TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Ar egzistuoja speciali dieta, galinti padėti sergančiam astma?

2012 01 28 14:00

Tiesa yra ta, kad specialios dietos sergantiems astma nėra. Pasaulyje nežinoma apie išskirtinius maisto produktus, kurie mažintų astmos sukeliamus kvėpavimo takų uždegimus. Gėrimai, kurių sudėtyje yra kofeino, gali nežymiai praplėsti bronchus valandai ar dviem, tačiau inhaliatorius daug efektyviau palengvinatrumpalaikius astmos simptomus.

Nepaisant to, teisinga mityba yra svarbi visapusiško astmos gydymo plano dalis. Kaip ir kiekvieno sveikatai, naudinga reguliari mankšta bei teisinga mityba. Tai, be abejo, tinka žmonėms, sergantiems astma. Svarbu nepamiršti, jog didelis antsvoris ir nutukimas gali sąlygoti sunkesnę astmos formą.

Siekiant sušvelninti astmos žalą organizmui, svarbu nepamiršti pasirūpinti ir atsakingai žiūrėti į savo sveikatą.

Pasaulyje sergančių astma žmonių skaičius ženkliai išaugo per pastaruosius tris dešimtmečius. Dauguma mokslininkų pateikė išvadas, jog besikeičiantys mitybos įpročiai tam turi didelės įtakos. Ar gali būti, kad ne tik Amerikos piliečių, bet ir Europos gyventojų vis rečiau vartojami vaisiai ir daržovės, pakeičiami perdirbtu maistu, didina riziką astmai vystytis?Tai patvirtina keletas atliktų tyrimų, tačiau vis vien ryšio tarp dietos ir astmos klausimas išlieka diskusijų objektu. 

Yra įrodymų, kad žmonės, kurie maitinasi produktais, turtingais vitaminų C ir E, beta-karotinų, flavonoidų, magnio, seleno ir omega-3 riebalų rūgščių, turi mažesnę tikimybę susirgti astma. Daugelis šių medžiagų yra antioksidantai, kurie saugo ląsteles nuo pažeidimų.

„Vienas pastarųjų tyrimų apie astmą ir dietas parodė, jog paaugliams, vartojantiems ne itin vertingą maistą, dažniau pasireiškia astmos simptomai. Tie, kurie su maistu nepakankamai gaudavo vitaminų C ir E, omega-3 riebalų rūgščių, dažniau skundėsi prasta plaučių funkcija“, - mokslininkų atradimais dalinasi Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Vaikų ligų klinikos alergologė-pulmonologė doc. Jolanta Kudzytė.

2007 metais atlikta studija atskleidė, jog vaikai, augimo laikotarpiu dažnai vartoję vadinamosios Viduržemio dietos produktus (riešutus, daržoves ir vaisius - vynuoges, obuolius, pomidorus), buvo mažiau linkę į astmos sukeliamus simptomus.

Tačiau nėra visiškai išaiškinta, ar būtent šių maistinių medžiagų stoka iš tiesų gali išprovokuoti astmą. Kaip ir nėra tyrimų, kurie patvirtintų nesėkmingą astmos gydymas vartojant specialiai atrinktus vitaminus bei mineralus. Kodėl? Kai kurie tyrinėtojai teigia, jog tai gali būti skirtingų vitaminų, mineralų ir kitų antioksidantų, esančių maisto produktuose, sąveika, kas yra naudinga mūsų sveikatai. „Todėl mažai tikėtina, kad vartodami vitaminus, mineralines medžiagas arba kitus maisto papildus pagerinsite astmos kontrolę ir užkirsite kelią šiai ligai“, - teigia doc. J.Kudzytė.

Nepaisant menamo ryšio tarp astmos ir dietos, visi žinome, jog visavertė mityba yra svarbi kiekvienam, o ypatingai lėtinėmis ligomis sergantiems žmonėms. Jei jūsų organizmas gauna nepakankamai maisto medžiagų, kūnui gali būti sunkiau kovoti su kvėpavimo takų virusais, provokuojančiais astmos priepuolius.

Ką reikėtų valgyti?

Atsižvelgiant į pateiktą šiek tiek miglotą ryšį tarp astmos ir mitybos, žemiau išvardyti patarimai, praversiantys renkantis maistą.

Valgykite daug vaisių ir daržovių. Nors nežinoma, kurie konkrečiai vaisiai ir daržovės gali turėti įtakos astmai, geriausias patarimas yra tiesiog padidinti jų kiekį ir įvairovę.

Valgykite maisto produktus, kurie turtingi omega-3 riebalų rūgščių. Omega-3 šaltiniai gali būti žuvų (lašišos, tunai ir sardinės) taukai, augalinės kilmės produktai (linų sėmenys, kanapių sėklos). Net neturint aiškaus mokslinio pagrindimo, jog sergantiems astma jie naudingi, jų įtraukimas į kasdienę mitybą būtų teisingas sprendimas.

