TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Užgavėnės. Blynai II

2012 02 21 9:00

Šiandien didžiausia blynų šventė per visus metus. Manome, kad ne visada ir ne visiems išeina teisingai iškepti blynus, tad keletas pamokėlių, kurios tikrai pravers net ir profesionalams.

10 teisingų blynų įsakymų:

- naudok rūgusio pieno produktą: kefyrą, pasukas, natūralų (arba ne) jogurtą, didelių nepriteklių šaldytuve atveju tiks ir grietinė perpus su pienu;

- riebalus, t.y. tirpintą sviestą arba aliejų pilk į tešlą, o ne keptuvėn;

- tinkamai parink kildinamąsias medžiagas: kepimo miltelių gali ir nepakakt, jei tešloje yra kokių nors „sunkių“ produktų, pavyzdžiui, varškės, morkų, moliūgo ar panašiai, tokiu atveju visai sveikintina įdėt ir šiek tiek sodos;

- kepk sausoje keptuvėje, kol blyno paviršius išsausės ir jame atsiras skylučių. Apversk ir įvertink situaciją – jei blynas apdegęs, vadinasi, ne per vėlai apvertei, o per kaitriai kepei. Sumažink ugnį ir bandyk tol, kol atrasi tinkamiausią temperatūrą. Procesas užtrunka, todėl kantrybė blynams svarbi ne ką mažiau nei miltai;

- nebijok eksperimentuot, tačiau nepersistenk su priedų įvairove – daugiau kartais tikrai yra mažiau (avietės ir baltasis šokoladas yra sėkmės garantas, bet jei į tokius blynus dar įmaišysi ir razinų – gero nelauk, ir panašiai);

- jei netingi, plak kiaušinių baltymus atskirai – šitai labai sveika blynų tekstūrai ir purumui;

- nebijok prieskonių – cinamonas, vanilė, citrinos sultys, apelsinų žievelės, imbieras, tinka viskas, jei protingai;

- visada įdėk žiupsnelį druskos;

- tinkamai parink blynams kompaniją – jogurtas, grietinė, plakta grietinėlė, medus, uogienė, džemas, kondensuotas pienas, karamelinis ar šokoladinis padažas, rudasis cukrus, cinamonas, lydytas sviestas, karamelizuoti obuoliai, trintos uogos, vis tiek šaldytuve/spintelėj ką nors rasi;

- jei laikaisi dietos, valgyk salotas, bet nebandyk sumažint blynų kaloringumo riebalų ar cukraus sąskaita, nes vietoj burnoj tirpstančių blynų gausi sausą ir sprangią jų parodiją.

Netikri žemaičių blynai

Reikės: 1 kg bulvių, 1 svogūnas, 1 stikl. miltų, 200 g daktariškos dešros, po 50 g sviesto ir grietinės, druskos, aliejaus.

Pasūdytas virtas su svogūnu bulves sutrinti ir sumaišyti su miltais. Formuoti paplotėlius su dešros ritinėliu viduje ir kepti aliejuje. Valgyti su sviesto - grietinės padažu.

 

Orkaitėje kepti blynai su varške

Reikės: 200 g grūdėtos varškės, 2 kiaušinių, 100 g razinų, 2 stikl. miltų, 3 stikl. pieno, druskos, 2 v.š. cukraus, 50 g aliejaus.

Kiaušinį išplakti su pienu, įberti pusę šaukšto cukraus, trupučiuką druskos, supilti miltus ir gerai išmaišyti. Kepti lietinius blynus. Varškę su maišyti su likusiu cukrumi ir karštu vandeniu perlietomis razinomis ir dėti į blynus. Sulankstytus blynus kepti ne keptuvėje, o orkaitėje, tiek skardą, tiek pačius blynus pašlakstant aliejumi. Gaunasi labiau pyragaičiai, nei blynai. Valgyti su grietine ar uogiene.

Lietinių blynų tortas

Blynams reikės: 200 g. miltų, 0,5 litro pieno, 2 kiaušinių, žiupsnelio druskos, aliejaus kepimui.

Įdarui reikės: 700 g. vištienos filė, 500 g. pievagrybių, 300 g.kokybiško lydyto sūrio, šaukšto grietinės, 100 g. sviesto, 2 saldžiųjų paprikų, 300 g. marinuotų pomidorų, 1 didelio svogūno, žalio baziliko, alyvuogių papuošimui, Provanso prieskonių, juodųjų pipirų, maltų lauro lapų, kario, džiovintos aitriosios paprikos, druskos. 

Smulkiai supjaustyti vištieną, įdėti po žiupsnelį kario, juodųjų pipirų, maltų lauro lapų, druskos, išmaišyti ir palikti pastovėti bent pusvalandžiui. Iš duotųjų produktų iškepti nevisai plonus lietinius blynus. Būtų gerai, kad jie būtų tokio dydžio, kaip turimas indas, kuriame kepsime blynų tortą, pvz. išardoma tortinė.

