TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Žaliavalgių guru žadėjo naują gyvenimą

2011 11 29 7:00

Žaliosios mitybos pradininkas, dabar Kosta Rikoje gyvenantis Viktoras Kulvinskas Lietuvoje skleidė patirtį, kaip išlikti sveikam ir jaunam, valgant neapdorotą, nevirtą ir nekeptą maistą.

Per karą su tėvais pasitraukęs iš Vilkaviškio apylinkių ir įsikūręs JAV, daug metų ten dirbęs kompiuterių konsultantu, po 60 metų pertraukos V.Kulvinskas vėl aplankė gimtinę. 

Savo mitybos teorija išgarsėjęs lietuvis yra teigęs, kad vyksta tik ten, kur pristatomos jo idėjos. Proga pasitaikė - lietuviškai išleista V.Kulvinsko dar aštuntajame dešimtmetyje parašyta ir bestseleriu tapusi knyga "Kaip išlikti XXI amžiuje". 

Planetos gyduolių vadovu pavadintame leidinyje propaguojamos idėjos rado sekėjų net tarp JAV garsenybių, turi didelių gerbėjų ir mūsų krašte. 

Į Lietuvą atvykęs su kolege, Rytų medicinos specialiste, V.Kulvinskas čia ves seminarus ir retritus - organizmo valymo ir detoksikacijos stovyklas, kurių dalyvius žada per tris dienas paversti naujais žmonėmis. 

V.Kulvinskas neslepia, kad jaunystėje gyveno kitaip: sunkiai sirgo, vartojo alkoholį, rūkė, gėrė daug vaistų, valgė sunkų, riebų maistą. Tačiau septyniasdešimtmetį perkopęs sveikatos guru džiaugiasi dabar esąs stiprus ir energingas, galintis keliauti po pasaulį, o jo bendraamžiai tuo metu gerokai susenę. 

V.Kulvinskas vienišiauja - žmona, kurią kamavo depresija ir kuri nebuvo linkusi sekti jo idėjomis, mirė prieš ketverius metus. Tačiau pats Viktoras teigia besilaikąs principo: "Iš gyvenimo gavai citriną - pasistenk iš jos išspausti sultis." 

Ėjo tinkamu keliu

Ieškodamas savojo sveikos gyvensenos modelio, V.Kulvinskas bendravo su kita lietuvių kilmės mokslininke Anne Wigmore, garsia kviečių želmenų sulčių populiarintoja. Su ja įkūrė Hipokrato sveikatos institutą Floridoje, tebeveikiantį ligi šiol. Tačiau vėliau bendražygių keliai išsiskyrė. Anot V.Kulvinsko, nesutapo požiūriai į mitybą.   

Susitikime su žaliosios mitybos guru tapusiu lietuviu teirautasi, kaip susiklostė, kad jo idėjos rado tokį didelį atgarsį. 

"Kaip ir kiti svarbūs gyvenimo dalykai, daug kas įvyksta atsitiktinai", - pabrėžė V.Kulvinskas.  

"Iš pradžių nelabai išmanėme apie gydymą. Bet kai pradedi daryti ką nors, kas yra teisinga, ir kai nori padėti kitiems, iš visų pusių ateina pagalba, o žinojimas pasiekia tarsi iš dangaus. Kasmet nuveikdavome vis daugiau, kol sukūrėme holistinį - visuminį požiūrį į sveiką gyvenseną, apimantį ne tik mitybą, bet ir gimnastiką, jogą, organizmo valymą. Man labai svarbu ir tai, kaip "išvalyti" protą. Juk daugelis žmonių savęs nemyli. Iš tikrųjų savo knygą parašiau dėl to, kad išmoktume mylėti savo kūną. Žmonės juo nepatenkinti, todėl medicina iš to padaro didelį verslą", - sakė V.Kulvinskas.  

Pigu ir paprasta

V.Kulvinsko įsitikinimu, sveikai gyventi galima labai pigiai, tad tai prieinama bet kam. Esą visą reikalingą maistą įmanoma užsiauginti prie savo namų, bute ar balkone, - tereikia turėti sėklų. Iš jų galima pasidaryti maisto, kuris bus ir skanus, ir stipraus poveikio. Hipokrato sveikatos institute siūlomas maistas beveik 90 proc. yra iš produktų, užaugintų iš vietinių sėklų. Mitybai tinka ne tik žolelės, bet ir visokios salotos. Taip pat iš grūdų, sėklų, pupų pagamintas maistas. Norint pasidaryti gėrimo ar sriubos, pakanka įsigyti paprastą trintuvą ar plaktuvą.

V.Kulvinsko žaliavalgystės teorija skelbia, kad norint išlikti sveikam ir jaunatviškam, svarbu valgyti kuo mažiau apdorotą (žalią) maistą, jo neruošti aukštesnėje nei 45 laipsnių temperatūroje, nes tada žūva vertingosios medžiagos. Taip pat jis pataria vengti gyvulinės kilmės produktų, stiprių pagardų ar nenatūralių prieskonių. Be to, labai svarbu gerti daug vandens. 

Reikia šilumos

"Žinoma, Lietuva yra šaltas kraštas, tad reikia valgyti truputį kitaip nei ten, kur maistą galima skinti nuo medžių. Nors, beje, ilgiausiai pasaulyje gyvenantys žmonės yra įsikūrę šaltose, kalnuotose vietovėse, sunkiai dirba. Tačiau jiems nereikia daug kalorijų. Maistą augina daržuose ir yra labai sveiki, nors sulaukę 120 metų", - teigė V.Kulvinskas. 

