TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Vasaros iškyla: sriuba ant laužo

2014 08 02 6:00
LŽ archyvo nuotrauka

Ir vasara lepina karščiu, ir iškylų sezonas pačiame įkarštyje. Pasmaguriavę virš žarijų keptos mėsos, iškylautojai vis dažniau susimąsto, ką dar skanaus pasigaminti ant smagiai spragsinčio laužo?

Išsiruošę vasarą į iškylą gamtoje ir pasikepę virš žarijų gardžių kepsnių, dažnai užsinorime ko nors paprasto. Tarkime – sriubos. Jos tikrai pasiges tie stovyklautojai, kurie gamtoje atostogauja keletą dienų ar savaičių, o pietūs be sriubos - lyg ir ne pietūs. Norint jos išsivirti reikia visai nedaug - tinkamo katiliuko ir paprastų produktų.

Geras katiliukas turi būti lengvas, patogus ir, kaip siūloma, apvalios formos, nes dėl didesnio dugno ploto greičiau užvirs vanduo. Sriubai virti puikiai tiks ir paprastas nebenaudojamas puodas.

Iškylos katiliuką geriausia rinktis santykiu 1 litras 1 asmeniui. Iš pradžių tai gali pasirodyti itin daug, tačiau reikia atsiminti, kad virdama sriuba garuoja. Be to, katiliukas niekada nebūna pripiltas sklidinai.

Kokius produktus geriausia rinktis sriubai, kurią ketiname virti ant laužo, komentuoja „Maximos“ vyriausiasis technologas Linas Meškelis.

- Ar užsinorėjus gamtoje ant laužo išsivirti sriubos galima tam panaudoti likusį nesuvalgytą maistą – kepsnius, šonkaulius, kauliukus su mėsa, daržoves?

- Taip, gamtoje galima išsivirti išties skanios sriubos, ir tam nereikia nei itin daug laiko, nei vargo. Sriubai puikiai tinka likę gardaus šašlyko mėsos gabaliukai, šonkauliukai, įvairiausios sezoninės daržovės. Itin paprasta išsivirti bulvienę su šonkauliukais ir daržovėmis. Tereikia užvirti vandenį, jį pasūdyti, tada sudėti šonkauliukus ir pavirti. Kai galiausiai suberiate turimas daržoves: smulkintas bulves, morkas, pomidorus, paskaninkite sriubą prieskoniais, česnakais, įvairiais žalumynais.

- Jeigu iš anksto planuojame virti sriubą per iškylą, kokią rūšies ją siūlytumėte: daržovienę, žuvienę, sultinį, kruopienę ar dar ką nors?

- Jeigu poilsiaujate prie ežero, siūlyčiau virti žuvienę iš pagautų šviežių žuvų - jos turi mažiau kauliukų. Į žuvienę dėkite svogūnų, bulvių, dar galima - ir raugintų agurkų. Baigdami virti paskaninkite ją prieskoniais. Nepamirškite įberti krapų, įlašinkite, jei turite, keletą lašų citrinos. Gamtoje taip pat galima išvirti gardžios kruopienės. Į vandenį įdėkite sultinio kubelių arba vištienos, kiaulienos ar jautienos gabaliukų ir pavirkite. Įmeskite lauro lapų, pipirų žirnelių, paskui įberkite įvairių kruopų. Kruopienei itin tinka ryžiai, perlinės kruopos, soros. Baigdami virti paskaninkite sriubą prieskoniais, prieskoninėmis žolelėmis – krapais, petražolėmis, čiobreliais. Jeigu gamtoje rasite grybų, juos taip pat sudėkite į sriubą - suteiks nepakartojamą skonį.

- Kokia mėsa geriausiai tinka iškylos sriubai – konservuota, rūkyta, šviežia su kauliukais?

- Iškyloms tinka tiek konservuota, tiek šviežia mėsa su kauliukais ir be jų. Jeigu virsite sultinį, rekomenduojama rinktis šviežią mėsą su kauliukais.

- Jeigu kompanija nesuvalgė atsivežtų daržovių – pomidorų, paprikų, svogūnų, cukinijų ir kitų, – ar jas į verdamą sriubą dėti žalias, ar geriau prieš tai apkepinti?

- Prieš verdant sriubą visas daržoves siūlome apkepinti, nes tada geriau atsiskleidžia jų skonio savybės. Sriuba būna aromatingesnė ir skanesnė.

- Paskutinis verdamos sriubos akcentas – sauja žalumynų. Kokius patartumėte rinktis?

- Sriubai itin tinka: petražolės, krapai, čiobreliai, šalavijai, bazilikai. Žinoma, nebijokite improvizuoti - atrasite skonį, kuris jums labiausiai patiks.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"