Ant sviesto pakepinti smulkiai pjaustytą svogūną, suversti smulkintus pievagrybius ir pakepinti kartu apie 5 min.. Irgi ant sviesto apkepti vištieną. Tada ją sudėti į grybų masę. Dar suberti smulkiai pjaustytas paprikas ir kepinti viską kol paprikos tampa minkštos. Tuomet sudėti grietinę, pomidorus (kelis pasilikti puošimui), įpjaustyti žalių baziliko lapelių, įdėti žiupsnį Provanso prieskonių, jei reikia druskos, juodųjų pipirų, lauro lapelių, aitriosios paprikos. Masę išmaišyti ir dar kiek pakepinti.

Blynus po vieną dėti į formą, užtepti po sluoksnį įdaro, vis užtarkuoti nelabai storai lydytu sūriu.

Indą sandariai apvynioti folija ir kepti orkaitėje apie 20 - 40 min, priklausomai nuo to, kos indas, ir kokio storio tortas. Kai iškepa, reikia išimti tortą iš indo, visą aptarkuoti sūriu ir vėl trumpam įdėti į orkaitę. Papuošti. Šis tortas skoniu primena picą. Linkiu pabandyti!

Plonučiai aguoniniai lietiniai su maskarponės ir abrikosų įdaru

Reikės tešlai: 2 stiklinių miltų, 3 kiaušinių, 250 ml pieno, 125 ml vandens, 2 v.š. aliejaus, 2 v.š. cukraus, žiupsnelio druskos, 4 v.š. aguonų.

Įdarui: 200 g maskarponės sūrio, 1 pakelio vanilinio cukraus, 250 g konservuotų abrikosų, 1 apelsino žievelės, uogienės.

Kiaušinius išplakiau su pienu ir vandeniu. Subėriau cukrų ir druską, supilti aliejų. Maišant dar reikia įsijoti miltus.

Aguonas pakepiau sausoje keptuvėje ir subėriau į blynų tešlą. Viską gerai išmaišiau ir atidėjau šalin. Įdarui smulkiai supjausčiau konservuotus abrikosus. Šakute išsukau maskarponės sūrį iki purumo. Subėriau smulkintus vaisius ir vanulinį cukrų. Dar kartą gerai išmaišiau. Išsikepiau lietinius.

Ant kiekvieno blyno vidurio dėjau po šaukštą įdaro. Blyną lenkiau pusiau ir suėmiau kraštus, kad pasidarytų krepšelis. Apsukau atpjauta apelsino žievele ir prismeigiau mediniu smeigtuku, kad "neatsirištų".

Kefyrinės vaflių širdelės

Reikės: 100 g lydyto sviesto, 250 ml kefyro, 120 g riebios grietinės, 3 kiaušinių, 3 v.š. cukraus, 1 a.š. kepimo miltelių, žiupsnelis druskos, 500 g miltų, cukraus pudros pabarstymui, mėgstamos uogienės ar jogurto.

Lydytą sviestą išplakti su kefyru, grietine ir kiaušiniais. Persijotus miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir druska. Sausus produktus sumaišyti su pieno mišiniu.

Viską gerai išplakti iki purios vientisos masės. Įkaitinti keptuvę ir dėti po 2 v.š. tešlos.

Kepti, jei keptuvė elektrinė - nustatytą laiką arba tol, kol vafliai gražiai paruduos. Iškeptus pabarstyti cukraus pudra.

Šokoladiniai lietiniai su bananais

Reikės tešlai: 200 g miltų, 1 v.š. kakavos miltelių, 2 v.š. tirpinto sviesto, 2 kiaušinių, 600 ml pieno.

Įdarui: 4 bananų, 1 didelio apelsino, 2 v.š. kokosinio likerio.

Padažui: 40 g juodojo šokolado, 5 v.š. pieno.

Miltus su kakavos milteliais persijojau. Padariau juose duobutę ir įmušiau kiaušinius. Supyliau pieną. Viską gerai išmaišiau ir iškepiau lietinius. Įdaras - bananus supjausčiau griežinėliais, užpyliau apelsinų sultimis ir nutarkuota apelsino žievele.

Apliejau likeriu ir palikau pastovėti 10 minučių. Bananinį įdarą dėjau ant iškeptų lietinių, lenkiau pusiau, gautą pusę - dar pusiau.

Paruoštus blynus sudėjau lėkštėn :)

Padažas - Juodąjį šokoladą ištirpinau ant silpnos ugnies, supyliau pieną, maišydama truputį pakaitinau. Juo apliejau paruoštus blynus.

Daugiau blynų receptų rasite čia: Užgavėnės. Blynai I (foto)

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"