TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Ar karbonadas neiškrės „kiaulystės“?

2014 08 11 10:46
LŽ archyvo nuotrauka

Kasdien pranešama apie naujus afrikinio kiaulių maro židinius Lietuvoje bei kaimyninėse šalyse. „Ar galima valgyti kiaulieną? Kažin, ar užsikrėsčiau, jei suvalgyčiau sergančios kiaulės mėsos? Kaip atpažinti tokią mėsą?“, – girdisi turguje, parduotuvėje ar troleibuse.

Ar žmogus, suvalgęs afrikiniu kiaulių maru užsikrėtusio gyvulio mėsos, susirgs klausiame Kauno „Naujosios klinikos“ šeimos gydytojos Birutės Dargienės. „Žmonės kasdien medikų to teiraujasi, tai tikrai aktuali tema. Klasikinis kiaulių maras yra pavojinga užkrečiama virusinė kiaulių ir šernų liga, tačiau ji visiškai nepavojinga žmogui. Tai galima pasakyti ir apie klasikinį kiaulių marą, ir apie afrikietiškąjį, – sako gydytoja. – Ir žmonės turėtų visai nesibaimindami valgyti tiek kiaulieną, tiek šernieną, jei atitinkamos tarnybos patvirtina, kad ji yra visiškai saugi. Bet pavojinga ji gali būti jau visai dėl kitų, seniai žinomų, ligų, o ne dėl kiaulių maro“.

Tačiau kodėl tokia panika šalyje? Kodėl naikinami tūkstančiai šių kriuksinčių padarėlių? „Jei žmogus pavalgytų tokios mėsos, jam tikrai nieko neatsitiktų, nes žmogaus šis virusas neveikia, –sako gydytoja B. Dargienė. – Gyvuliai naikinami tik dėl to, kad neplistų kiaulių maro užkratas, nes ligai gydyti nėra vaistų, ir tai yra grynai ekonominis aspektas“. Medikė patvirtina, kad sergančios kiaulės mėsa nebus tokia pati, kaip sveikos, nes galbūt ji buvo gydoma antibiotikais ar kitais medikamentais, nuo kurių mėsoje susidaro įvairių kenksmingų medžiagų, tačiau visa tai nėra mirtina.

Nors žmonėms tokia mėsa nėra pavojinga, tačiau nepakankamai apdoroti mėsos produktų likučiai, sušerti kiaulėms kaip maisto atliekos, gali sukelti afrikietiškąjį kiaulių marą. Vasarą daugelis žmonių vyksta į gamtą, dažniausiai su savimi pasiima ir maisto produktų. Todėl po to gamtoje nereikėtų palikti gyvūninės kilmės maisto likučių, o juos surinkti ir saugiai sunaikinti, nes koks atklydęs šerniukas gali jais pasivaišinti ir, jei ten buvę užkrato, susirgti šia mirtina liga. Afrikinio kiaulių maro protrūkis gali sukelti tiesioginius ir netiesioginius ekonominius nuostolius, tad turėtume kiekvienas už tai būti atsakingas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kontroliuoja Lietuvoje parduodamos mėsos saugą – tvirtinama, kad rinkoje esantys produktai saugūs vartoti. Tačiau tarnyba neatsako už mėsą, pirktą iš nepatvirtintų pardavėjų, neoficialioje prekyvietėje. Ar mėsa yra iš saugių regionų sunkiau atsekti turgavietėse, kioskuose. Prekybos centrai tvirtina, kad mėsos gaminiams taikomi griežti saugos reikalavimai, tikrinami kokybės sertifikatai, kiaulienos kilmė.

„Žinoma, kiauliena ir jos produktai turi būti gauti tik iš sveikų kiaulių, paskerstų veterinarijos specialistų priežiūroje, tačiau afrikinis kiaulių maras žmonių sveikatai ir gyvybei grėsmės nekelia“, – mėsos mėgėjus nuramina gydytoja B. Dargienė.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"