TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Vyno mėgėjai jau ragauja naujo derliaus rezultatą

2013 11 21 12:39
Kristinos Kučinskaitės (LŽ) nuotrauka

Jau daugelį metų gyvuoja tradicija visame pasaulyje jauno Božolė (Beaujolais nouveau) vyno butelius atkimšti trečiąjį lapkričio ketvirtadienį. Kai kurie vyno gerbėjai tai šiandien jau padarė, kiti laukia vakaro.

Maždaug dešimtmetį vos išmušus vidurnakčiui jauno vyno buteliai atkemšami viešbučio „Daugirdas“ restorane. Kaune įsikūrusios įstaigos vadovai teigia, jog griežtai laikomasi tradicijos sulaukti būtent "Božolė dienos". Jos paiso ne tik vyno gurmanai, bet ir ekspertai.

Vyno žinovas Gintautas Jašinskas, paragavęs naujojo derliaus rezultato, teigė, jog šįmet jaunas vynas yra tamsesnis nei įprastai. Tai nulėmė šaltas pavasaris bei tokia pati vasaros pradžia. „Dalis uogų iškrito ir jas pakeitė naujos. Jei ne karštas vasaros vidurys ir šiltas ruduo, neaišku kuo tai vyndariams būtų pasibaigę“, - sakė pašnekovas.

Šįmet vynuogės skinti pradėtos tik rugsėjo viduryje. Tuo tarpu ankstesniais metais tas įvykdavo mėnesiu anksčiau. Vyndariai kiek baiminosi, ar jauno vyno šventei spės pagaminti gėrimus, nes tam reikia mažiausiai 22 dienų.

Vyno žinovas pastebėjo, jog kai kuriose Lietuvą pasiekusiose Božolė rūšyse juntamos nežymios bananų natos. Tačiau jas užgožia tai, kas įprasta jaunam vynui – aviečių, braškių, gėlių poskoniai.

G.Jašinskas įsitikinęs – šių metų derlius nebus tas, kurio butelius mėgėjai laikys metus, dvejus ar penkerius. Eksperto teigimu, pasitaiko tokių derlių kaip 2005-aisiais, kuomet Božolė buvo galima saugoti ir penkerius metus, o nuo to gėrimas tik gėrėjo.

„Laikomasi nuomonės, esą geriausias Božolė yra iki Kalėdų. Bet pabandykite jo paragauti prieš vasarą. Kvapų ir poskonių bus daug daugiau“, - neabejojo G.Jašinskas.

Jo teigimu, prancūzai Božolė kasmet išpilsto apie 70 mln. butelių. Įprasta, kad jaunas vynas yra raudonos spalvos. Tačiau jo būna ir rožinio bei balto. Šįmet bene pirmą kartą į Lietuvą oficialiai įvežta būtent šviesaus Božolė.

„Daugirdo“ vadovė Ingrida Gustienė teigė, kad jaunojo Božolė atidarymo diena – liaudiška, gatvės, derliaus nuėmimo šventė. Todėl įprasta, kad pagrindinis jos patiekalas – gaidys vyne. „Iš tiesų tą dieną jauname vyne ruošiama višta. Garnyras – morkos, porai, svogūnai, ropės ir būtinai – pievagrybiai“, - sakė pašnekovė.

Liaudiškų motyvų su šienu ir guminiais batais Božolė šventei ketina suteikti ir svetingumo komplekso „Monte Pacis“ atstovai. Jų teigimu, dar viena renginio naujiena – ekologiškas jaunas vynas, kuriam reikiama žaliava užauginta specialiame Prancūzijos Božolė regiono ūkyje nenaudojant jokių trąšų nei cheminių priedų.

Bene pirmasis pasaulyje jauną vyną dar 1947 metais ėmė gaminti prancūzas Georges'as Duboeufas. Jo idėja paplito ir 1985 metais buvo oficialiai sutarta, jog Božolė šventė vyks trečiąjį lapkričio ketvirtadienį.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"