Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISGYNYBAŠEIMA IR SVEIKATA
ŠVIETIMASŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIJA
ĮDOMYBĖS

Virtuvė pagal Salvadorą Dali

 
2016 11 02 6:00
Dar būdamas šešerių metų Salvadoras Dali pareiškė norįs tapti virtuvės šefu.
Dar būdamas šešerių metų Salvadoras Dali pareiškė norįs tapti virtuvės šefu. thisiscolossal.com nuotrauka

Būdamas šešerių ekscentriškasis menininkas Salvadoras Dali (1904 – 1989) pareiškė norįs tapti virtuvės šefu. 1973 metais, kai dailininkui buvo 69-eri, pasirodė jo pirmoji ir vienintelė valgių gaminimo knyga „Galos vakarienės“ („Les Diners de Gala“). Dabar Vokietijos meno knygų leidykla „Taschen“ nusprendė šią retenybe tapusią knygą išleisti dar kartą.

Knygoje mirga siurrealistinės iliustracijos ir receptai, kuriuos įkvėpė S. Dali ir jo žmonos bei mūzos Galos rengtos prabangios vakarienės. Šie vakarėliai garsėjo dėl gurmaniškais valgiais nuklotų stalų ir reikalavimų, kad svečiai, kurių dauguma buvo įžymybės, dėvėtų maskaradinius kostiumus. Be to, laukiniai gyvūnai čia galėjo laisvai bastytis tarp susirinkusių svečių.

Manoma, kad yra išlikę vos 400 originalaus knygos leidimo egzempliorių. Kiekvienas jų parduodamas bent už keletą šimtų dolerių. Tačiau nuo lapkričio 20 dienos antrojo leidimo knygų jau bus galima ieškoti pasaulio knygynuose. 12 knygos skyrių – net 136 kiekvieną gurmaną suintriguosiantys receptai. Knygoje galima rasti ne tik S. Dali iliustracijų, bet ir jo minčių, kurios perteikia dailininko požiūrį į mėgavimąsi maistu.

Menininko valgiaraštyje tokie receptai kaip „Tūkstančio metų kiaušiniai“, „Sraigėmis įdaryti veršienos žlėgtainiai“, „Pyragėliai su varlėmis“ ar „Irisai su pušų kankorėžiais“. Receptus lydi kiek trikdantys paveikslai, kuriuose galima aptikti kanibalizmo poteksčių. Pavyzdžiui, vienoje iliustracijoje – berankė moteris, seginti iš omarų padarytą sijoną, stovi ant lavonų krūvos.

Trokštantieji išbandyti S. Dali stiliaus meniu turi susitaikyti su tuo, kad dietinio maisto knygoje jie neras. Jau pačioje leidinio pradžioje menininkas rašo: „Norime aiškiai pareikšti, kad jau nuo pat pirmųjų receptų savo principais ir iliustracijomis „Les Diners de Gala“ yra visiškai atsidavusi skonio malonumams. Čia neieškokite dietinių formulių. Ketiname ignoruoti tas diagramas ir lenteles, kuriose chemija išstumia gastronomiją. Jei esate vienas iš tų kalorijų skaičiuotojų, kurie valgymo džiaugsmą paverčia bausme, iškart užverskite šią knygą – ji jums per daug gyvybinga, agresyvi ir įžūli.“

„Les Diners de Gala“ yra dar vienas įrodymas, kad talentingasis menininkas niekada sau neleido apsiriboti vien tik darbais drobėje. Jis ne tik tapė, rašė knygas, kūrė filmus, bet savo kūrybinį polėkį gebėjo lengvai perkelti ir į virtuvę.

mymodernmet.com, thisiscolossal.com, „Lietuvos žinių“ inf.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaJurgos virtuvėKomentaraiReklaminiai priedai
KonkursaiKultūraLietuvaMokslas ir ITPrenumerata
PasaulisSportasŠeima ir sveikataŠvietimasKarjera
TrasaŽmonės
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"