Venkite nesočiųjų riebalų ir omega-6 riebalų rūgščių. Keleto tyrimų duomenimis, jų, randamų kai kuriuose margarinuose bei kepiniuose, vartojimas gali pabloginti astma sergančiųjų sveikatą. Kadangi jie padidina širdies ligų riziką, tai yra antra priežastis sumažinti jų kiekį.

Ar šie patarimai padės jums? Garantuoti negalima. Bet kol nežinosime, kurie tiksliai vitaminai, mineralai ir antioksidantai galėtų padėti sergantiesiems astma, nėra priežasties, kodėl nereikėtų dažniau valgyti vaisių, daržovių ir (saikingai) sveikus riebalus.

Kas daro įtaką bronchų astmos atsiradimui?

Teisingas ar blogas maistas nėra vienintelis astmos kaltininkas. Štai keletas pavyzdžių.

Didelio kaloringumo dieta

Jei valgote daugiau kalorijų nei sudeginate, jums didėja svoris. Visų pirma tai nėra gerai bendrai savijautai. Nutukę žmonės dažniau linkę į astmos paūmėjimus, vartoja daugiau vaistų ir nėra tokie darbingi kaip žmonės, turintys normalų svorį.

Alergija maisto produktams 

Daugelis žmonių skundžiasi maisto netoleravimu (pavyzdžiui, laktozės), bet tai nėra tikroji alergija, ir ji kartais apsunkina astmą. Tik apie 2 proc. astma sergančių suaugusiųjų yra alergiški pieno, kiaušinių produktams, jūros gėrybėms, riešutams ar kitiems produktams. Tačiau šiems žmonėms net ir menkiausias alergeno kiekis gali būti pavojingas gyvybei, nes gali sukelti anafilaksinę reakciją, taip pat iššaukti broncho spazmus, reikalaujančius skubios medicinos pagalbos.

Alergologė-pulmonologė J.Kudzytė teigia, kad nėra jokių įrodymų, kad visiškas pieno produktų eliminavimas iš dietos padės kontroliuoti astmą. „Tai tėra mitas, kuris gali privesti iki osteoporozės, ypač žmones, kurie turi reguliariai vartoti kortikosteroidus astmai kontroliuoti“, - tikina ji.

Astma sergantiems asmenims vertėtų būti atsargiems net aplinkoje esant alergenams. „Pavyzdžiui, termiškai apdorojant (kepant, verdant, troškinant) žuvį ir jūros gėrybes, pasklidęs lakus baltymas gali išprovokuoti dusulį. Daugiabutyje vienam kaimynui kepant žuvį kitame bute vaikas gali pradėti dusti, - apie klastingus atvejus pasakoja docentė. - Lupant citrusinius vaisius į aplinką sklinda daug eterinių aliejų, kurie šalia esantiems astmatikams taip pat gali išprovokuoti dusulį."

Maisto priedų netoleravimas

„Sulfitai, naudojami produktus išlaikyti šviežius ir sustabdyti pelėsį, kai kuriems astma sergantiems žmonėms gali sukelti trumpalaikius šios ligos simptomus. Sulfitai gali skleisti sieros dioksidą, kuris dirgina plaučius. Jau kuris laikas JAV švieži vaisiai ir daržovės neapdorojami sulfitais. Tačiau jie vis dar naudojami perdirbtam maistui, taip pat gali būti aptinkami prieskoniuose, džiovintuose vaisiuose, konservuotose daržovėse, vynuose ir kituose maisto produktuose“, - tvirtina tikraiBe.lt įkūrėja Laima Čigriejūtė-Vitkauskienė, padedanti šeimininkauti alergiškų žmonių virtuvėje.

Pati būdama alergiška ir augindama atopiniu dermatitu sergančią dukrelę, moteris studijavo įvairių ligų aprašymus, mokslininkų tyrimus, kol, nutarusi pasidalinti savo patirtimi, atidarė parduotuvę, siūlančią alergijoms bei kitoms dietoms draugiškus produktus.

Gastroezofaginio refliukso liga

Iki 70 proc. visų, sergančiųjų astma, taip pat turi GERL (skrandžio rūgšties refliuksą), kas gali dar labiau pabloginti astmos kontrolę. Kai kuriais atvejais GERL nebūdingi įprasti rėmens simptomai. „Nustačius GERL dažnai rekomenduojama atsikratyti antsvorio. Taip pat siūloma atsisakyti alkoholio, kofeino ir kitų GERL provokuojančių maisto produktų. Nerekomenduojama valgyti prieš miegą, - pataria J.Kudzytė. - Jei skundžiatės GERL, gali prireikti medikamentinės pagalbos.“

Prieš nusprendžiant visiškai pakeisti savo mitybos įpročius, visų pirma rekomenduojama pasitarti su savo gydytoju ar pulmonologu. Įvertinęs astmos būklę, gydytojas galėtų pasiūlyti individualių patarimų, kaip pagerinti Jūsų dietą. 

Parengta remiantis įvairiais užsienio literatūros šaltiniais ir konsultuojantis su Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto Kauno Klinikų Vaikų ligų klinikos alergologe-pulmonologe doc. Jolanta Kudzyte. 

Ligita ŠOLIŪNIENĖ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"