais augino vietos gyventojai indėnai. Tai labai senas planetos augalas. Jo sėklų aptinkama antikinėje Meksikoje, jos datuojamos 9 - 4 tūkst. metų prieš Kristų.

Vasariniai moliūgai

Skirtingai nei žieminiai, vasariniai moliūgai yra plonaodžiai. Jie mums gerai pažįstami kaip agurkai, cukinijos. Nors vienas nuo kito skiriasi forma bei spalva, šie moliūgai turi ir bendrų bruožų. Vasarinis moliūgas yra suvalgomas visas, pradedant žieve, minkštimu ir baigiant sėklomis. O kai kurių vasarinių moliūgų yra valgomi ir žiedai. Palyginti su žieminiu, vasarinis moliūgas yra trapesnis, tad jo laikymo laikas trumpesnis. Na, nebent laikytume jį konservuotą, tačiau tuomet prarandami beveik visi naudingi organizmui elementai. Tvirtinama, kad moliūgo žievėje yra antioksidantų, priminsiu, medžiagų, kurios saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio ir neleidžia susirgti lėtinėmis ligomis. Taip pat ir antioksidanto zeaxanthino, apsaugančio nuo akių ligų, tokių kaip kataraktos bei senėjimo proceso, kuris žinomas makulos degeneracijos vardu.

Vasariniuose moliūguose yra polisacharidų, o šiuose - pektino. Pektinas iš virškinamojo trakto šalina sunkiuosius metalus, reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje. Pektine yra D-galakturono rūgšties, kitaip tariant cukraus rūgšties. Kaip atlikti tyrimai įrodė, ši padeda reguliuoti insulino ir cukraus balansą kraujyje, šitaip organizmą apsaugodama nuo diabeto.

Sėklos naudojamos liaudies medicinoje kaip vaistas nuo mikrobų, žarnyno kaspinuočiams naikinti.

Žieminiai moliūgai

Šaltesniems orams atėjus, pats laikas susimąstyti, ką gaminsime iš žieminių moliūgų. Pirmiausia, apsidairykite sode, ar jie prinoko. Jei oda yra kieta ir vijoklinis stiebas atrodo sveikai, nuskinkite dar prieš užklumpant šalnoms. Išsirinkite be dėmių, nenubrozdintus, su tvirtu stiebu. Jei matysite, kad stiebas džiūsta dėl ligos ar kitokios priežasties, skinkite dabar ir laikykite sausoje, bet ne šaltoje patalpoje. Svarbus aspektas – stiebas. Manoma, kad moliūgas be stiebo rūsyje neilgai išsilaiko. Jis turėtų būti nupjaunamas aštriu peiliu, paliekant 10 cm ilgumo kotą. Tuo būdu prilaikant moliūgą bus galima pakelti. Jis - tarsi rankena. Kai kurių moliūgų stiebai turi dyglių, tad rekomenduotina surenkant derlių dėvėti pirštines.

Augdamas per stiebą moliūgo vaisius gauna mineralų ir kitų reikalingų augti medžiagų. Jis tarsi kūdikis, kurio ateitis priklauso nuo virkštelės.

Žieminiai moliūgai yra labai spalvingi, tad Amerikoje rudens sezonui atėjus įkurdinami šalia durų. Tai puikus akcentas bei ženklas, kad laukiama Helovino šventės. Skonio atžvilgiu žieminiai moliūgai yra saldesni nei vasariniai, jie tirštesni, kietesni, turi daugiau maistingųjų medžiagų. Vasariniai moliūgai vandeningesni. Populiariausi iš žieminių moliūgų yra: cukrinis moliūgas, gilės moliūgas, kvapusis, arba muskusinis, moliūgas, rečiau valgomi tokie kaip agurotis, didysis moliūgas, kaštonų skonį primenantis raudonasis kuri.

Žieminiai moliūgai nepasižymi kalorijomis, tačiau juose yra daug maistingųjų medžiagų. Pavyzdžiui, vienas puodelis kepto kvapiojo moliūgo turi vitamino A, B6, C, E, magnio, kalio ir mangano. Karotinoidas, esantis moliūge, β kriptoksantinas žmogaus organizme virsta vitaminu A. Pastarasis yra antioksidantas, apsaugantis ląsteles ir jų DNR nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Dieta, turtinga vitamino A, gali apsaugoti ir plaučius. Galbūt tai ir yra atsakymas, kodėl net daugelis rūkalių neserga plaučių vėžiu, o kiti kenčia nuo plaučių problemų ir miršta nuo vėžio. Epidemiologiniuose tyrimuose parodyta, kad β kriptoksantinas apsaugo nuo ankstyvosios aterosklerozės, uždegimo sukelto poliartrito.

