Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISGYNYBAŠEIMA IR SVEIKATA
ŠVIETIMASŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIJA
ĮDOMYBĖS

Unikalus vynas milžiniškuose ąsočiuose

 
LŽred@lzinios.lt
2013 12 20 6:00
Gaminti vyną molio ąsočiuose - natūrali ir ekologiška technologija, puoselėjama tik Gruzijoje.  
Gaminti vyną molio ąsočiuose - natūrali ir ekologiška technologija, puoselėjama tik Gruzijoje.   Newsru.com nuotrauka

Gruziniškas vyno gamybos būdas pripažintas viena geriausių ir unikaliausių vyndarystės technologijų pasaulyje.

Rusijai neįtinka Gruzijos vynas, tačiau UNESCO įtraukė vieną jo gamybos būdą į saugomo nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Vynas natūraliai ir ekologiškai gaminamas moliniuose ąsočiuose, kurie vadinami kvervi. Šis vyndarystės metodas neturi analogų pasaulyje. Gruzija jau paskelbė kvervi nacionalinės reikšmės paveldu.

Kvervi - moliniai ąsočiai, nuo seno naudojami vynui daryti ir laikyti. Jie paprastai užkasami į žemę ir uždengiami dangčiu, kuris paskui aplipdomas žemėmis arba moliu. Šių ąsočių būna milžiniškų, iki 2 metrų aukščio ir pusantro metro pločio. Į vieną jų telpa keli šimtai litrų vyno. Kvervi laikomi specialiuose vyno rūsiuose.

Gruzija didžiuojasi senomis vyndarystės tradicijomis ir mano, kad sprendimas įtraukti kvervi į UNESCO sąrašą padės šaliai dar labiau populiarinti savo vyną. Anksčiau į šį UNESCO nematerialaus paveldo sąrašą jau buvo įrašytas Gruzijos folkloras.

Newsru.com, LŽ

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaJurgos virtuvėKomentaraiReklaminiai priedai
KonkursaiKultūraLietuvaMokslas ir ITPrenumerata
PasaulisSportasŠeima ir sveikataŠvietimasKarjera
TrasaŽmonės
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"