Siekiant prisitaikyti prie lietuviško klimato kaitos, šaltėjančių orų, žaliąjį maistą reikėtų sušildyti. Tarkim, sriubai naudoti šiltą, bet ne šiltesnį nei 45 laipsniai vandenį. Gėrimui skirtas vanduo taip pat turėtų būti šiltas. Mat jei nuolat valgytume šaltą maistą, jį turėtų sušildyti kūnas, o tam išeikvotų daug energijos. Tad maistą esą geriau sušildyti "ant pečiaus" nei savo kūnu. 

Riebalai - iš augalų

O kaip dėl to, kad mes, gyvenantys Lietuvoje, savo platumose jau nuo seno esame mėsėdžiai, o šaldami labiau linkstame prie riebalų? 

"Ir čia galima maitintis, nenaudojant gyvulinių produktų, bet gaunant pakankamai organizmui būtinų riebalų bei baltymų. Pavyzdžiui, riešutai arba saulėgrąžų sėklos. Juose yra net 60 proc. riebalų. Be to, baltymų čia gausiau nei gyvuliniame maiste. Ir visa tai labai nebrangu, skanu, suteikia daug energijos", - tikino pašnekovas. 

"Svarbiausias maistas, kurį turite įdėti į savo kūną, yra iš visokių grūdų ir sėklų. Valgydami juos kasdien, gausite visko, ko reikia - ir baltymų, ir riebalų. Jei 70-80 proc. jūsų raciono sudarys gyvas, žalias maistas, nebus blogai, jei likusįjį valgysite kitokį", - patarė V.Kulvinskas.

Asmeninė virtuvė

Jis labai retai ragauja paruošto - virto ar kepto - maisto. Bet dėl to sako nejaučiąs jokių problemų. Yra priešingai - iš žalio, gyvo maisto jis gaunąs daug enzimų, kurie labai sustiprina virškinimą, imuninę sistemą, metabolizmą. Dėl to vyras jaučiasi ir stipresnis, ir jaunesnis, ir protingesnis. 

Būdamas Lietuvoje V.Kulvinskas valgo raugintų kopūstų, kuriuos vertina dėl imunitetą stiprinančio poveikio, taip pat salotų, špinatų, daigintų sėklų. Gyvendamas Kosta Rikoje jis dažniau skanauja vaisių, nusiskintų nuo medžių, ar to, ką užsiaugina darže. Tačiau keliaudamas paprastai jis pasiima sėklų, kurias gali greitai - per dvi dienas - sudaiginti ir paruošti valgymui arba gėrimui.

"Bet aš daug negalvoju apie maistą, nesirūpinu dėl jo. Kai maisto yra ir aš alkanas - valgysiu, bet dažniausiai nesu nei alkanas, nei noriu valgyti", - sakė V.Kulvinskas. 

Kadaise vyras svėrė tik 45 kilogramus. Taip buvo nutikę todėl, kad jis sirgo. "Būdamas dvidešimties valgiau labai prastą maistą, turintį  labai mažai enzimų. Iš tiesų nevalgiau jokio žalio maisto, o tik tokį, kurio nė negalėjau suvirškinti. Tačiau perėjus prie naujos mitybos, ėmus vartoti daugiau riešutų, virškinimas ir medžiagų įsisavinimas pagerėjo, tada ir kūnas pasitaisė", - prisiminė pašnekovas.

Anot jo, dauguma sergančiųjų anoreksija yra iš tų, kurie valgo, "kaip visi". Tarp mintančiųjų gyvu maistu tokių būna gerokai mažiau. Kita vertus, anoreksija dažniausiai yra nervinės kilmės, jos priežastis - ne mityba.

Geriau mažiau nei daugiau

"Ką daryti pirmiausia, kad pagerintume sveikatą? Reikia vartoti daugiau vandens, į jį galima įdėti jūros druskos. Gerkime šiltą vandenį. Atsikėlę iš ryto, dar nieko nevalgę išgerkime 2-3 stiklines šilto vandens ir paskui nevalgykime pusvalandį ar daugiau. Jei mėgstate kavą, išgerkite jos prieš valgį, nevartokite su maistu, tai silpnina virškinimą. Visada geriau mažiau maisto nei daugiau. Apskritai valgykite tik tada, kai iš tiesų norite. Prieš imdamiesi sunkaus fizinio darbo niekada neragaukite sunkiai virškinamo maisto. Prieš sudėtingą protinį darbą patartina laikytis pasninko ir gerti tik sultis arba vandenį. Tada smegenys nebus apsunkintos, galės efektyviau dirbti. Svarbu išmokti sukramtyti maistą - tai tarsi veido gimnastika. Tada ir plaukai geriau augs, ir veidas bus jaunesnis. Net ir keliaudami pasiimkite truputį žolės ir kramtykite", - patarimus dalijo V.Kulvinskas.

Jis kvietė vieną kartą pasakyti sau - "esu drąsus" - ir nebevalgyti gyvulinio maisto. Iš pradžių galbūt tik vieną dieną per savaitę. 

"Ir pamatysite, kaip ištversite. Aš jau 43 metus nevalgau mėsos ir niekada negalvoju, koks būčiau laimingas, jei nors kartą galėčiau jos paragauti. Žemėje yra daugiau vegetarų nei tų, kurie valgo mėsą. Jei visi užsinorėtų misti gyvuliais, jų neužtektų, o žaliojo maisto pakanka net 5 kartus daugiau žmonių", - teigė svečias.  

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"