Folio rūgštis, aptinkama moliūguose, apsaugo nėščiosios vaisių nuo apsigimimų, sumažina nervinio vamzdelio defektus. Puodelis žieminio moliūgo prilygsta tik 15 proc. reikiamos dienos normos. Folio rūgštis taip pat reikalinga, jei norime išvengti širdies ligų, žarnyno vėžio.

Moliūgai yra švelniai saldoko skonio. Tad ši daržovė savo skoniu kitų ingredientų lėkštėje nenurungs, tik papildys sezoninį patiekalą. Oranžinis, geltonas moliūgo minkštimas nuspalvins patiekalus giedresne spalva. Tai pakels nuotaiką, ypač niūriais žiemos vakarais.

Gilės moliūgas

Ši daržovė gilės moliūgu buvo pavadinta dėl savo panašumo į gilę ir rašytiniuose šaltiniuose minima nuo 1937 metų. Ji priklauso žieminių moliūgų grupei, neklyskime, ne todėl, kad gali augti ant sniego, bet dėl saugojimo savybių. Derlius nuimamas prieš pirmąsias šalnas, kai žievė yra gana kieta priešintis piršto dūriui, šis per ją neprasiskverbia. Tuomet rekomenduotina nupjauti moliūgą nuo stiebo, šiek tiek jo paliekant. Žinotina, kad stiebas - ne virvė, neverta bandyti jo tvirtumo. Neabejoju, šią dvikovą laimėtų moliūgas.

Moliūge yra daug ląstelienos, kuri pagreitina virškinimo funkciją bei padeda lieknėti, jame mažai druskos, sočiųjų riebalų, sukeliančių širdies ligas. Jame gausu vitaminų A, B1, B5, C, taip pat mineralų: kalio, magnio, mangano, geležies, fosforo, kalcio, vario.

Vitaminas C, aptinkamas gilės moliūge, stiprina imuninę sistemą, stimuliuoja baltųjų kraujo kūnelių gamybą, kad šie galėtų kovoti su mikrobais ir infekcijomis. Jis reikalingas dantims, odai, raumenų audiniams, kraujagyslėms. Taip pat vitaminas C yra puikus antioksidantas, apsaugantis organizmą nuo sunkesnių ligų, tokių kaip vėžys ar širdies ligos.

Vitaminas A ne vien akis apsaugo nuo ligų, jis taip pat reikalingas sveikai odai išlaikyti. Esant reikiamam jo kiekiui kraujyje, greičiau gyja pažeista oda, įvairūs įdrėskimai.

Ląsteliena padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, lėtina cukrinio diabeto vystymąsi, padeda pašalinti cholesterolio perteklių.

Mineralas kalis plečia kraujagysles, lengvina širdies darbą , šitaip mažindamas kraujo spaudimą. Kalis taip pat padeda reguliuoti skysčių balansą ląstelėse, audiniuose. Magnis reguliuoja kalio pasisavinimą.

Šis moliūgas yra turingas mineralų, kurie reikalingi kaulams stiprinti, padeda išvengti osteporozės.

Iš tikro, šis įstabus savo forma ir turiniu augalas ne veltui yra vadinamas sveikuoliu. Tad verta jį įsitraukti į mėgstamiausių patiekalų sąrašą.

Kelios kulinarinės idėjos

Moliūgą nuplaukite ir perpjaukite pusiau. Išskobkite tirščius su sėklomis. Ant stiklinio kepimo indo išdėliokite puses nupjautąja dalimi į viršų. Nepamirškite ant indo dugno šiek tiek įpilti vandens. Ant nupjautų pusių užtepkite 1-2 šaukštelius sviesto, pabarstykite druska ir kepkite vidutinio karštumo orkaitėje 45 minutes tol, kol moliūgas taps minkštas. Jei mėgstate saldesnį, vietoj sviesto ir druskos užberkite rudojo cukraus ir užpilkite sirupo. Peiliu įpjaukite vageles, į jas nutekės sirupas.

Kad įsitikintumėte, jog moliūgas jau iškepė, įsmeikite šakutę. Iškepus, nupjaukite odą ir supjaustykite kvadratėliais.

Gardus yra ir įdarytas moliūgas. Paruoškite daržovių įdarą: duonos džiūvėsėliai, apkepinti svogūnai, morkos, grybai, salieras, prieskoninės daržovės. Juo prikimškite išskobto moliūgo vidų. Kepkite stikliniame inde 30 minučių.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"