TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Vasaros grilis

2014 07 19 6:00

Vykdami vasarą į gamtą iškylautojai dažniausiai apsirūpina mėsa kepsniams. Tačiau yra nemažai žmonių, kurie mėsos nevalgo. Ką specialistai galėtų pasiūlyti jiems? Tarkime, baltas varškės sūris: kaip skaniai pasikepti jį ant laužo žarijų, kokiais prieskoniais gardinti? Kaip kepti - suvyniotą į foliją, atvirai ant grotelių?

Komentuoja MAXIMA LT, UAB vyriausiasis technologas Linas Meškelis:

- Iškyloms gamtoje puikiai tiks įvairiausi sūriai. Kepti kepsninėje ar ant žarijų rekomenduojame naudoti riebesnį varškės sūrį, nes iškeptas jis bus ne toks sausas. Prieš kepant sūrį reikėtų pamarinuoti, tokiu būdu jam galėsite suteikti bet kokį norimą skonį. Marinuoti varškės sūrį galima įvairiomis žolelėmis: čiobreliais, rozmarinais, kmynais, česnakais ir kitais prieskoniais. Tik svarbu nuspręsti, koks skonis priimtinesnis. Marinavimo metu reikia įpilti nedaug alyvuogių aliejaus, kad prieskoniai geriau įsigertų į sūrį ir kepamas jis nepriliptų. Marinuoti sūrį reikėtų ne mažiau kaip parą. Priklausomai nuo marinavimo būdo, sūrį galima kepti ant kepimo grotelių, arba aliuminio folijos indelyje.

- Kokių dar pieno produktų rekomenduotumėte tiems, kas juos mėgsta, pasiimti į iškylą? Ką iš jų gardaus galima pasigaminti ant laužo?

- Vykstantiesiems į iškylą siūlome pasiimti produktų, kuriuos galima ilgiau laikyti aukštesnėje temperatūroje ir jie ne taip greitai genda. Iš pieno produktų grupės tinkamiausi iškyloms būtent sūriai. Jie nėra itin greitai gendantis produktas, tačiau tinka ir užkandžiams, ir alkiui numalšinti.

Prekybos centre „Maxima“ siūloma visa galybė sūrių, kurie puikiai tiks kepti ant laužo ar pasigaminti skanių užkandžių, pvz.: iš mocarelos sūrio bei daržovių galima pasigaminti vegetarišką sūrio šašlyką. Mocarelą, taip pat kaip ir varškės sūrį, galite pamarinuoti.

Varškės sūris puikiai tiks gardžioms svieste keptoms sūrio riekelėms gaminti. Iš varškės sūrio, pagardinto prieskoniais ir žolelėmis, galima pasigaminti įdarą bulvėms ar daržovėms. Kepto sūrio riekelės pagardins bet kokias šviežių daržovių salotas ir suteiks ypatingą skonį.

- Jeigu surūgo pasiimtas kavai balinti ar tiesiog gerti pienas, gal iš jo galima ant laužo katiliuke pasigaminti varškės? Kokios žolelės tiktų paskaninti?

- Ruošiantis iškylauti gamtoje, siūlome rinktis pieno produktus, kurie ne tokie jautrūs šilumai. Su sugedusiu pienu juokauti nederėtų, nes iškyla gali baigtis nė neprasidėjusi.

- Kitą rytą po iškylos gamtoje dar liko indelis nesuvalgyto jogurto, pakelis neišgerto kefyro, šiek tiek pieno, vaikai apkramtė ir nebaigė valgyti glaistytų varškės sūrelių. Viską išmesti, ar galima "išburti" kokį nors įdomų patiekalą iš tokių likučių?

- Geriau viską išmesti, nes šie produktai greitai rūgsta, tad ilgai būdami šiltai, jie greitai sugenda.

Mocarelos sūrio šašlykas su daržovėmis

· Mocarelos sūrio (kietesnio, kuris ne taip greitai lydosi) – 0,3 kg;

· Mažų pomidoriukų (slyvinių) – 0,2 kg,

· Cukinija arba baklažanas (nedidelis) – 1 vnt.;

· Alyvuogių aliejaus – 3 a. š.;

· Balzamiko acto – 3 a. š.;

· Šviežių arba džiovintų čiobrelių;

· Žiupsnelis bazilikų;

· Žiupsnelis Provanso žolelių;

· Skiltelė česnako;

· Žiupsnelis smulkintų pipirų arba penkių pipirų mišinio;

· Druskos – pagal skonį.

Supjaustome nedidelę cukiniją arba baklažaną plonomis juostelėmis.

Juosteles pabarstome prieskoniais: čiobreliais, bazilikais ar kitomis žolelėmis, kurias mėgstate. Įdedame šiek tiek smulkintų česnakų, pabarstome druska, pašlakstome alyvuogių aliejumi.

Mocarelos sūrį supjaustome į 4 dalis. Pabarstome čiobreliais, bazilikais, Provanso žolelėmis arba kitais mėgstamais prieskoniais, pašlakstome alyvuogių aliejumi.

Tada į cukinijos juosteles dedame mocarelos sūrio gabaliukus ir juosteles suvyniojame.

Imame iešmelį ir veriame pasiruoštus ingredientus: pomidoriukus, mocarelos gabaliukus, suvyniotus į cukiniją, pomidoriukus, mocarelos gabaliukus, suvyniotas į cukiniją ir t. t. pagal iešmo ilgį.

Iešmeliai kepami kepsninėje, nedidelėje kaitroje, vartant iš abiejų pusių.

Iškepus rekomenduojame ant viršaus pašlakstyti balzamiko acto ir pabarstyti šviežiai pjaustytų žolelių.

Skanaus!

...

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"