TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Žuvinte daugėja baublių

2015 05 04 14:33
Baubiant baublį Žuvinte galima išgirsti dažnai, tačiau pamatyti - beveik neįmanoma. Arūno Pranaičio nuotrauka

"Kiekvieną vakarą, jei tik virš Žuvinto neūžauja vėjai, nendrynuose išgirsi didžiojo baublio balsą. Žemas, bet labai toli sklindantis dūsavimas šįmet girdisi dažniau, nei ankstesniais metais", - džiaugėsi Žuvinto biosferos rezervato direktorius Arūnas Pranaitis.

Šis į Raudonąją knygą įrašytas paukštis unikalus ne tik savo balsu, bet ir slaptu gyvenimo būdu. Dabar pamatyti baublį pasitaiko labai retai. Pasak gamtininko, kartais naktimis gali išgirsti skrendančio baublio garsų kvaksėjimą, bet dieną baublį pamatysi nebent jauniklių auginimo laikotarpiu, kai patelės skubinasi nešti maisto į lizdą. "Užtai tyliai, ypač pavakere, per nendryną einant Žuvinto gamtos taku neretai gali išgirsti kažką traškinant senas nendres. Tai baublys vaikštinėja savo valdose. Šalia gamtos tako didžiuosius baublius girdime kasmet. Pamėgtos didžiųjų baublių būbavimo vietos Žuvinte yra labai pastovios, kai kurios nesikeičia dešimtmečiais", - pasakojo rezervato šeimininkas.

Žuvintas - tinkamiausias

Kaip suskaičiavo gamtininkai, Žuvinto ežere baubiančių baublių skaičius įprastai svyruodavo tarp 10 - 15, tačiau per pastaruosius kelerius metus nuosekliai didėja, dabar jau yra 19. "Priskaičiavus visus Žuvinto rezervate baubiančius baublius - Žaltyčio, Amalvo ežeruose, Kiaulyčios pelkėje ir mažesnėse pelkutėse - susidarys trys dešimtys besigarsinančių paukščių. Lietuvoje nėra kitos saugomos teritorijos, labiau tinkamos didžiajam baubliui, - teigė A. Pranaitis. - Šie slapūs sparnuočiai beveik tolygiai apgyvendinę Žuvinto ežerą, nors tankiausiai - vidurinėje ežero dalyje. Čia nendrynai dar nevirtę į liūnais, o tarp jų - daugybė smulkių protakų ir įlankėlių. Baubliui tokie negiliai vandens užlieti augalijos sąžalynai yra patys tinkamiausi."

Didžiųjų baublių skaičius (skaičiuojami baubiantys patinai, kurių teritorijoje susukti lizdą gali ir daugiau, nei viena patelė) nustatomas kas trys metai. Įdomu, kad apskaitų duomenys rodo neabejotiną baublių gausėjimą tik Žuvinto ežere - ir Žaltytyje, ir Amalve jų skaičius beveik nekinta.

Plėšrūnų kontrolė

Greičiausiai, tokie pokyčiai Žuvinto ežere susiję su čia sėkmingai vykdoma plėšrūnų kontrole. Rezervate pagal specialią programą per keletą metų sugauta gerokai virš šimto kanadinių audinių - invazinės rūšies, siaubiančios vandens paukščių lizdus. Rezultatai jau dabar matosi - kasmet gausėja ančių: didžiųjų, rudagalvių, pilkųjų; po beveik dvidešimties metų pertraukos ežere perėti apsistojo kuoduotosios antys, o ties kirų kolonijomis - ir ausuotieji kragai. Ne išimtis, matyt ir didieji baubliai, kurių ties vandens paviršiumi susukti lizdai yra nesunkiai audinių pasiekiami.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"